Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΛΕΦΤΑ (στο μεγάλο κεφάλαιο)

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ

Μπορεί η κυβέρνηση στο θέμα των αμοιβών που λαμβάνει η στρατιά ξένων συμβούλων που περιστοιχίζει τον πρωθυπουργό να επιλέγει τη σιγή αρνούμενη να δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά, μπορεί τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα να περνούν από τη Βουλή εν ριπή οφθαλμού, όταν πρόκειται όμως για τον «αναπτυξιακό νόμο» επιλέγει τη δημόσια διαβούλευση.
Το συνολικό ποσό που θα δοθεί στο κεφάλαιο μέσω του νέου «αναπτυξιακού νόμου» ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 5,7 δισ. ευρώ (ποσό που ισούται με το ένα έκτο του δημοσιονομικού ελλείμματος).







Οι κρατικοδίαιτοι ιδιώτες επιχειρηματίες που θα ενταχθούν στο νόμο θα αρχίσουν να λαμβάνουν το τσάμπα χρήμα από το 2011. Στο νέο νόμο μάλιστα έχει αυξηθεί σημαντικά (στις 200.000 ευρώ) το ελάχιστο ποσό των επενδύσεων που θα υπάγονται στις ευεργετικές διατάξεις του.
Με αυτό τον τρόπο αποκλείουν το μικρό κεφάλαιο αφήνοντας τις κρατικές επιδοτήσεις μόνο για τα ηγετικά τμήματα της αστικής τάξης.
Ο νέος νόμος που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, την Δευτέρα 9 Αυγούστου, δείχνει ότι «λεφτά υπάρχουν». Είχε δίκηο ο Γιώργος Παπανδρέου. Λεφτά στα δημόσια ταμεία υπάρχουν, αλλά η κυβέρνησή του επιλέγει να τα χαρίζει στο κεφάλαιο με πρόσχημα τη στήριξη της οικονομικής μεγέθυνσης κι ας ζουν την ίδια ώρα στην πείνα ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι.
Ο νέος «αναπτυξιακός» δόθηκε στη δημοσιότητα με κατεπείγοντες ρυθμούς μες στο καλοκαίρι έτσι ώστε τόσο ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη, όσο και όλη η κυβέρνηση, να τον επικαλούνται ως τρόπαιο που μαρτυρά την σημασία που δίνει στην ανάπτυξη.
Ο αντίλογός τους έτσι απέναντι σε όσους διαμαρτύρονται για την ανεργία, την ακρίβεια και τους νέους φόρους θα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ παίρνει μέτρα ενάντια στην ύφεση και την μείωση των θέσεων εργασίας. Βλέπε το «νέο αναπτυξιακό», θα είναι ο αντίλογος. Μόνο που θα πρόκειται για ένα νόμο ανάπτυξης των κερδών τους και τίποτ’ άλλο! Ανάλογο των αναπτυξιακών που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα χαρίζοντας ζεστό χρήμα στους βιομήχανους.

Λ.Β