Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου ψάχνοντας εναγωνίως να βρει συμμάχους από το καθηγητικό - πρυτανικό μπλοκ παραβρέθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Σύνοδο Πρυτάνεων που έλαβε χώρα στο Ναύπλιο. Μάλιστα η υπουργός με περισσό θράσος στις δηλώσεις της μίλησε για 12 σημεία με τα οποία υπήρξε μερική ή ολική συμφωνία με τους πρυτάνεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «σημεία συμφωνίας που αφορούν στη βελτίωση των ακαδημαϊκών και διδακτικών διαδικασιών στα ελληνικά Πανεπιστήμια, που αφορούν δηλαδή σε πτυχία με αξία». Και συνέχισε με κυνικότητα λέγοντας πως «σταθερή συνιστώσα όλων των έως τώρα προτάσεων του υπουργείου είναι η προσήλωση στο “πρώτα ο μαθητής”. Για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σήμερα λέμε “πρώτα ο φοιτητής”».
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ
Βασικές πτυχές αυτών των σημείων αφορούν στον πυρήνα του σχεδίου διαβούλευσης. Συγκεκριμένα αναφέρονται στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος των πιστωτικών μονάδων (ECTS), την ποσοτικοποίηση δηλαδή των δεξιοτήτων που θα παίρνουν πλέον οι φοιτητές, στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, στη δημιουργία κέντρων αριστείας, στη δημιουργία ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών και τη δυνατότητα μετακύλησης από τον ένα εκπαιδευτικό φορέα στον άλλο (κινητικότητα φοιτητών), στη χρήση δεικτών ποιότητας και αποτελεσματικότητας για ένα ποσοστό της χρηματοδότησης, δηλαδή στην εξάρτηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από την αξιολόγηση. Μάλιστα αναφέρεται πως κοινή επιθυμία πρυτάνεων - υπουργείου είναι να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα μέχρι το 2013 για την πλήρη εφαρμογή τους.
Προφανώς και δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πως η συζήτηση πρυτάνεων - Διαμαντοπούλου θα έγειρε την πλάστιγγα προς τη μεριά της κυβέρνησης. Όλες αυτές οι εξαγγελίες μαζί με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τα συγγράμματα, την «τιμωρία» μέσα από πειθαρχικά συμβούλια φοιτητών στην Πάτρα και το κλείσιμο των μη «παραγωγικών» τμημάτων (βλ. ΤΕΙ Πειραιά που η μείωση του προϋπολογισμού κατά 40% μαζί με τη χρόνια κακοδιαχείριση και διαπλοκή έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε τεράστια χρέη και απλήρωτο εκπαιδευτικό - διοικητικό προσωπικό, σε τέτοιο σημείο που διακυβεύεται η άμεση λειτουργία του ιδρύματος) προοιωνίζονται την εκτρωματική αναδιάρθρωση που σχεδιάζουν κυβέρνηση και τρόικα στην εκπαίδευση.
Το ζήτημα πλέον έχει τεθεί. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να βγει μαχητικά στο προσκήνιο και να σπάσει στο δρόμο το μονόλογο κυβέρνησης - πρυτάνεων. Πιάνοντας το νήμα των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος να γίνει πυροδότης ευρύτερων κοινωνικών εξελίξεων στέλνοντας μήνυμα ανυπακοής σε ολόκληρη την κοινωνία. Το φοιτητικό κίνημα μπορεί να γίνει εκείνος ο παράγοντας που θα ενοποιήσει τις επιμέρους κοινωνικές αντιστάσεις σε ένα πλατύ πολιτικό κίνημα ανατροπής της κυρίαρχης αντιδραστικής πολιτικής. Με κεντρικό πολιτικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και του Μνημονίου το φοιτητικό κίνημα είναι αναγκαίο να ενοποιηθεί με το εργατικό στην κοινή πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας και των εργαζόμενων. Να παλέψει για τη διαγραφή του χρέους που το έχουν χρυσοπληρώσει τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι και την ανατροπή όλων των αντιδραστικών νομοσχεδίων. Είναι τώρα η ώρα για το χώρο της εκπαίδευσης να βάλει το πρώτο ανάχωμα στη βάρβαρη επέλαση του κεφαλαίου. Μέσα από τη συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού κινήματος μαζί με τους μαθητές, τους ανυπότακτους καθηγητές (κόντρα στην ξεπουλημένη ΠΟΣΔΕΠ), τους εργαζόμενους συμβασιούχους στα πανεπιστήμια, τους δάσκαλους και κάθε άλλο αγωνιζόμενο κομμάτι στο χώρο της εκπαίδευσης. Έτσι θα καταφέρει να ανατρέψει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει ένα νέο μεσαίωνα για τους εργαζόμενους και τη νεολαία.
Μέσα από γενικές συνελεύσεις σε όλες τις σχολές όλο το επόμενο διάστημα πρέπει να σημάνει συναγερμός, ώστε να γίνει σαφές στην κυβέρνηση πως οποιαδήποτε προσπάθεια κατάθεσης του νομοσχεδίου, θα βρει απέναντι της το φοιτητικό κίνημα με καταλήψεις διαρκείας σε όλες τις σχολές. Απαιτούμε την απόσυρση του κειμένου διαβούλευσης και παλεύουμε για την ανατροπή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Υπό αυτό το πρίσμα το φοιτητικό κίνημα απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης να βρεθεί στο δρόμο στις 10 Μάρτη - μέρα πανεκπαιδευτικού ξεσηκωμού. Να αποτελέσει η μέρα αυτή ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η σπουδάζουσα νεολαία και συνολικά η εκπαίδευση και η κοινωνία όχι μόνο δε συναινεί με την κυρίαρχη πολιτική αλλά θα παλέψει μέχρι τέλους για την ανατροπή της.