Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

1 εκατομμύριο άνεργοι!





1 εκατομμύριο άνεργοι!

Συγκλόνισε κυριολεκτικά η πρόβλεψη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ ότι έως το τέλος του έτους οι άνεργοι στην Ελλάδα θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο, δηλαδή το 20% του εργατικού δυναμικού!


Τέτοια ποσοστά η Ελλάδα δεν είχε ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες. Να πού οδηγεί η πολιτική εξαθλίωσης των εργαζομένων, που έχει επιβάλλει η «χούντα» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Η διευκόλυνση των αφεντικών για μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα (μεγάλη αύξηση των ορίων και δραστική μείωση των αποζημιώσεων), οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (μη ανανέωση συμβάσεων, μεγάλος περιορισμός θέσεων σε κρίσιμους τομείς, προώθηση απολύσεων στις ΔΕΚΟ), σε συνδυασμό με την ύφεση και την απαγόρευση προσλήψεων στο Δημόσιο, θα οδηγήσουν σε μια πρωτοφανή έκρηξη της ανεργίας.
Ήδη υπάρχει πολύ μεγάλη άνοδος του αριθμού των ανέργων, που φτάνουν σύμφωνα με τον επίσημο υπολογισμό τις 570.000, δηλαδή το 11,7%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 124.000 σε σχέση με πέρσι και ποσοστιαία κατά 2,4% (ήταν 9,3%). Όμως η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς δεν καταγράφονται όσοι εργάζονται μία ή δύο ώρες Ÿτην εβδομάδα, όσοι έπαψαν να αναζητούν εργασία γιατί απογοητεύτηκαν και αρκετοί από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Η κατάσταση είναι δραματική. Ήδη το 44% των καταγεγραμμένων ανέργων αναζητά εργασία για πάνω από ένα χρόνο. Εάν δεν ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι για να ανατρέψουν το αντεργατικό πραξικόπημα και την κυβέρνηση «δώστα όλα» στο κεφάλαιο, μας περιμένουν μαύρες μέρες.