Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Υποψήφιοι σε δόσεις για τις δημοτικές

Επί ποδός εκλογών βρίσκονται ακόμη και μέσα στον Αύγουστο τα πολιτικά επιτελεία, ώστε στο τέλος του μήνα των διακοπών να είναι έτοιμες οι λίστες στα ψηφοδέλτια για τους δήμους και τις περιφέρεις. 


   (φωτό: Θα μπορέσει ο Π. Τατούλης να ενώσει ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Ντόρα και ΔΗΜ.ΑΡ;)


Η μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική αλλά και οι ανατροπές που φέρνει ο «Καλλικράτης» στη δομή του εκλογικού χάρτη με τις συνενώσεις και τις νέες αιρετές περιφέρειες, διαμορφώνουν ένα ρευστό έδαφος πάνω στο οποίο: Το ΠΑΣΟΚ αναζητά λύσεις ώστε να μη «μαυριστεί» στην έκταση που θα δικαιολογούσε η κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, η ΝΔ επιδιώκει να αποτελέσει έναν εναλλακτικό πόλο μ’ όλα τα βαρίδια του παρελθόντος αλλά και με το στενό «μαρκάρισμα» της Ντόρας, ενώ στην Αριστερά, ο Συνασπισμός αναλώνεται στην ανεύρεση προσώπου - συμβόλου από το σοσιαλιστικό χώρο που να διαφωνεί με την κυβερνητική γραμμή, την ίδια στιγμή που το ΚΚΕ, ανακοινώνοντας πρώτο τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει έδωσε κομματικό στίγμα στις εκλογές, κλείνοντας απότομα κάθε συζήτηση για μέτωπα ή συνεργασίες.
Με τα 70 πρώτα ονόματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, φάνηκε το στίγμα που θα ακολουθήσει προς τις κάλπες: Νέα πρόσωπα που δεν «χρεώνονται» την κυβερνητική πολιτική, ώστε οι απώλειες να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, η Ιπποκράτους ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δώσει «χρίσματα» αλλά απλές «στηρίξεις». Παρόλ’ αυτά, οι υποψήφιοι των 13 περιφερειών θα έχουν έντονο πολιτικό στίγμα. Η ανακοίνωση των ονομάτων αυτών σχεδιάζεται να γίνει στην επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη, ενώ οι επιλογές των προσώπων θα γίνουν αποκλειστικά από το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Τα παραπάνω συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση φιλοτεχνεί ένα ανανεωμένο και χαμηλών προσδοκιών προφίλ, ώστε τυχόν θετικά αποτελέσματα να αξιοποιηθούν στο γήπεδο της κεντρικής πολιτικής, ως επιβεβαίωση των επιλογών της.
Πάντως, δεν λείπουν οι τριβές και οι διαφοροποιήσεις, ακόμα και σε αυτό το στάδιο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εκ των 70 εκλεκτών υποψήφιας στο νέο δήμο Σαρωνίδας, Χριστίνας Χριστοφάκη, που τυχαίνει να είναι και σύζυγος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θόδωρου Πάγκαλου. Η ανακήρυξή της έγινε παρά τη βούληση των τοπικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν το σημερινό δήμαρχο Καλυβίων, ο οποίος είναι και ενεργό στέλεχος του Συνασπισμού. Μεγαλύτερους πονοκεφάλους πάντως έφερε ο νομάρχης Αθήνας Γιάννης Σγουρός, που έσπευσε να θέσει πρόωρα για τον κομματικό σχεδιασμό την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Αττικής. Δείχνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του Γ. Παπανδρέου, προτίμησε να τον στηρίξει ο ...Γιώργος Καραζαφέρης, ύστερα από επίσημη συνάντηση που είχαν, αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, που του έπλεξε το εγκώμιο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.
Σε δύσκολη θέση πάντως φαίνεται ότι έχει περιέλθει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παγιδευμένος στο ...κυνήγι του σοσιαλιστή υποψηφίου, φτάνει σε αδιέξοδο. Μετά την ηχηρή άρνηση της Σοφίας Σακοράφα, που σε δηλώσεις της έκανε λόγο για διεργασίες «από τα πάνω» τις οποίες και απορρίπτει, το νέο «όχι» ήρθε στη δεύτερη διερευνητική επαφή με τον Σπύρο Παπασπύρο της ΑΔΕΔΥ. Στην περίπτωση αυτή φάνηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα το λειψό κριτήριο με το οποίο το επιτελείο του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πρόσωπα με απώτερο σκοπό να διεμβολίσουν τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ: Στην αρνητική του απάντηση, ο Σπ. Παπασπύρος ζήτησε να στηριχθεί ο «Καλλικράτης» ως «τομή στην αυτοδιοίκηση»... Επόμενος στη λίστα είναι ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Παρά το ναυάγιο της τακτικής αυτής, που ψάχνει πρόσωπα-σύμβολα και όχι πολιτικές θέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει: «Η συνάντηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς με τη σοσιαλιστική Αριστερά μπορεί να δώσει μια απίστευτη δυναμική, που θα αλλάξει τον πολιτικό χάρτη», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
Η τάση για αποπολιτικοποίηση των τοπικών εκλογών, χάριν θολών συμβολισμών, δεν φαίνεται πουθενά καλύτερα από τη Θεσσαλονίκη, το δεύτερο σε πολιτική σπουδαιότητα δήμο της χώρας. Υποτίθεται ότι ο συγκεκριμένος δήμος αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς τα τελευταία 25 χρόνια εκλέγονται δήμαρχοι οι εκλεκτοί της ΝΔ. Υπό το σκεπτικό αυτό, συγκροτήθηκε ένα διαπαραταξιακό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν τόσο το επίσημο ΠΑΣΟΚ, υπό τη Χρύσα Αράπογλου, όσο και διάφοροι «αντάρτες», αλλά και η δημοτική κίνηση του Συνασπισμού, χωρίς βέβαια τη συναίνεση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής, έχουν δηλωθεί 11 υποψηφιότητες για το δήμο Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στις οποίες αρκετοί και του «διαπαραταξιακού».



