Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τοξικά στην Καλντέρα



ΤΟΞΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΝΤΕΡΑ, εντόπισε έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης, που παρουσιάστηκε προ 10ημέρου στα Φηρά της Σαντορίνης. Αιτία το κουφάρι του Sea Diamond, που παραμένει βυθισμένο σε απόσταση αναπνοής από το παλιό λιμάνι του νησιού. Στην έρευνα τονίζεται ότι η διάβρωση έχει ήδη ξεκινήσει και αν δεν ανελκυστεί άμεσα θα συνεχιστεί με σταθερούς ρυθμούς, απελευθερώνοντας στο θαλάσσιο περιβάλλον πετρελαιοειδή, βαρέα μέταλλα και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Χρόνος για καθυστερήσεις δεν υπάρχει, μιας και η ενδεχόμενη ολίσθηση του ναυαγίου σε μεγαλύτερο βάθος θα καταστήσει την ανέλκυση πρακτικά ανέφικτη και την καταστροφή αναπόφευκτη, ορατή μάλιστα και σε ορίζοντα 10ετίας ή 20ετίας.





ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ «ΠΑΡΚΟ» στο όρος Παντοκράτορα της Κέρκυρας, είπαν χθες κάτοικοι και συλλογικότητες του νησιού, που συγκεντρώθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ), στο οποίο συζητήθηκε το θέμα. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ανοικτή σύσκεψη στο Δημοτικό Θέατρο, με πρωτοβουλία της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια, στην οποία συμμετείχαν περιβαλλοντικοί σύλλογοι, δημοτικές παρατάξεις και συλλογικότητες του νησιού. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να απαιτηθεί από το ΠΣ η ανάκληση όλων των διοικητικών πράξεων για το Αιολικό «Πάρκο», ενώ συμφώνησαν ότι η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παράγεται από δημόσιους φορείς, υπό εργατικό και λαϊκό έλεγχο.

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ Η ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ για 28 αργυροπελεκάνους και όχι μόνο… Κορμοράνοι, λαγγόνες και άλλα πουλιά βρέθηκαν νεκρά –την προηγούμενη εβδομάδα– σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος και ειδικότερα στην περιφραγμένη έκταση του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας. Στην έρευνα που διενήργησε η Κτηνιατρική Υπηρεσία Ξάνθης, διαπίστωσε ότι τα πουλιά βρήκαν το θάνατο από σκάγια κυνηγετικού όπλου. Την προηγούμενη εβδομάδα επίσης καταστράφηκαν αυγά αργυροπελεκάνων και εκδιώχτηκαν τα πουλιά από τις φωλιές τους, στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού. Η Μ. Κορμπέτη από την Ορνιθολογική Εταιρεία τονίζει για το θέμα ότι «το υπουργείο Περιβάλλοντος γνωρίζει τα προβλήματα και πρέπει να δώσει λύση άμεσα, είτε με την ένταξη των ψαράδων σε καθεστώς αποζημίωσης για τις απώλειές τους, είτε με την επιδότηση μέσων για την προστασία των ψαριών από τα ψαροφάγα πουλιά με τρόπους συμβατούς προς την προστασία απειλούμενων ειδών».