Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ανεβαίνει ο ρόλος της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στις εξελίξεις

Συνδιάσκεψη οργάνωσης Αθήνας ΝΑΡ
Νέες δυνατότητες και απαιτήσεις
  


Διεξήχθη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η τακτική συνδιάσκεψη των οργανώσεων της Αθήνας του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση στο μεγάλο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ. Η συνδιάσκεψη έγινε σε μια άκρως ενδιαφέρουσα και απαιτητική πολιτική περίοδο, στο κέντρο της καπιταλιστικής κρίσης και της νέας φάσης της ταξικής πάλης. Παράλληλα η συσσώρευση πληθώρας κινηματικών και πολιτικών εμπειριών από την οργάνωση της Αθήνας τα τελευταία χρόνια, από τον Δεκέμβρη του 2008, η διαμόρφωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι μεγάλες απεργίες ενάντια στο Μνημόνιο, την τρόικα και την κυβερνητική πολιτική, καθώς και οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, συνετέλεσαν ώστε η συζήτηση στις οργανώσεις και το ίδιο το διήμερο να είναι μαζική και πολιτικά αναβαθμισμένη διαδικασία. Πρόκειται για ένα στοιχείο που δείχνει τις πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης των οργανώσεων του ΝΑΡ στο λεκανοπέδιο της Αττικής το επόμενο διάστημα.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ




Κοινή διαπίστωση των παρεμβάσεων των αντιπροσώπων στο διήμερο της συνδιάσκεψης, η οποία άλλωστε αποτελεί και βασικό σημείο της απόφασης, είναι ότι: «Ανεβαίνει αντικειμενικά ο πολιτικός ρόλος του κινήματος και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, ως καταλύτης ανατροπών, πολιτικών εξελίξεων και αναβάθμισης της δράσης της εργατικής τάξης και της νεολαίας στη συνολική πάλη του λαού». Διαπίστωση που οδηγεί με τη σειρά της στην τοποθέτηση της συνδιάσκεψης για την «επιβεβαίωση και ανάγκη ανάπτυξης της πολιτικής σύγκρουσης με τις βασικές στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, τη μη πληρωμή και διαγραφή του χρέους, την ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής με ή χωρίς μνημόνια, τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανατροπή συνολικά της επίθεσης στην πορεία για την αντικαπιταλιστική επανάσταση και για την κομμουνιστική απελευθέρωση», όπως υπογραμμίζει η απόφαση.

Τη συνδιάσκεψη απασχόλησαν, όπως ήταν φυσικό, τα ζητήματα του εργατικού κινήματος και της ταξικής ανασυγκρότησης του, της νέας φάσης που μπαίνει το κίνημα πόλης, λόγω και των φαστ τρακ, της διάλυσης των κοινωνικών υποδομών (παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες), καθώς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μπροστά και στην πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη της. Ειδικά για τη συμβολή στο μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποφασίστηκε ειδική παναθηναϊκή διαδικασία του ΝΑΡ και της νΚΑ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο αγώνας των 300 μεταναστών εργατών απεργών πείνας, δεν ήταν δυνατόν να λείψει από τη συζήτηση και τη διαδικασία, όπως και το θέμα των μεταναστών συνολικά. Η οργάνωση Αθήνας του ΝΑΡ και της νΚΑ, αντιμετωπίζει το ζήτημα του αγώνα των μεταναστών, αυτού του τόσο χτυπημένου και κατασυκοφαντημένου κομματιού της τάξης μας, ως ένα από τα βασικά ζητήματα ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Επιβεβαίωσε δε την παρέμβαση της οργάνωσης για την νίκη των μεταναστών απεργών πείνας μέσα από την Επιτροπή Σωματείων, Συνδικαλιστών και Εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι με το πέρας των εργασιών της συνδιάσκεψης, την Κυριακή το απόγευμα, οι αντιπρόσωποι του σώματος κατευθύνθηκαν με πορεία προς το κτίριο Υπατία και παρέδωσαν ψήφισμα αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς πείνας, καθώς και οικονομική ενίσχυση που συγκεντρώθηκε στις εργασίες.

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης στις εργασίες του διημέρου ήταν και το θέμα των σύγχρονων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η καταπάτηση τους από το αστικό μπλοκ εξουσίας. Εκτίμηση της συνδιάσκεψης, όπως καταγράφεται και στην απόφαση είναι ότι: «Οι συνεχείς δικαστικές απαγορεύσεις των απεργιών, ο στρατιωτικός νόμος στις Σέρρες, η άσκηση του στρατού για την αντιμετώπιση του “εσωτερικού εχθρού”, η κατοχή των ΜΑΤ στην Κερατέα, η υστερία κατά του πανεπιστημιακού ασύλου, οι κλήσεις της εισαγγελίας σε πρυτάνεις και αγωνιστές σε απολογία στα πρόσφατα γεγονότα της Νομικής, ο τηλεοπτικός φασισμός και η καταστολή των πορειών από την αστυνομία, υποδηλώνουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια φαινόμενα, ούτε με μια στιγμιαία αντιδημοκρατική εκτροπή από τη “συνταγματική νομιμότητα”, αλλά με μια συνολική αντιδημοκρατική στροφή των δυνάμεων του κεφαλαίου και του πολιτικού τους προσωπικού, οργανικό στοιχείο, της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής, η όποια πρέπει να απαντηθεί άμεσα από το εργατικό, το φοιτητικό κίνημα και την αντικαπιταλιστική Αριστερά στο πλαίσιο της διεκδίκησης των σύγχρονων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η απάντηση αυτή πρέπει να δοθεί σε δύο επίπεδα. Τόσο στο επίπεδο του μαζικού κινήματος και των φορέων του με την οργανική ένταξη των δημοκρατικών διεκδικήσεων στο περιεχόμενο πάλης και άμεσες πρωτοβουλίες ανάδειξης του ζητήματος, όσο και στο πεδίο της αυτοτελούς συγκρότησης μετωπικής συσπείρωσης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες».

Γενική εκτίμηση όλων ήταν ότι η συνδιάσκεψη αποτέλεσε ένα θετικό βήμα στην αναγκαία πολιτική αναβάθμιση της παρέμβασης της οργάνωσης της Αθήνας και την περαιτέρω πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση της, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα σύνθετα καθήκοντα της περιόδου. Έδειξε δε τις ανάγκη για βαθύτερη συζήτηση γύρω από τα ζητήματα της κρίσης και της απάντηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, ανεβάζοντας το ενδιαφέρον τόσο για το επερχόμενο πανελλαδικό σώμα του ΝΑΡ για τη κρίση, όσο και για το 3ο συνέδριο του. Η συνδιάσκεψη έκλεισε τις εργασίες της με την εκλογή νέου οργάνου της οργάνωσης Αθήνας.