Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΕΡΙσκόπιο

Σε ζόρια το Ισραήλ

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται και πάλι ο μηχανισμός προπαγάνδας αλλά και ολόκληρο το διπλωματικό σώμα του Ισραήλ για να συκοφαντήσει την προγραμματισμένη για τον Μάιο αναχώρηση του δεύτερου «Στόλου της Ελευθερίας» με προορισμό της Γάζα. Ο Νετανιάχου κάλεσε προσωπικά τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, να αποτρέψει τον απόπλου του στόλου υποστηρίζοντας ότι αποτελεί πρόκληση για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ. Την ίδια ώρα αρκετοί από τους δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς –που σε τέτοιες περιπτώσεις αναλαμβάνουν να εκτελέσουν διατεταγμένη υπηρεσία για το Τελ Αβίβ– αρχίζουν να ξετυλίγουν το κουβάρι περί «ακραίων ισλαμιστών τρομοκρατών», οι οποίοι θα συμμετέχουν στην αποστολή. Ο μηχανισμός προπαγάνδας βέβαια αναμένεται αυτή τη φορά να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα καθώς στην πλειονότητά τους οι συμμετέχοντες στην αποστολή προέρχονται από χώρες της Ευρώπης. Όπως εξηγούσε η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ στο στόχαστρο της προπαγάνδας βρίσκονται ηδη αρκετές οργανώσεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που στηρίζουν την πρωτοβουλία. Στην Ελλάδα βέβαια οι «άνθρωποι της ισραηλινής πρεσβείας» αναμένεται να ρίξουν και πάλι το βάρος τους στο ρόλο της Τουρκίας στην αποστολή – παρά το γεγονός ότι αυτή τη φορά η τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση IHH δεν παίζει κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση.





Ματωμένη Ακτή
Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι εσωτερικές συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό τουλάχιστον 800 άτομα σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην πόλη Ντουέκουε. Δυνάμεις του απερχόμενου προέδρου Λορέντ Γκμπάγκμπο, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί μετά την ήττα του στις εκλογές, συγκρούονται με τις δυνάμεις του Αλασάν Ουατάρα, οι οποίες πιστεύεται ότι ελέγχουν πλέον το 80% της χώρας. Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές το προεδρικό παλάτι στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν είχε κυκλωθεί από ισχυρές δυνάμεις του νέου προέδρου, οι οποίες όμως κινούνταν αργά για την κατάληψη του πραγματικά απόρθητου κτιρίου. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και 494 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ πάντως αναφέρουν πως και οι δυνάμεις του Ουατάρα πραγματοποιούν «σημαντικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά την προέλασή τους προς το προεδρικό μέγαρο. Ο Ουατάρα, η εκλογή του οποίου αναγνωρίστηκε άμεσα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία είχε ζητήσει διεθνή στρατιωτική επέμβαση.

Περικοπές στη Ν. Υόρκη
«Ημέρα Οργής εναντίον των περικοπών» στο πρότυπο των αραβικών συγκεντρώσεων οργάνωσαν χιλιάδες άτομα στη Νέα Υόρκη διαμαρτυρόμενα για τις περικοπές του δημοκρατικού κυβερνήτη στο σύστημα δημόσας υγείας και εκπαίδευσης. Ο Άντριου Κουόμο, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του έχει εξαγγείλει περικοπές 2,8 δισ. δολαρίων σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα τα φτοχώτερα στρώματα της πολιτείας. Ο ίδιος κατάφερε να παγώσει για μια ακόμη φορά την παροχή σχεδόν 2 δισ. δολαρίων για τις ανάγκες των δημόσιων σχολείων – υπόθεση που εκρεμεί από το 2006 καθώς συναντά τις λυσσαλέες αντιδράσεις του λόμπι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Παρά το γεγονός ότι ο νέος κυβερνήτης αποδίδει τις περικοπές στο τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού της πολιτείας, ο ίδιος έχει προτείνει μειώσεις της φορολογίας στα μπόνους στελεχών της Γουόλ Στριτ και στα εισοδήματα των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων γεγονός που αναμένεται να μειώσει τα έσοδά του κατά 10 έως 12 δισ. δολάρια.

Οργή στο Αφγανιστάν
Αφορμή για μεγάλες αντικυβερνητικές, αντινατοϊκές και αντιαμερικανικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή 14 ανθρώπων στο Αφγανιστάν αποτέλεσε το κάψιμο ενός κορανίου στις ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές αφόπλισαν τους φρουρούς και πυρπόλησαν κτίριο του ΟΗΕ ενώ εκατοντάδες άτομα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στην Κανταχάρ και άλλες πόλεις. Επτά από τα θύματα είναι ξένοι. Ταυτόχρονα τουλάχιστον δυο άτομα σκοτώθηκαν από δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ενώ επιχειρούσαν να εισέλθουν σε στρατιωτική βάση. Οι διαδηλώσεις και η επίθεση εναντίον του κτιρίου και των υπαλλήλων του ΟΗΕ αναμένεται να αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστέρηση της μεταβίβασης εξουσίων αστυνόμευσης από τα στρατεύματα κατοχής στις τοπικές αρχές ασφάλειας.