Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΗΠΑ: Εξέγερση στις μεσοδυτικές πολιτείες

Ανυποχώρητοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, δυναμώνει η αλληλεγγύη


Σκηνές άγριου ροκ διαδραματίζονται τις τελευταίες 13 μέρες μέσα και έξω από το Καπιτώλιο του Ουισκόνσιν, καθώς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αντιστέκονται με νύχια και με δόντια στην ευθεία επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα από το ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της πολιτείας, Σκοτ Ουόκερ. Οι θυελλώδεις συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών για το σχέδιο νόμου του Ουόκερ, που προβλέπει την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συνοδεύονται από καθημερινές, δυναμικές πορείες. Παράλληλα, 400-600 άτομα έχουν κατασκηνώσει εντός του Καπιτωλίου, προκειμένου να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους, ενόσω δέχονται μηνύματα συμπαράστασης από την Αϊτή μέχρι το Κάιρο!



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ


Με πρόφαση το έλλειμμα του προϋπολογισμού της πολιτείας, που ανέρχεται στα 137 εκατ. δολάρια, ο Σ. Ουόκερ κατέθεσε νομοσχέδιο - πρότυπο για τα δεδομένα των Ρεπουμπλικανών, που ήδη επιχειρείται να εφαρμοστεί και σε άλλες πολιτείες. Το νομοσχέδιο απαιτεί από τους δημοσίους υπαλλήλους να αποδίδουν το 5,8% των μισθών τους στα συνταξιοδοτικά ταμεία και το 12,6%  για την ασφάλισή τους. Καταργεί το δικαίωμα συλλογικών διαπραγματεύσεων για κάθε ζήτημα εκτός από τις μισθολογικές αυξήσεις, κι εκεί τις επιτρέπει μόνον όταν η αύξηση δεν ξεπερνά το ύψος του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, καθιστά αστεία υπόθεση τις απολύσεις και αφαιρεί τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι την κρίση της πολιτείας τη δημιούργησε ο ίδιος, καθώς τη δεύτερη εβδομάδα της διακυβέρνησής του προχώρησε σε φοροαπαλλαγές ύψους 117 εκατ. για τους επιχειρηματίες που στηρίζουν το κόμμα του. Επίσης δέχτηκαν να συζητήσουν το ύψος των μισθών τους (που ήδη είναι χαμηλότερο κατά 8-15% απ’ τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα) αν ο κυβερνήτης έκανε πίσω στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εκείνος όμως αρνήθηκε, αφήνοντας να φανεί ξεκάθαρα πως ο πραγματικός εχθρός του είναι τα συνδικάτα. Και αυτό επιβεβαιώθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία του με δημοσιογράφο, που παρίστανε πως είναι ένας απ’ τους χρηματοδότες του. Εκεί, ο Σ. Ουόκερ όχι μόνο φανέρωσε τις πραγματικές προθέσεις του κι όλα τα νομικίστικα κόλπα για να τις υλοποιήσει, αλλά και δήλωσε ξεκάθαρα πως σκεφτόταν να στείλει τραμπούκους να προβοκάρουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας!

Οι τελευταίες δυναμώνουν με κάθε μέρα που περνά. Το περασμένο Σάββατο, 80.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ουισκόνσιν κρατώντας πικέτες που ανέγραφαν μεταξύ άλλων «Ουόκερ: Ο Μουμπάρακ των μεσοδυτικών πολιτειών». Στις πορείες τους, τα συνθήματα και τα τύμπανα είναι τόσο δυνατά που οι δυνάμεις καταστολής εφοδιάστηκαν (και) με ωτοασπίδες για να τους αντιμετωπίσουν. Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα των αστυνομικών και των πυροσβεστών τάχθηκαν με το πλευρό των διαδηλωτών, παρόλο που τα ίδια εξαιρέθηκαν από τα μέτρα του κυβερνήτη. Οι δημοσκοπήσεις εξάλλου καταδεικνύουν ότι το 65% των κατοίκων του Ουισκόνσιν και το 61% των Αμερικανών στηρίζουν το δικαίωμα των συνδικάτων για συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι άνθρωποι που ξημεροβραδιάζονται στο Καπιτώλιο έχουν φτιάξει μια μικρή πολιτεία μέσα του, καθορίζοντας χώρους ύπνου κι εστίασης, δημιουργώντας μια μικρή δανειστική βιβλιοθήκη και ένα κέντρο πρώτων βοηθειών. Παράλληλα, έστησαν έναν τεράστιο λευκό πίνακα όπου καθημερινά αναγράφονται οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις για τα ζητήματα που τους αφορούν.

Άλλωστε, το πολιτικό παιχνίδι βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση του. Με σχοινοτενείς κι επικεντρωμένες σε πλήθος λεπτομέρειες ομιλίες, οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να καθυστερήσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Όμως, τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση 60 (!) ωρών, οι Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν σχεδόν πραξικοπηματικά το νομοσχέδιο. Ενώ 15 βουλευτές των Δημοκρατικών περίμεναν ακόμα τη σειρά τους να μιλήσουν, η ψηφοφορία ξεκίνησε για να κλείσει μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Οι Δημοκρατικοί κοίταξαν γύρω τους έκπληκτοι. Από τους 38 που παρίσταντο, μόλις οι 13 είχαν προλάβει να ψηφίσουν έγκαιρα. 
Το νομοσχέδιο πέρασε έτσι στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία με 19 γερουσιαστές. Ωστόσο χρειάζονται 20 για να διεξαχθεί η ψηφοφορία – και όλοι οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών έχουν φύγει για το Ιλινόι, προκειμένου να μην εξαναγκαστούν να ψηφίσουν. Οι Ρεπουμπλικάνοι έστειλαν την εθνοφρουρά στα σπίτια τους, αλλά αυτή δεν έβρισκε κανένα. Εκβιάζουν την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι, αν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί άμεσα, η πολιτεία θα χάσει μια προθεσμία αναχρηματοδότησης του χρέους και θα αναγκαστεί να προχωρήσει άμεσα σε απολύσεις. Όμως οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές λένε πως δεν θα επιστρέψουν εάν ο Σ. Ουόκερ δεν συμβιβαστεί.
Φυσικά, η επίθεση που διεξάγεται κατά των εργαζόμενων και των συνδικάτων δεν πρέπει να ταυτίζεται με το πρόσωπό του. Πρόκειται για κλασικό παράδειγμα των αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίζονται και στις δύο ακτές του Ατλαντικού από συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες παρατάξεις, με πρόσχημα πάντοτε την οικονομική κρίση. Το ελπιδοφόρο είναι η αντίσταση των πολιτών, που χθες εκφράστηκε με διαδηλώσεις και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Πολλοί διαδηλωτές ζητούσαν την παρέμβαση Μπ. Ομπάμα, ο οποίος –όπως άλλοι «προοδευτικοί» ηγέτες, γνωστότεροι στα καθ’ ημάς– είχε δηλώσει προεκλογικά ότι, αν κατά την προεδρία του απειληθεί το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα κατέβει πρώτος να διαμαρτυρηθεί.