Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

23 Φλεβάρη: Πλημμύρισαν οι δρόμοι της επαρχίας



                                  Φωτό από Γιάννενα 



Πολύ μαζικές ήταν και οι απεργιακές πορείες στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη το ποτάμι των 20.000 διαδηλωτών κατέκλυσε την πόλη. Μάλιστα ήταν τέτοια η μαζικότητα με αποτέλεσμα όταν οι τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις κατέβηκαν στο δρόμο να ενωθούν αναπόφευκτα. Στην Καμάρα η συγκέντρωση ήταν πολλή μεγάλη, με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων και φοιτητικών συλλόγων. Τον τόνο έδιναν τα μπλοκ των σωματείων, όπως του βιβλίου χάρτου, των μισθωτών - τεχνικών, των δασκάλων, των εκτάκτων από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται σε απεργιακό αγώνα. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, μεγάλο κομμάτι διαδηλωτών κινήθηκε προς το άγαλμα Βενιζέλου, όμως καθ’ οδόν δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ με δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Μάλιστα ασφαλίτες που βρίσκονταν πίσω από τα ΜΑΤ, ντυμένοι με πολιτικά, συνέλαβαν απρόκλητα μέλος της ΕΑΑΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα περιφρούρησης των μπλοκ. Η σύλληψη του αγωνιστή φαίνεται ότι ήταν στοχευμένη, αφού σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι ασφαλίτες τον υποδείκνυαν. Τελικά του απαγγέλθηκαν ψευδείς κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής.





Μεγαλειώδης κινητοποίηση και στην Πάτρα με τη συμμετοχή και στις δύο πορείες περίπου 10.000 χιλιάδων διαδηλωτών. Μαζικά ήταν τα μπλοκ του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, με τη συμμετοχή πολλών σωματείων (Γαλαρία, ΕΒΟ, Μίσκο κ.ά.). Έντονο ήταν το αντικυβερνητικό στίγμα της πορείας, αλλά και ο διαχωρισμός από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του ΕΚ Πάτρας. 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργία στα Γιάννενα. Αγροτοκτηνοτρόφοι με τρακτέρ, μαζί με εργαζόμενους απ’ τη Δωδώνη και το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησαν ξεχωριστή προσυγκέντρωση και στη συνέχεια κατέληξαν στη συγκέντρωση του ΕΚ Ιωαννίνων, απ’ όπου πορεύτηκαν μαζί με το Συντονιστικό Σωματείων στο κέντρο της πόλης. Η συμμετοχή στην πορεία ξεπερνούσε τις 3.000. Η συγκέντρωση - πορεία του ΠΑΜΕ δεν συναντήθηκε ποτέ με τους υπόλοιπους απεργούς.

Στο Βόλο οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με εργατικά σχήματα και δυνάμεις από τον αντιεξουσιαστικό χώρο πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Περί τους 700 διαδηλωτές έκαναν ξεχωριστή πορεία στην πόλη (έγιναν τρεις πορείες), η οποία κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, όπου διεξήχθη σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα.

Στο Ηράκλειο η πορεία είχε περίπου 2.500-3.000 κόσμου. Πολύ μαζικά ήταν τα φοιτητικά μπλοκ, ενώ το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε 150 άτομα. Ξεχωριστή διαδήλωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, με 300 άτομα. Έντονα αντικυβερνητικό ήταν το στίγμα της πορείας, με συνθήματα όπως: «Της ανατροπής πλησιάζει η ώρα, Γιωργάκη με ελικόπτερο θα φύγετε από τη χώρα». Στο τέλος της πορείας, που κατάληξε στην Περιφέρεια, κομμάτι των ξενοδοχοϋπαλλήλων (κλάδου που χτυπιέται από μαζικές απολύσεις), θέλησε να κάνει συνέλευση μέσα στο κτίριο, για να βρει απέναντι του ισχυρή αντίσταση από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΑΣΚΕ. 

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε πορεία αντίστοιχη με την απεργιακή διαδήλωση της 15ης Δεκέμβρη 2010. Έντονη ήταν η αποδοκιμασία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, και ιδιαίτερα του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, που ανήκει στην ΠΑΣΚΕ. Μεγάλη πορεία πραγματοποιήθηκε και την προηγούμενη ημέρα από εκπαιδευτικούς, με τη συμμετοχή γονέων και μαθητών ιδιαίτερα από το Γυμνάσιο Καντάνου, που πρόκειται να κλείσει εξαιτίας των συγχωνεύσεων.

Στη Μυτιλήνη έγιναν δύο μεγάλες σε όγκο και παλμό διαδηλώσεις. Μπροστά από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής τα ΜΑΤ πραγματοποίησαν απρόκλητη επίθεση στα πρωτοβάθμια σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους. Μάλιστα από τα χτυπήματα τους, ένας φοιτητής διακομίστηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Αρκετά μαζική ήταν και η πορεία στη Χίο, για τα δεδομένα του νησιού. Τα μπλοκ που αποτελούσαν το σώμα της ανεξάρτητης και ξεχωριστής από τη ΓΣΕΕ πορείας, ήταν μαθητές (3o Ενιαίο Λύκειο Χίου), ΕΛΜΕ, NT-ΑΔΕΔΥ, Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών, Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ανέργων. Στη συνέχεια το σύνολο σχεδόν της πορείας πραγματοποίησε κατάληψη του κτιρίου της Δημαρχίας. Ο δήμαρχος κατ’ αρχάς αρνήθηκε να αποχωρήσει ειρηνικά, ενώ προκλητική ήταν η παρουσία ασφάλειας και αστυνομίας. Τελικά εκδιώχθηκαν, η κατάληψη πραγματοποιήθηκε, ενώ προέκυψε και κοινό κείμενο που απαιτούσε: Δημόσια και δωρεάν υγεία - παιδεία, αυξήσεις στους μισθούς - συντάξεις κ.ά.

Και στην Πρέβεζα έγινε προσυγκέντρωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης και των κτηνοτρόφων του νομού, οι οποίοι πορεύτηκαν στην παραλία. Εκεί ενώθηκαν με το Εργατικό Κέντρο, την ΕΛΜΕ, τους συλλόγους δασκάλων και δικαστικών υπαλλήλων και όλοι μαζί πραγματοποίησαν πορεία προς την ΑΤΕ, όπου κατατέθηκε ψήφισμα. Αμέσως μετά η πορεία συνεχίστηκε προς τα γραφεία της Περιφέρειας. Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. 

Στην Ηγουμενίτσα η Πρωτοβουλία Συνδικαλιστών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα πραγματοποίησε κοινή συγκέντρωση με την ΕΛΜΕ και πορεία προς το Δημαρχείο. Εκεί κατέληξε και η πορεία του ΕΚ Θεσπρωτίας, αποτελούμενη από δυνάμεις του ΠΑΜΕ. 

Στη Λευκάδα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχε με πανό στη συγκέντρωση και πορεία του Εργατικού Κέντρου, στο οποίο πλειοψηφεί το ΠΑΜΕ. Πάντως αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια του ΠΑΜΕ να δημιουργήσει μια «υγειονομική ζώνη» απέναντι σε σωματεία της εκπαίδευσης, τα οποία δεν ανήκουν στη δύναμή του. 

Στην Κέρκυρα οι αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς έκαναν παρέμβαση σε όλες τις συγκεντρώσεις. Αξιοσημείωτη ήταν η εντυπωσιακή εμφάνιση στην πορεία της Πρωτοβουλίας Ελεύθερων Επαγγελματιών.

0 Τοποθετησεις: