Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μακροχρόνιες επιπτώσεις στον Κόλπο του Μεξικού




Μπορεί οι υποστηρικτές του καπιταλιστικού συστήματος, να επιμένουν μαχητικά για το ότι το χρήμα αποτελεί το φάρμακο διά πάσα νόσο, το φυσικό περιβάλλον φαίνεται όμως ότι δεν συμφωνεί…
Ο λόγος για τις προβλέψεις της BP, η οποία σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το πρόβλημα της ρύπανσης, που προκάλεσε την άνοιξη του 2010, στον Κόλπο του Μεξικού –με τη διαρροή εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από εξέδρα εξόρυξης– προέβλεπε ότι με τα 20 δισ. δολάρια που θα κατέβαλε ως αποζημίωση, το 2012, θα είχε αποκατασταθεί η ζημιά.




Σε πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο που έγινε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, οι προβλέψεις της BP, αποδείχτηκαν …ευσεβείς πόθοι.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων το 2012, θα είναι το έτος που θα φανούν σε όλη τους την έκταση (ποιότητα και ποσότητα) οι συνέπειες της ρύπανσης, οι οποίες, σύμφωνα με την εμπειρία από άλλα περιστατικά ρύπανσης (π.χ. Έξον Βαλντέζ), μπορεί να συνεχίζουν να είναι ορατές ακόμα και για μία 10ετία μετά τη διαρροή.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών στο θαλάσσιο περιβάλλον του Κόλπου του Μεξικού, ένα μήνα μετά την έναρξη της διαρροής, εξαφανίστηκε κάθε ίχνος ζωή στον πυθμένα, ο οποίος σήμερα καλύπτεται από ένα πυκνό στρώμα, πάχους 10 εκατ. από νεκρά ζώα και πετρέλαιο. Η αλιεία έχει πληγεί.
Παρά τα μελανά χρώματα, με τα οποία περιγράφεται η κατάσταση για το οικοσύστημα της περιοχής, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μακροπρόσθεσμα θα καταφέρει να ανακάμψει…