Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΔΗΜ.ΑΡI: Η πρόθυμη Αριστερά


«Η Αριστερά της ευθύνης για τη χώρα και την κοινωνία», με αυτό το κεντρικό σύνθημα ξεκινάει τις εργασίες του το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο της νεότευκτης Δημοκρατικής Αριστεράς, στο οποίο παίρνουν μέρος σύμφωνα με τους διοργανωτές 700 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, ενώ παρευρέθηκαν ο ίδιος ο πρωθυπoυργός, φυσικά η Ντόρα, ενώ σχετικά υποβαθμισμένη ήταν η εκπροσώπηση της ΝΔ, με το γραμματεα A. Λυκουρέντζο και του Συνασπισμού, με τον επίσης γραμματέα, Δ. Βίτσα. Μη προσκλεκλημένος ήταν ο ΛΑΟΣ , το ΚΚΕ έλειπε, αλλά ήταν εκεί ο Στέφανος Μάνος.



ΜΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ



Η Αριστερά της ευθύνης λοιπόν δεν φοβάται αλλά ίσα ίσα επιδιώκει, όπως αναφέρουν οι Θέσεις του κόμματος «την συμμετοχή στην άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας». Άλλωστε πάντα σύμφωνα με τις Θέσεις, ως στοιχεία ταυτότητας του κόμματος θεωρούνται «ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, o αριστερός ευρωπαϊσμός, η μεταρρυθμιστική στρατηγική, και οικολογικός πολιτισμός».

Δεν υπάρχει ασφαλώς καμιά αμφιβολία για την πολιτική κατεύθυνση αυτού του σχηματισμού. Η αυτόνομη πορεία του από τη στιγμή της αποχώρησης από τον ΣΥΝ και οι παρεμβάσεις του έχουν ήδη χαράξει ένα συγκεκριμένο μονοπάτι που καταλήγει αβίαστα στη μεγάλη λεωφόρο της συμπόρευσης με τις δυνάμεις που καταβάλλουν ακούραστες προσπάθειες αναμόρφωσης της χώρας και μετατροπής της σε κολαστήριο για την εργαζόμενη πλειοψηφία και τη νεολαία.

Τέρμα πια οι στείρες καταγγελίες και οι άρνηση, τέρμα η άκριτη αποδοχή κάθε αιτήματος που προβάλλουν οι εργαζόμενοι. Τέρμα πια στην ασυδοσία που η λαϊκιστική μεταπολίτευση και το αναχρονιστικό Πολυτεχνείο έχουν επιβάλει στη χώρα. Η υπεύθυνη Αριστερά έρχεται για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να αλλάξει …κυριολεκτικά τα φώτα, στον τρόπο που είχαμε μάθει έως τώρα να πορευόμαστε.

Έτσι λοιπόν, όχι μόνο δεν θέτει θέμα ανατροπής ή έστω αντίθεσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην πρόσφατη Σύνοδο Kορυφής, αλλά …συμπλήρωσης «και με άλλα κριτήρια, όπως η απασχόληση και η κοινωνική προστασία, καθώς και δείκτες οικονομικής ανάπτυξης», ενώ παράλληλα κάνει και ένα ακόμη βήμα παραπέρα καθώς διαπιστώνει πως «H κρίση στην Ευρώπη αναδεικνύει δυναμικά την ανάγκη της οικονομικής ευρωπαϊκής διακυβέρνησης», στόχο που έχουν διακηρύξει οι πιο επιθετικές μερίδες του ευρωπαϊκού και ελληνικού κεφαλαίου με την υποστήριξη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο τελευταίος μάλιστα απόλαυσε σπάνιες στιγμές γαλήνης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο συνέδριο της ΔΗΜ.ΑΡI. καθώς απ’ ό,τι φαίνεται αποτελεί ένα από τα τελευταία μέρη στην Ελλάδα όπου μπορεί πια να προσέρχεται, χωρίς να προκαλεί αντιδράσεις.

Τέλος η ΔΗΜ.ΑΡI. όπως αναφέρεται στο εισηγητικό κείμενο «υποστηρίζει βραχυ - μεσοπρόθεσμα, πρώτα απ’ όλα, την υλοποίηση της ανειλημμένης υποχρέωσης από το Eurogroup του Δεκεμβρίου 2011 για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. πέραν του 2020 για όλο το ποσό». Έτσι ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για την πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσει.