Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αποφασισμένοι να αποτρέψουν τις απολύσεις οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα

Κοινή απάντηση εργαζομένων ΔΟΛ



 Η εργοδοσία δεν δίνει δεκάρα για τους εργαζομένους, για αυτούς είμαστε όλοι αναλώσιμοι και άμεσα απολύσιμοι. Αυτό αποδεικνύεται με περίτρανο τρόπο στην περίπτωση των Ελληνικών Γραμμάτων.
 Στις 2 Σεπτέμβρη ο ΔΟΛ, στον οποίο ανήκει από το 2007 ο εκδοτικός οίκος Ελληνικά Γράμματα, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά και με περίσσo κυνισμό ότι μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη πρόκειται να βάλει λουκέτο σε ένα από τους σημαντικότερους και μακροβιότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας.



ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ



 Με την κίνηση αυτή ακυρώνεται μια ιστορία 53 χρόνων στον εκδοτικό χώρο που πρόσφερε στον πολιτισμό, φέρνοντας σε επαφή τους Έλληνες με πολύ σημαντικούς συγγραφείς. Κι ας μη ξεχνάμε ότι όλα αυτά υλοποιούνται από ένα όμιλο που διαρκώς αυτοδιαφημίζονταν ως ο προστάτηςŸ του πολιτισμού.

Το χειρότερο δε είναι ότι η απόφαση του ΔΟΛ ανατρέπει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων. Πρώτα απ’ όλα των εκατό εργαζομένων στις εκδόσεις, ενώ δημιουργούνται τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες τους. Από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν η διεύθυνση έκανε γνωστές τις προθέσεις της, οι εκατό εργαζόμενοι βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι, καθώς καμία πρόνοια δεν έχει ληφθεί για αυτούς. Το αντίθετο μάλιστα αφού ο όμιλος στην αρχική του ανακοίνωση αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Στην επιχείρηση καθημερινά οι φήμες που διαρρέουν «από τα πάνω» δίνουν και παίρνουν, καθώς άλλοτε γίνεται λόγος για διατήρηση του ενός τμήματος άλλοτε του άλλου κ.λπ.

Οι λόγοι που επικαλέστηκαν ο ΔΟΛ για την κίνηση του αυτή ήταν οι «οικονομικές δυσκολίες» των μεγαλομετόχων του ομίλου. Όμως δύο στοιχεία αναιρούν αυτή την εικόνα. Αφενός, ο μεγαλομέτοχος του ΔΟΛ, Στ. Ψυχάρης, αγόρασε ποσοστό της τράπεζας FMPG, την ίδια στιγμή που «φουντάρει» τα Ελληνικά Γράμματα! Αφετέρου αν και η επιχείρηση ήταν εδώ και πολλά χρόνια ζημιογόνα, ωστόσο σύμφωνα με τους ισολογισμούς από το 2007 και έπειτα, από τότε που ανέλαβε ο ΔΟΛ, παρουσίαζε σταθερή τάση περιορισμού των ζημιών. Άρα ποιοι οι λόγοι για αυτή την κίνηση; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ίσως ο εκδοτικός οίκος και οι εκατό εργαζόμενοι «θυσιάστηκαν» ωσάν Ιφιγένειες, ώστε να ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις και να κινηθεί το... πλοίο των δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες ή τον κρατικό κορβανά, για τον καταχρεωμένο ΔΟΛŸ Όπως και να έχει ο ΔΟΛ γίνεται οŸ λαγός σε μια ανελέητη κούρσα για το ποιος θα εφαρμόσει πρώτος το μνημόνιο στο χώρο του βιβλίου.
Πάντως από το κλίμα που υπάρχει μέσα στην εταιρεία, φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι δεν θα σκύψουν εύκολα το κεφάλι. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο γενικές συνελεύσεις με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων. Βασικό τους αίτημα είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε άλλες εταιρείες του ΔΟΛ. Στο πλευρό των εργαζομένων στέκονται δεκάδες σωματεία, που με ψηφίσματα τους απαιτούν να μην γίνει καμία απόλυση. «Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, στηρίζει την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης των εργαζόμενων των Ελληνικών Γραμμάτων που δεν συναινούν στο κλείσιμο της εταιρείας» τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Βιβλίου Χάρτου.

Επιστολή διαμαρτυρίας «για την απαράδεκτη απόφαση του ΔΟΛ» έχουν υπογράψει και δεκάδες συγγραφείς συνεργάτες των εκδόσεων. «Με την απόφαση αυτή ο ΔΟΛ στέλνει ηχηρό μήνυμα απαξίωσης του πολιτισμού, των κοινωνικών και των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» τονίζουν. Μάλιστα οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα καλούν τον πρωθυπουργό της χώρας και συγγραφέα του εκδοτικού οίκου να συνυπογράψει μαζί με τους υπόλοιπους συγγραφείς το κείμενο διαμαρτυρίας τους.

Στην τελευταία συνέλευση των εργαζομένων την Πέμπτη 9/9 επισημάνθηκε για άλλη μια φορά ότι: «Αδιαπραγμάτευτη θέση μας αποτελεί η κατοχύρωση των θέσεων εργασίας μας και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας προς όλους τους συνεργάτες της. Δηλώνουμε πως οποιαδήποτε απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε απόλυση συναδέλφου ή συναδέλφων θα σημαίνει για εμάς αυτόματη κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων». Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρούν σε σειρά κινητοποιήσεων: Συγκέντρωση και πορεία προς το κτίριο του ΔΟΛ (Μιχαλακοπούλου 80) την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη, ημέρα που ο Διοίκηση του ΔΟΛ προχωρά στο κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων, ώρα 15.30. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μουσικής την Κυριακή, 19 Σεπτέμβρη, στις 20.00. 24ωρη απεργία μαζί το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη. Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Μαζικότατη σύσκεψη σωματείων πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Βιβλίου Χάρτου. Αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης στον Αγώνα των Εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα, η οποία θα συμμετέχει σε όλες τις δράσεις.



Κοινή απάντηση εργαζομένων ΔΟΛ


Επίθεση στο σύνολο των εργαζομένων στον όμιλο του ΔΟΛ έχει εξαπολύσει η εργοδοσία. Για αρχή είχαμε τις ομαδικές απολύσεις στα Ελληνικά Γράμματα, αλλά όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Ο πρόεδρος του ομίλου Στ. Ψυχάρης, έσπευσε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ για να εξασφαλίσει τη «σιωπή» της, τάζοντάς της ότι δεν πρόκειται δήθεν να απολύσει κανέναν από τους 456 δημοσιογράφους, αλλά «προκειμένου να ορθοποδήσει ο οργανισμός, θα χρειαστεί να απομακρυνθούν περί τους 150 διοικητικούς υπαλλήλους» (από το εμπορικό, το λογιστήριο κ.λπ.)!

Αποφασιστική απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας έδωσε η Εργασιακή Επιτροπή Εκπροσώπων των Eργαζομένων στο ΔΟΛ, που τονίζει ότι το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων και η απόλυση δεκάδων συναδέλφων από το χώρο των εκδόσεων αποτελεί απλώς το πρώτο βήμα στη στρατηγική του ομίλου, για να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργαζομένους της. Αυτό επιβεβαιώθηκε, άλλωστε, και από την επίσημη ενημέρωση που έκανε η διοίκηση του ομίλου προς τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις, που θα συμπεριλαμβάνουν και δεκάδες άλλες απολύσεις, στην αρχή «διοικητικών», καθώς και ριζικές αναδιαρθρώσεις στη δημοσιογραφική εργασία μέσω διαδικτύου.

«Δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί, όλοι μαζί στον κοινό αγώνα» καταλήγει η Επιτροπή που δηλώνει την πλήρη αλληλεγγύη των εργαζόμενων του ΔΟΛ στους απολυμένους των Ελληνικών Γραμμάτων και που υπογραμμίζει ότι θα αντιπαλέψει τις διαιρέσεις του προσωπικού σε πατρικίους και πληβείους, για να διευκολυνθούν απλώς οι μαζικές απολύσεις!

0 Τοποθετησεις: