Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εκτός Ορίων

  
 Έφεση ασκήθηκε από την υπεράσπιση του Τζούλιαν Ασάνς στην απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να εκδοθεί στη Σουηδία ώστε να εξετασθούν οι εις βάρος του καταγγελίες για βιασμό.  Να θυμίσουμε ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες εντελώς…συμπτωματικά έγιναν όταν ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις της ιστοσελίδας του με τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου. ¨Ένα νέο κεφάλαιο στις βρώμικες μεθόδους της CIA.




Η Kόκα Kόλα σκοτώνει

Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου που θα διεξάγει δίκη κατά του εργοστασίου της Kόκα Kόλα στην πολιτεία Κεράλα της Ινδίας αποφάσισε με νομοθετική πράξη το τοπικό κοινοβούλιο, για να επιδικάσει αποζημιώσεις στους κατοίκους της περιοχής Παλακάντ. Ο νόμος μετά από κυβερνητικές παλινωδίες ήρθε ως δικαίωση χρόνιου αγώνα των κατοίκων της περιοχής αλλά και οικολογικών οργανώσεων ενάντια στο εργοστάσιο που προκαλούσε περιβαλλοντική και εδαφική μόλυνση, με κάδμιο, μόλυβδο, χρώμιο, όπως και μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και λόγω υπεράντλησης των υδάτων. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν τα δερματικά, αναπνευστικά και άλλα νοσήματα στους κατοίκους, ενώ λόγω της καταστροφής των εδαφών μειώθηκε η γεωργική παραγωγή που ήταν το κύριο μέσο διαβίωσης τους.

Εμφύλιος για το... κακάο

Η διαμάχη στην Ακτή Ελεφαντοστού για το νικητή των εκλογών μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμαγκμπό και του αντιπάλου του, Αλασάν Ουαταρά, τον οποίο στηρίζουν οι αντάρτες και αναγνωρίζει ως πρόεδρο η διεθνής κοινότητα, εξελίσσεται πλέον σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών. Οι αντάρτες που ελέγχουν τη βόρεια Ακτή Ελεφαντοστού υποστήριξαν ότι έχουν καταλάβει την πόλη Ζουάν-Χουνιέν στα κυβερνητικά εδάφη μετά από ολονύχτιες συγκρούσεις και τώρα κινούνται προς τα νότια. Ο Σαρλ Μπλε Γκουντέ, υπουργός Νεότητας και επικεφαλής των «πατριωτών» υποστηρικτών του Γκμπαγκμπό, κάλεσε την Παρασκευή τους νέους να «οργανωθούν σε επιτροπές» προκειμένου να εμποδίσουν τις δυνάμεις του ΟΗΕ να κυκλοφορούν στη χώρα. Στο φόντο όλης αυτής της διαμάχης ο ΟΗΕ προειδοποιεί για εμφύλιο πόλεμο, ενώ μαίνεται το κερδοσκοπικό παιχνίδι με τις τιμές του κακάο, του οποίου η Ακτή Ελεφαντοστού είναι η πρώτη παραγωγός χώρα παγκοσμίως. Αυτό το κερδοφόρο προϊόν είναι άλλωστε που κάνει τη διεθνή κοινότητα να παρεμβαίνει με τόση αποφασιστικότητα στο εσωτερικό της χώρας.

Στην Ιταλία η Frontex

Σε αποστολή ομάδας ειδικών της ευρωπαϊκής δύναμης προστασίας των συνόρων (Frontex) για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κύματος μεταναστών από τη γειτονική Τυνησία κατέφυγε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά με στρατό τους ανθρώπους. Οι ιταλικές αρχές υποστηρίζουν ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στις ακτές της νήσου Λαμπεντούζα από τα μέσα Ιανουαρίου, μετά την απομάκρυνση του Μπεν Άλι από την προεδρία της χώρας και γι’ αυτό το λόγο προσέτρεξαν σε βοήθεια για την οχύρωση του ευρωπαϊκού κάστρου. Η αποστολή της Frontex με τον τίτλο Ερμής προωθείται στο όνομα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», που βέβαια δεν περιλαμβάνει τους ανθρώπους, που θα βρουν για άλλη μια φορά ένα στρατό απέναντι τους.

Διασπάθιση κονδυλίων
στις ΗΠΑ

Για σπατάλες που εκτιμούνται στο τεράστιο ποσό των δεκάδων δισ. δολαρίων από τα 200 δισ. που δόθηκαν απο την Ουάσινγκτον σε υπεργολάβους και ξοδεύτηκαν για στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά και «ανοικοδόμηση» στο Ιράκ και το Αφγανιστάν κάνει λόγο επιτροπή έρευνας των στρατιωτικών κονδυλίων σε πόρισμά της που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη. Η επιτροπή που δεν δίνει ακριβές νούμερο οικονομικής ζημιάς «δείχνει» παρ’ όλα αυτά τον αμερικάνο γενικό επιθεωρητή για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν στο πόρισμά της. Το έγγραφο κάνει λόγο για κακή οργάνωση, για έργα που δεν ευδοκίμησαν, για διαφθορά των κυβερνήσεων Αφγανιστάν και Ιράκ, αλλά κανένα λόγο για το ποιος ουσιαστικά διόρισε αυτές τις κυβερνήσεις στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και της εξάπλωσης της δημοκρατίας. Και βέβαια ενώ προτείνει 32 τρόπους για μείωση της σπατάλης ούτε λόγος να γίνεται για αποχώρηση των αμερικάνικών στρατευμάτων.

Δημοψήφισμα στην Ισλανδία

Σε δημοψήφισμα από τον ισλανδό πρόεδρο, Όλαφουρ Γκρίμσον, τίθεται το ζήτημα της αποπληρωμής 5 δισ. δολαρίων στις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας, ποσό που αντιστοιχεί στις καταθέσεις που έχασαν 400.000 πολίτες των χωρών αυτών μετά τη χρεοκοπία της διαδικτυακής τράπεζας Icesave το 2008. Με νωπό το προηγούμενο των πρωτοφανών στην ιστορία της Ισλανδίας κινητοποιήσεων, ο πρόεδρος της χώρας έχει μπλοκάρει για  δεύτερη φορά τις άμεσες συμφωνίες της εν λόγω τράπεζας κι έχει αναθέσει την απόφαση αυτής ή οποιασδήποτε άλλης συμφωνίας στο λαό, μερίδα του οποίου εξακολουθεί να θεωρεί μη απαραίτητη την οικονομική επιβάρυνση του για να διορθώσουν τα λάθη των ιδιωτικών τραπεζών.