Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Περισκόπιο, Διεθνείς ειδήσεις

Αντιμέτωποι με πραιτοριανούς και ασφαλίτες του προέδρου της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των Παλαιστινιακών οργανώσεων που συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Δυτική Όχθη με στόχο να καταδικάσουν τις απευθείας συνομιλίες Αμπάς- Νετανιάχου.




Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μέλη υπηρεσιών ασφαλείας της παλαιστινιακής αρχής με πολιτικά εισέβαλαν στο χώρο της συγκέντρωσης φωνάζοντας συνθήματα και κατάφεραν να ακυρώσουν τη διαδικασία ενώ προπηλάκισαν όσους επιχείρησαν να καταγράψουν την εισβολή.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιούνταν παράλληλα με ανάλογη εκδήλωση στη Γάζα, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, του Δημοκρατικού Μετώπου  και του Παλαιστινιακού Λαϊκού Κόμματος αλλά και αρκετοί ανεξάρτητοι πολιτικοί
Έχοντας χάσει και τα τελευταία του ερείσματα στον παλαιστινιακό λαό ο δοσίλογος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής καταφεύγει όλο και συχνότερα σε δικτατορικές μεθόδους για αν ελέγξει την αντιπολίτευση. Το μόνο που καταφέρνει προς το παρόν πάντως είναι να φέρνει πιο κοντά παλαιστινιακές δυνάμεις που είχαν διασπαστεί μετά τις συμφωνίες του Οσλο.





Στο επίκεντρο ενός πολέμου λάσπης βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο δημιουργός της ηλεκτρονικής σελίδας Wikileaks που πρόσφατα έφερε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα για τα εγκλήματα πολέμου των αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων κατοχής στο Αφγανιστάν. Ο Ασάντζ κατηγορήθηκε από τις σουηδικές αρχές για βιασμό και κακοποίηση δυο γυναικών – κατηγορίες που γρήγορα αποδείχθηκαν αβάσιμες. Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι περιμένει «βρώμικα κόλπα» από τους αντιπάλους του (υπονοώντας το Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο) ενώ αρκετοί θυμήθηκαν τον πόλεμο που είχε δεχθεί στις αρχές της δεκαετίας του 70 ο &&*(& όταν έφερε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα για τα εγκλήματα των αμερικανικών δυνάμεων στο Βιετνάμ.
Το Wikileaks απάντησε αυτή την εβδομάδα δημοσιεύοντας απόρρητη έκθεση της CIA στην οποία η υπηρεσία ανησυχεί για την εικόνα των ΗΠΑ ως «εξαγωγέα τρομοκρατίας». Στην έκθεση γίνεται αναφορά στο όνομα του Αμερικανού Ντέιβιντ Κόλμαν, ο οποίος εμπλέκεται στις βομβιστικές επιθέσεις της Βομβάης του 2009 και ο οποίος φέρεται από τον Ινδικό Τύπο να συνεργάζεται με τη CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών βρέθηκε στο φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα και για έναν ακόμη λόγο όταν αποκαλύφθηκε ότι ο στενότερος συνεργάτης αλλά και ο αδερφός του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι βρίσκονται στο μισθολόγιο της CIA. Ο Μοχάμεντ Ζία Σαλέχι, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Αφγανιστάν βρισκόταν ήδη στο στόχαστρο για υποθέσεις διαφθοράς όταν έγινε γνωστό ότι χρηματοδοτείται εδώ και χρόνια από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Από το ίδιο ταμείο όμως πληρώνεται, όπως αποδείχθηκε και ο αδερφός του Αφγανού προέδρου, Αχμέντ Γουαλί Καρζάι. Πρόκειται για τον άνθρωπο που οργάνωσε και ελέγχει πλέον το εμπόριο ναρκωτικών σε ολόκληρο το Αφγανιστάν. Αν και ο αδερφός του προέδρου βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο ερευνών από αφγανικές αλλά και αμερικανικές υπηρεσίες, όπως αποκαλύφθηκε παρέμενε πάντα στη θέση του κυβερνήτη της Κανταχάρ ύστερα από παρεμβάσεις της Ουάσινγκτον.
Ουσιαστικά οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι η διαφθορά αλλά και το εμπορείο ναρκωτικών, τα οποία υποτίθεται ότι επιχειρούν να ελέγξουν τα αμερικανικά στρατεύματα όχι μόνο δεν είναι παράπλευρη απώλεια της στρατιωτικής κατοχής αλλά πραγματοποιούνται από ανθρώπους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ένα νέο κύμα ισλαμοβοφίας απειλεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στις ΗΠΑ με αφορμή τα σχέδια κατασκευής ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου έστεκαν κάποτε οι δίδυμοι πύργοι της Νέας Υόρκης. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά επιθέσεων εναντίον μουσουλμάνων, σε αμερικανικές πόλεις, ενώ συνεχίζονται οι μαχητικές διαδηλώσεις ακροδεξιών και Ρεπουπλικάνων κοντά στο λεγόμενο «σημείο μηδέν». Ακόμη και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, που όλα αυτά τα χρόνια συντηρούν το αντι-ισλαμικό κλίμα, εκφράζουν πλέον την ανησυχία τους για τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο αλλά και για τον ακραία ρατσιστικό λόγο που εκφέρεται από συγκεκριμένα δίκτυα, όπως το Fox News του Ρούμπερτ Μέρντοχ.