Στο Κατάρ παίζεται η τύχη του Ελληνικού και συνακόλουθα της τελευταίας ελπίδας του Λεκανοπεδίου να αποκτήσει έναν πνεύμονα πρασίνου και ένα πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου. Η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, στη Ντόχα, πρωτεύουσα του εμιράτου, τίποτε το θετικό βέβαια δεν προοιωνίζεται για το πράσινο στην περιοχή. Οι συζητήσεις με τους εμίρηδες που γίνονται σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου στα γραφεία της Qatar Investment Authority, ενός οργανισμού που σύμφωνα με το καταστατικό του, «ιδρύθηκε από το κράτος του Κατάρ το 2005 για να ενισχύσει την οικονομία της χώρας μέσω επενδύσεων σε νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων». Τι σχέση έχει αυτή η δραστηριότητα με το περιβάλλον; Απολύτως καμία, πρόκειται για επενδυτική εταιρεία και η επιλογή αυτή αντανακλά τις διαθέσεις της κυβέρνησης για το «ακίνητο», που λέγεται πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ
Προσανατολισμένη αποκλειστικά στα οικονομικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει για τα δημόσια ταμεία, η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει ένα επαρκές πλαίσιο για το ξεπούλημα του Ελληνικού και την οριστική εγκατάλειψη του οράματος για ένα μητροπολιτικό πάρκο στο χώρο. Πρώτον, σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων την προηγούμενη Παρασκευή, η επένδυση του Ελληνικού, που πλέον χαρακτηρίζεται «πρότζεκτ», θα γίνει με τη διαδικασία του φαστ τρακ, της εσπευσμένης δηλαδή δρομολόγησης, με στόχο την αποφυγή επιπλοκών, αντιδράσεων και καθυστερήσεων. Δεύτερον, σύμφωνα με άρθρο (42) που κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, δημιουργήθηκε η εταιρεία Ελληνικό, εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου ΑΕ, με σκοπό τη «διοίκηση, τη διαχείριση και την αξιοποίηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου».
Το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση και επεξεργάζονται οι εμίριδες βασίζεται σε μια εισήγηση του ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο. Χωρίς να ακόμη να έχουν δημοσιοποιηθεί οι λεπτομέρειες του σχεδίου, είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα κατασκευαστικό τερατούργημα, που προωθεί μόνο την άμεση και υψηλής κερδοφορίας επιχειρηματική αξιοποίηση δραστηριοτήτων εντελώς ξένων προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, προτείνεται βάσει του σχεδίου αυτού να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν δύο γήπεδα γκολφ! Την ίδια στιγμή που λίγα μέτρα πιο δίπλα, λειτουργεί το Γκολφ Γλυφάδας και ενώ είναι γνωστός ο περιβαλλοντοκτόνος χαρακτήρας τέτοιων εγκαταστάσεων σε κλίματα όπως της χώρας μας, λόγω των τεράστιων ποσοτήτων νερού που πρέπει να καταναλώνεται για να συντηρείται το γκαζόν των γηπέδων. Συνολικά, το σχέδιο αυτό προβλέπει ένα πλήρες πλαίσιο επιχειρηματικής αξιοποίησης που περιλαμβάνει τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, εκθεσιακών κέντρων, χώρους συνεδρίων και εμπορικών «μολ» μαζί με ήπια, όπως λέγεται, οικιστική ανάπτυξη.
Όλα αυτά βέβαια δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση πάρκο. Κι όμως η κυβέρνηση διαδίδει ότι σκοπεύει να φτιάξει κάτι σαν το... Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, όπου εκτός από το πράσινο υπάρχουν μόνο ...παγκάκια! Στην πραγματικότητα, υπήρχε και ακόμα υπάρχει η δυνατότητα για η δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου πρασίνου, τύπου Σέντραλ Παρκ. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τη μελέτη «Βασικές αρχές σχεδιασμού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού», που έχουν από καιρό καταθέσει το ΕΜΠ και η ΤΕΔΚΑ, όπου τεκμηριώνεται η βιωσιμότητα και η κοινωνική λειτουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης. Η επιλογή όμως της κυβέρνησης να βγάλει από το Ελληνικό τα... σπασμένα του χρέους, οδηγεί σε άλλες λύσεις που αποφέρουν ζεστό χρήμα πολλών δισ. στα ταμεία. Είναι ίσως ενδεικτικό ότι στις διατάξεις του νόμου για τη σύσταση της νέας εταιρείας η μόνη αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να συντάξει ένα τοπογραφικό διάγραμμα του χώρου!
Η προοπτική αυτή όπως είναι φυσικό, κινητοποιεί τους κατοίκους των άμεσα εμπλεκόμενων δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού και Γλυφάδας σε αγωνιστική κατεύθυνση. Η διαχρονική υπόσχεση των κυβερνήσεων για μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό πλέον απομακρύνεται ακόμη περισσότερο, την ίδια στιγμή που σχεδιάζεται μια καταστροφή με μόνιμα χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό κινητοποιείται η Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια ετοιμάζοντας κάλεσμα σε κινήσεις πόλης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και άλλα ριζοσπαστικά σχήματα για να εκδηλωθεί ένα τείχος αντίστασης από τους κατοίκους.