Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μετανάστες απεργοί πείνας: Προκλητική αδιαλλαξία Γ. Ραγκούση

Ραγίζει το «τείχος του ΠΑΣΟΚ» στη βάση του, δυναμώνει η αλληλεγγύη

Την 34η ημέρα απεργίας πείνας διανύουν οι αγωνιζόμενοι μετανάστες, παρουσιάζοντας εμφανή σημεία σωματικής εξάντλησης και έντονης καταβολής, σύμφωνα με την Ομάδα Ιατρικής Υποστήριξης που τους παρακολουθεί. Τα λιποθυμικά επεισόδια είναι πλέον συχνά, καθώς και η μεταφορά τους στα νοσοκομεία. Και ενώ η ζωή των μεταναστών απεργών πείνας παίζεται κορόνα γράμματα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται αδιάλλακτη.





ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ




«Σε αδιέξοδο οδηγούν τους μετανάστες όσοι τους ενθαρρύνουν», υποστήριξε κυνικά ο Γ. Ραγκούσης, ενώ έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει «προνομιακή μεταχείριση των μεταναστών της Υπατίας». Προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του υπουργού και κατά τη συνάντηση του, την Τρίτη, με εκπροσώπους σωματείων, που συμπαραστέκονται στον αγώνα τους. Ο Γ. Λοβέρδος αναζητώντας εναγωνίως «υποκινητές», τους βρήκε αυτή τη φορά στο πρόσωπο των συνδικαλιστών και των σωματείων, που στέκουν αλληλέγγυοι. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει «ρουσφέτι» το αίτημα για άμεση δικαίωση των απεργών πείνας! Ο υπουργός Εσωτερικών λειτουργεί τελείως εκβιαστικά: Αφενός διατρανώνοντας ότι «δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μαζική νομιμοποίηση» μεταναστών χωρίς χαρτιά. Αφετέρου απαιτώντας πρώτα να «λυθεί» η απεργία πείνας και ύστερα να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, με ανυπολόγιστα αποτελέσματα για την υγεία των απεργών πείνας, επιδιώκοντας να τους σπάσει το ηθικό και να τους οδηγήσει σε άτακτη υποχώρηση. Επιπλέον θέλοντας να πείσει και για τα… φιλεύσπλαχνα συναισθήματα του, τους πετά και λίγα …ψίχουλα, καλώντας τους να υπαχθούν σε «καθεστώς ανοχής». Δηλαδή καλεί 287 ανθρώπους, που χρησιμοποιούν τη ζωή τους ως ύστατο μέσο αγώνα - διεκδικώντας το αυτονόητο, να ζουν σαν άνθρωποι και όχι σαν λαθρεπιβάτες υπό το διαρκή φόβο της εκδίωξης, να σταματήσουν τον αγώνα τους με… αντάλλαγμα, αναβολή της απέλασης για έξι μήνες! Σιγά τη γαλαντομία...  Ενώ μετά το πέρας του εξαμήνου ο χρόνος παραμονής μπορεί και να παραταθεί, χωρίς βέβαια τίποτα να είναι σίγουρο.
Παράλληλα επιτάχθηκε και η δικαστική εξουσία για να πιέσει, καθώς ο Εισαγγελέας μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τη Νομική  ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη για παράβαση καθήκοντος, εναντίον 8 μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης για διατάραξη της οικιακής ειρήνης και διακεκριμένες φθορές, και εναντίον των μεταναστών για διατάραξη κοινής ειρήνης. Όσο όμως και να απειλεί - εκβιάζει η κυβέρνηση, οι απεργοί πείνας δεν κάνουν πίσω. Αρνούμενοι να δεχθούν το «καθεστώς ανοχής», μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν στις 22/2, επέμειναν ότι θα φτάσουν μέχρι το τέλος, διεκδικώντας: χορήγηση κανονικής άδειας παραμονής και εργασίας, αλλά και αποσύνδεση των αδειών παραμονής από τα ένσημα, επαναφορά του καθεστώτος νομιμότητας όλων όσων έχασαν τις άδειες τους για το λόγο αυτό, τη δικαίωση όλων όσων απορρίφθηκε η αίτηση τους το 2005, θέσπιση μιας μόνιμης και ανοιχτής διαδικασίας πλήρους νομιμοποίησης που θα τα εξετάζει τα αιτήματα  σε διαρκή βάση. 
Όμως οι… αγριάδες και η επίδειξη πυγμής απ’ τον Γ. Ραγκούση, δεν καταδεικνύει τόσο τη δύναμη όσο την αδυναμία της κυβέρνησης. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για εκείνη, ενώ το ερώτημα αν θα βάψει τα χέρια της με αίμα μπαίνει όλο και πιο επιτακτικά. Επίσης οι πιέσεις για δικαίωση των απεργών πείνας αρχίζουν να εντείνονται, από διάφορες πλευρές. Χαρακτηριστικό είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα δεκάδες πανεπιστημιακοί αλλά δημοτικοί/περιφερειακοί σύμβουλοι καταχωρήθηκαν στον μακρύ κατάλογο των αλληλέγγυων, δίνοντας συνεντεύξεις Τύπου, και απαιτώντας άμεση νομιμοποίηση των απεργών πείνας. «Είναι καθήκον μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να σπάσει το αντιδραστικό μέτωπο κυβέρνησης και ΕΕ, να επιβάλλουμε στην κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας» δήλωσε ο Α. Χάγιος περιφερειακός σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή.  Συγχρόνως ο αγώνας των μεταναστών παίρνει διεθνείς διαστάσεις, με 30 και πλέονν διανοούμενους του εξωτερικού –μεταξύ των οποίων ο Ντάριο Φο, ο Αλέν Μπαντιού, ο Τόνι Νέγκρι, ο Νάομ Τσόμσκι κ.ά.– να δηλώνουν αλληλέγγυοι.
Αλλά και εντός του ΠΑΣΟΚ, όσο συνεχίζεται ο αγώνας, το μέτωπο δεν είναι αρραγές. Αυτό απέδειξε περίτρανα η… κρίση που ξέσπασε στη δημοτική παράταξη του Γ. Καμίνη, όταν ο τελευταίος κατέβασε πρόταση παρέμβασης για τους μετανάστες. Σε αυτή ο… Συνήγορος της Κυβέρνησης αντί να καλέσει την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, καλεί τους μετανάστες να σταματήσουν την απεργία. Το αποτέλεσμα: Να ακούσει 6 «παρών» από τους δημοτικούς του συμβούλους (εκ των οποίων 3 της Δημοκρατικής Αριστεράς και ένας του ΠΑΣΟΚ), να μη συγκεντρώσει την πλειοψηφία και να απορριφθεί η πρόταση του. Ενώ ακολούθησαν και παραιτήσεις  αντιδημάρχων. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η δημοτική πλειοψηφία του Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη (υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς) υπερψήφισε ψήφισμα συμπαράστασης – δείχνει ότι μερίδα του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον αποστασιοποιείται από τις ανάλγητες κυβερνητικές επιλογές και δεν τις εγκρίνει, απηχώντας έτσι και την ευρεία κοινωνική δυσφορία που απλώνεται απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το ζήτημα.