Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Oι Γερμανοί αμφισβητούν την A. Μέρκελ και δεν λένε «ευχαριστώ»

  
Για τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες ήταν ένα καταστροφικό ξεκίνημα στη λεγόμενη χρονιά των σούπερ εκλογών. Στην πρώτη από τις επτά τοπικές εκλογές, το κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ υπέστη σημαντική ήττα στην πόλη του Αμβούργου, γράφει το αμερικανικό περιοδικό Τάιμ. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια στην αντιπολίτευση στο Αμβούργο, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σάρωσαν τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κερδίζοντας το 48,3% των ψήφων, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία. Οι Χριστιανοδημοκράτες κατατροπώθηκαν αποσπώντας το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 21,9%. Πρόκειται για το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα από τον πόλεμο. Η δύναμή τους μειώθηκε στο μισό από τις τελευταίες εκλογές το 2008.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ


Η Α. Μέρκελ προσπάθησε να υποβαθμίσει την ήττα, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές στο Αμβούργο εστιάστηκαν σε τοπικά ζητήματα, όπως η σχολική μεταρρύθμιση, η ανεργία και η τραπεζική κρίση και δεν θα έχουν επιπτώσεις για το κόμμα της σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι πλέον έγκυροι αναλυτές λένε πάντως ότι η ζημιά που έγινε στους Χριστιανοδημοκράτες δεν θα περιοριστεί μόνο σε τοπικό επίπεδο. «Οι εκλογές στο Αμβούργο είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τους συντηρητικούς της Μέρκελ σε ομοσπονδιακό επίπεδο» λέει ο Γκέρο Νόιγκεμπάουερ, πολιτικός επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. «Το CDU χάνει πολλούς από τους ψηφοφόρους του, που κινούνται προς τους Σοσιαλδημοκράτες και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης – και καθώς η οικονομία βελτιώνεται, οι ψηφοφόροι προτιμούν το SPD για τα μεγάλα ζητήματα, όπως η εκπαίδευση και η οικογενειακή πολιτική».
«Οι εκλογές στο Αμβούργο ήταν ένα πολιικό τσουνάμι για τη Γερμανία» γράφει η μεγάλης κυκλοφορίας δεξιά γερμανική εφημερίδα Μπιλντ. «Αν οι Σοσιαλδημοκράτες καταφέρουν να επεκτείνουν τη νίκη τους στις επικείμενες αναμετρήσεις στη Ρηνανία Παλατινάτο, τη Βάδη - Βυτεμβέργη και τη Σαξονία - Άνχαλτ, θα πρέπει να αναμένουμε σοβαρές πολιτικές αναταράξεις τους επόμενους μήνες», προσθέτει.
Όσο και αν η σαρωτική νίκη των Σοσιαλδημοκρατών έχει πολλά «τοπικά χαρακτηριστικά», όλοι οι σοβαροί γερμανοί αναλυτές διερωτώνται πλέον αν «το SPD βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής του στην εξουσία» όπως σημειώνει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ και προσθέτει: «Το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα, αν και ήταν ευρέως αναμενόμενο, είναι πιθανό να έχει κάνει πολύ νευρική τη Μέρκελ, δεδομένου ότι το κόμμα της αντιμετωπίζει ακόμη έξι εκλογικές αναμετρήσεις εφέτος. Η σημαντικότερη από αυτές λαμβάνει χώρα στις 27 Μαρτίου στο νότιο γερμανικό κρατίδιο της Βάδης - Βυτεμβέργης, ένα παραδοσιακό προπύργιο των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς το ελέγχουν αδιαλείπτως από το 1953. Κι όμως, το κόμμα της Μέρκελ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να ηττηθεί και στη Βάδη - Βυτεμβέργη, καθώς η δημοτικότητα του CDU υποχώρησε σημαντικά μετά τις λαϊκές διαμαρτυρίες στη Στουτγάρδη κατά της καταστροφής πάρκου, προκειμένου να επεκταθεί ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης.
«Μια ήττα στη Βάδη - Βυτεμβέργη θα μπορούσε να έχει μαζικό αντίκτυπο σε εθνικό επίπεδο για τους Χριστιανοδημοκράτες» σημειώνει το Σπίγκελ. Αν χάσει η Α. Μέρκελ αποκλείεται να βγάλει τετραετία, εκτιμούν πολλοί γερμανοί αναλυτές.

Η αποδυνάμωση της γερμανίδας καγκελαρίου, αδιαμφισβήτητα υπονομεύει αντικειμενικά και τη θέση της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια εποχή ιδιαιτέρως κρίσιμη για το μέλλον της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπου το Βερολίνο προσπαθεί να υποτάξει όλη την Ευρώπη με πρόσχημα και όπλο τους κανόνες της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας για χάρη δήθεν του ισχυρού ευρώ, η ενδογερμανική αμφισβήτηση της Α. Μέρκελ αυξάνει τις δυνατότητες αντίστασης των υπολοίπων Ευρωπαίων στο Τέταρτο Ράιχ.
Σε ένα τέτοιο κλίμα, οι ευχαριστίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς την Άνγκελα Μέρκελ θα θυμίζουν σε λίγο το «ευχαριστώ τις Ηνωμένες Πολιτείες» του Κώστα Σημίτη.