"Ούλοι" με τον Τατούλη;
ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑΤΟΥΛΗ ο Γ. Καρατζαφέρης για την περιφέρεια Πελοποννήσου, σφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο τη νεοφιλελεύθερη στροφή του. Συνδυάζοντας τις δύο μεγάλες του αγάπες για την ελληνορθοδοξία και το μεγάλο κεφάλαιο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ανήγγειλε τη στήριξη της υποψηφότητας του Πέτρου Τατούλη για την περιφέρεια Πελοποννήσου από το βήμα της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας της εορτής της Μεταφορφώσεων του Σωτήρος στην Ποταμιά Αρκαδίας! Κοινό σημείο της συνεργασίας Τατούλη - Καρατζαφέρη είναι η στήριξη στο μνημόνιο και στο ΔΝΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δηλωμένος «υπερφιλελεύθερος» πρώην βουλευτής της ΝΔ, Π. Τατούλης, σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε με κολακευτικά λόγια για το έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ «που αρχίζει σιγά-σιγά να χτίζει κάτι πάνω στην πλήρη διάλυση που έφερε στη χώρα η διακυβέρνηση Καραμανλή»!  Σύμφωνα με Το Καρφί ο υπουργός Μεταφορών και βουλευτής Αρκαδίας Δημήτρης Ρέππας δεν εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο να στηρίξει την υποψηφιότητα και το ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ακόμα είναι γνωστό ότι ο Π. Τατούλης πολιτικά βρίσκεται πολύ κοντά στη Ντόρα Μπακογιάννη παρά τις όποιες προσωπικές διαφορές τους.  Παίζει ακόμα και το σενάριο της "τετραμερούς" -ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Ντόρα, ΔΗΜ.ΑΡ- στήριξης, καθώς ο Π. Τατούλης διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις με το Φ. Κουβέλη με τον οποίο μάλιστα έχουν υπογράψει κοινή επιστολή στο παρελθόν. Το τελευταίο σενάριο είναι δύσκολο να επιτευχθεί ωστόσο, καθώς η στήριξη κοινού υποψηφίου με το ΛΑΟΣ και τη Ντόρα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία για τη Δημοκρατική Αριστερά.