Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Βαθαίνει το χάσμα του Ερντογάν με το στρατό

ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις στην εσωτερική ειδησιογραφία της Τουρκίας, το χάσμα της κυβέρνησης Ερντογάν και των στρατηγών βαθαίνει ολοένα και πιο πολύ. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνήθηκε να κάνει δεκτή την απόφαση που όριζε τον Ισγίζ ως το νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού.


ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ





Η κυβέρνηση Ερντογάν ανέθεσε στο μέχρι πρότινος αρχηγό της στρατοχωροφυλακής, Αττίλα Ισίκ, να παραμείνει στο αξίωμα. Αυτός όμως με τη σειρά του παραιτήθηκε μία μέρα μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε. Έτσι, το γενικό επιτελείο της Τουρκίας παραμένει ακέφαλο.
Ήταν η πρώτη φορά που το Ανώτατο Στρατιωτικό Σώμα δεν έκανε αυτό που κάνει πάντα: Να επιβεβαιώσει απλώς αποφάσεις ειλημμένες και γνωστές εκ των προτέρων και επίσης, πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός δεν συμμετείχε σε όλες τις συνεδριάσεις του σώματος και μάλιστα, καθόλου την τέταρτη και τελευταία ημέρα.
Η βασική αιτία που η κυβέρνηση Ερντογάν αρνήθηκε την τοποθέτηση του Ισγίζ, ήταν ότι έχει κληθεί από τον εισαγγελέα να καταθέσει για την υπόθεση μιας διαταγής που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η επίδειξη δύναμης που επιχειρεί η κυβέρνηση Ερντογάν έναντι των στρατηγών διαφαίνεται από τη σκληρή στάση της κυβέρνησης και από το γεγονός ότι έμεινε εκτός κρίσεων ο Σαλντιράι Μπερκ που αποτελεί έναν από τους βασικούς υπόπτους στην υπόθεση «Ερζιντζάν» στο πλαίσιο της δίκης Εργκένεκον. Επίσης, 11 στρατηγοί, πτέραρχοι και ναύαρχοι οι οποίοι έχουν κληθεί να καταθέσουν για το σχέδιο Βαριοπούλα, παρέμειναν στάσιμοι.
Χαρακτηριστικοί των ανωτέρω είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι τουρκικών εφημερίδων της Παρασκευής: «Αα! είδες η δημοκρατία;» (Ταράφ), «Ο στρατός επέμεινε – Ο Ερντογάν διέγραψε» (Μιλλιέτ), «Μισή κενή λίστα το αποτέλεσμα» (Ραντικάλ), «Άγκυρα: κουρνιαχτός και σύγχυση» (Τζουμχουριέτ), «Ασύμμετρες κρίσεις» (Γιενί Τσαγ).
Η σύγκρουση της κυβέρνησης Ερντογάν με το στρατό (τον οποίο μέχρι στιγμής έχει κερδίσει η κυβέρνηση) αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς διεξάγεται λίγες μόλις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα που θα γίνει στις 12 Σεπτέμβρη όπου θα τεθούν υπό την κρίση του τουρκικού λαού μια σειρά συνταγματικές αλλαγές.
Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι ενισχύουν την πολιτική εξουσία και περιορίζουν τα προνόμια του στρατού. Μάλιστα, εδώ καθόλου τυχαία υπάρχει κι ένας συμβολισμός: Η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το πραξικόπημα του Εβρέν που επέβαλε στη συνέχεια τις υπό αναθεώρηση διατάξεις!
Η σύγκρουση της κυβέρνησης Ερντογάν και των στρατηγών αποτελεί μαζί με το Κουρδικό ζήτημα τα δύο μεγάλα εσωτερικά αγκάθια της Τουρκίας για την άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής, ιδίως σε μία εποχή που έχει πραγματοποιήσει άνοιγμα στον αραβικό κόσμο. Η Αθήνα θα πρέπει να έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί στενά τις νέες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς προκειμένου να αποκλιμακωθεί η έκρυθμη κατάσταση στην Άγκυρα και να καλύψει το εσωτερικό της χάος, η Τουρκία θα στραφεί στο Αιγαίο εντείνοντας τις προκλήσεις της με βασική επιδίωξη την πρόκληση ενός επεισοδίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι «φιλικές» συναντήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με την τουρκική, όπως αυτή που έγινε στη Ρόδο μεταξύ Δ. Δρούτσα και του Αχ. Νταβούτογλου βοηθούν στη συγκάλυψη των επιθετικών σχεδίων της Άγκυρας και στη νομιμοποίηση των εδαφικών της βλέψεων.