Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Για άλλους βάσεις εισαγωγής και για άλλους απαγόρευσης


 Ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, βάζοντας έτσι ένα τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους. Συνολικά εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ 80.785 μαθητές, αριθμός μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι καθώς φέτος καταργήθηκε και η βάση του 10. Παρ’ όλα αυτά όμως, και πάλι 25.404 υποψήφιοι έμειναν εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα 4.000 είναι συνολικά και οι κενές θέσεις σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. 




 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Ακόμη, παρατηρήθηκαν τεράστιες αυξομειώσεις στις βάσεις, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως αρκετά τμήματα είχαν παρά πολύ χαμηλό βαθμό εισαγωγής, ακόμη και 0,9. Κάτι που όμως οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα πολλά κενά που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της βάσης του 10.
Συν τοις άλλοις, σε αυτούς που δεν εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να προστεθούν και εκατοντάδες παιδιά εργατικών οικογενειών που πέρασαν σε σχολές μακριά από τα σπίτια τους, τα οποία λόγω των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα πάνε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Όπως φάνηκε και από την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων, οι περισσότεροι υποψήφιοι επέλεξαν σχολές με κριτήριο να παραμείνουν κοντά στο σπίτι τους και όχι την πραγματική τους προτίμηση.
Την ίδια μέρα η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, φανερά για λόγους εντυπωσιασμού, διάλεξε να εξαγγείλει τη δημιουργία ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τη σχολική χρονιά 2013-14. Χωρίς να παρουσιάσει κάτι το συγκεκριμένο, έκανε λόγο για πιο απλή διαδικασία, με λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και εξεταστέα ύλη. Παράλληλα όμως, δεν παρέλειψε να τονίσει πως οι αναδιαρθρώσεις που έχει εξαγγείλει τόσο στη Δευτεροβάθμια όσο και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα ψηφιστούν μέσα στον Σεπτέμβρη. Αντιθέτως, για τις χιλιάδες κενές θέσεις σε όλα τα σχολεία της χώρας, η υπουργός Παιδείας απέκλεισε την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών, ανακοινώνοντας την κάλυψη των κενών με 15.500 αναπληρωτές.