Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εννιά χρόνια πολέμων και φόβου

Ενας ακροδεξιός πάστορας στη Φλόριντα επεδίωξε να γιορτάσει την επέτειο της 11ης Σεπτέμβρη καίγοντας αντίτυπα του Κορανίου. Η επίσης ακροδεξιά υποψήφια αντιπρόεδρος, Σάρα Πέιλιν, διοργάνωσε σόου στην Αλάσκα, όπου εκατοντάδες ομοϊδεάτες της πλήρωσαν 100 δολάρια εισιτήριο για να την ακούσουν να κηρύσσει το μίσος κατά του Ισλάμ, αλλά και να κατηγορεί για άλλη μια φορά τον Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι μουσουλμάνος και θέλει να φτιάξει τζαμί στο Ground zero - στο μέρος όπου μέχρι πριν εννιά χρόνια υπήρχαν οι «δίδυμοι πύργοι».
 Όσο για τους χιλιάδες αμερικανούς μουσουλμάνους; Απέφυγαν να γιορτάσουν το τέλος του Ραμαζανιού μήπως και κατηγορηθούν ότι είναι μέλη της… Αλ Κάιντα.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ




Εννιά χρόνια μετά την αποφράδα 11η Σεπτεμβρίου 2001 όλοι συμφωνούν ότι η ημέρα εκείνη αλλάξε όχι μόνο την Αμερική, αλλά και όλον τον κόσμο. Η άκρα Δεξιά σηκώνει κεφάλι στην Αμερική με την περίοδο Ομπάμα να εξελίσσεται σε μια σύντομη και άνευ σημασίας παρένθεση.
Στο εξωτερικό, η μοναδική υπερδύναμη εκμεταλλεύτηκε το «κλίμα εκδίκησης» για να εξαπολύσει ατελείωτες πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Περισσότεροι από 100.000 αμερικανοί στρατιώτες εξακολουθούν να μάχονται τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και κάπου 50.000 παραμένουν στο Ιράκ, ενώ ενισχύονται οι φόβοι για στρατιωτική επίθεση στο Ιράν. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωποι με μιά φρενίτιδα μέτρων συρρίκνωσης των ατομικών και πολιτικών τους ελευθεριών. Βλέπουν να εγκαθιδρύεται «κράτος παρακολούθησης» και καθεστώς φόβου. Όλες οι κυβερνήσεις –με πρώτη την αμερικανική– με πρόσχημα το φάντασμα της τρομοκρατίας εκμεταλλεύτηκαν αδίστακτα αυτές τις επιθέσεις για να συρρικνώσουν τις ελευθερίες των πολιτών τους, να καταπνίξουν τα πολιτικά κινήματα αμφισβήτησης. Όπως αποκαλύπτει ο Μπιλ Κίνγκλεï, καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Loyola της Νέας Ορλεάνης, «η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας κάθε ημέρα υποκλέπτει και αποθηκεύει 1,7 δισ. emails, τηλεφωνήματα και άλλες μορφές επικοινωνίας και πληρώνει 30.000 υπαλήλους για να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνομιλίες στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Με άλλα λόγια, η «αποστολή εξετελέσθη». Μια «αποστολή» που ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου 1998 μια ομάδα νεο-συντηρηρητικών πρότεινε το σχέδιο της «ξεκάθαρη ρήξης» και της εδραίωσης της ηγεμονίας των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω του «Προγράμματος για τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα». Οι νεο-συντηρητικοί ζήτησαν με επιστολή τους από τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να επιτεθεί στο Ιράκ, αλλά και να αλλάξει σε φιλοαμερικανική κατεύθυνση όλα τα καθεστώτα στη Μέση Ανατολή.
Η «αποστολή» συνεχίστηκε με την αμφισβητούμενη εκλογή του Μπους στην προεδρία και με την εντυπωσιακή ταχύτητα και ετοιμότητα που επέδειξε η κυβέρνησή του στην άμεση αξιοποίηση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, προκειμένου να εισβάλει αρχικά στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια στο Ιράκ… Μια «αποστολή» που εξακολουθεί να εγείρει υποψίες ως προς την πραγματική φύση των δραματικών γεγονότων εκείνης της ημέρας, τα οποία αποδείχθηκαν εξαιρετικά ευνοϊκά για τα σχέδια των νεο-συντηρητικών.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τσακ Χέιγκελ στο βιβλίο του Αμερική: Η επόμενη σελίδα μας γράφει: «Γιατί λοιπόν επιτεθήκαμε στο Ιράκ; Πιστεύω ότι ήταν ένας θρίαμβος της αποκαλούμενης νεο-συντηρητικής ιδεολογίας». Και ο «θρίαμβος» συνεχίζεται… Εννιά χρόνια μετά, η εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα παρά τις φιλόδοξες αρχικές διακηρύξεις του, αποδεικνύεται ότι είναι δέσμια της κληρονομιάς του Μπους και των νεο-συντηρητικών.

Εννιά χρόνια μετά, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συναγωνίζονται για να διατηρήσουν ανοικτό το κολαστήριο του Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται 167 κρατουμένοι χωρίς να έχουν προσαχθεί σε δίκη.

0 Τοποθετησεις: