Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μέση Ανατολή: Μέρα λαϊκής οργής


Σε ημέρα οργής μετατράπηκε και αυτή η Παρασκευή σε σχεδόν ολόκληρο τον αραβικό κόσμο καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν εναντίον των αυταρχικών καθεστώτων από το Ιράκ μέχρι την Υεμένη και από την Ιορδανία μέχρι το Μπαχρέιν. Στην Υεμένη δεκάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσσα Σανάα υπό την επιτήρηση ισχυρότατων αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και απέναντι σε μεγάλες αντιδιαδηλώσεις του καθεστώτος. Η ένταση όμως μεταφέρεται τώρα στο νότο όπου οι συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις λαμβάνουν χαρακτηριστικά εμφυλίου. 




Μικρότερης ενδεχομένως έντασης αλλά ιδιαίτερης σημασίας είναι οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στο βόρειο Ιράκ όταν οι κουρδικές αρχές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα. Η ένταση στη μοναδική περιοχή της χώρας που θεωρούταν «ειρηνική», για τα ιρακινά δεδομένα, αλλάζει ριζικά τις ισορροπίες. Περισσότερο δε που το κύμα πορειών εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα με χιλιάδες διαδηλωτές να κατεβαίνουν στους δρόμους σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Συγκεκριμένα στη Βαγδάτη σημειώθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών στη γέφυρα που οδηγεί στην πράσινη ζώνη – έδρα της κυβέρνησης, των κατοχικών στρατευμάτων και των ξένων διπλωματικών αποστολών. Στην Ιορδανία χιλιάδες άτομα κατέκλυσαν και αυτή την εβδομάδα το κέντρο της πρωτεύουσσας Αμάν, ζητώντας τη δημιουργία κοινοβουλίου αλλά και με πάγια πλέον αιτήματα για οικονομική δικαιοσύνη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα ίδια αιτήματα έχει και το πολιτικό σκέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων που συμμετέχει στις διαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα στο Μπαχρέιν πραγματοποιήθηκε μια ακόμη μεγαλειώδης συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ατόμων που ζητούσαν την άμεση απομάκρυνση της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Περλ που πλέον έχει μετονομαστεί σε «πλατεία των μαρτύρων» ύστερα από το θάνατο επτά διαδηλωτών από τις δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας. Ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν έχει ήδη απομακρύνει τρεις υπουργούς από τα καθήκοντά τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κατευνάσει την οργή.

Εντωμεταξύ οι ευρωπαίοι και αμερικανοί δολοφόνοι που εδώ και δεκαετίες στηρίζουν τα αυταρχικά καθεστώτα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής επέστρεψαν στον τόπο του εγκλήματος διά του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Τη στιγμή που η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ κατηγορύνται ότι πουλούσαν όπλα σε καθεστώτα που δεν δίστασαν να τα στρέψουν εναντίον του πληθυσμού τους, ο Ντ. Κάμερον είχε το θράσος να πραγματοποιήσει περιοδεία σε αρκετές χώρες συνοδευόμενος από μια πλειάδα εμπόρων όπλων. Παρ’ όλα αυτά δεν έχασε την ευκαιρία να καταδικάσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία απειλεί όπως είπε να εξαφανίσει το Ισραήλ από το χάρτη.