Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κινέζικο μαρτύριο




Η μισή καρδιά του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στην Κίνα βρίσκεται. Στην αχανή χώρα με τα σουέτ σοπς, τις βιομηχανίες ιματισμού όπου ανήλικα παιδιά μαζί με τους γονείς τους δουλεύουν ήλιο με ήλιο για ένα δoλάριο τη μέρα και μια κούπα ρύζι. Στη χώρα - οικονομικό θαύμα του μηδαμινού εργατικού κόστους και της υπερεκμετάλλευσης. Σε κάποιο σκονισμένο συρτάρι θάφτηκε η προεκλογική «δέσμευση» του ΠΑΣΟΚ ότι θα επανεξεταστούν οι όροι παραχώρησης του ΟΛΠ στην κινεζική Κόσκο. Τώρα το λιμάνι γίνεται πρότυπο ανάπτυξης!


Με συνέντευξή του σε κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, που δημοσιεύτηκε πριν τη χθεσινή άφιξη του πρωθυπουργού της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας αποτελεί επενδυτικό παράδεισο για τους κινέζους επιχειρηματίες. Οι συμβασιούχοι των 25 ευρώ την ημέρα, που αυτή τη στιγμή λειτουργούν τον ΟΛΠ στη νέα εποχή της Κόσκο, χωρίς όλες αυτές τις... αναχρονιστικές και αντιαναπτυξιακές προστασίες που παρείχε στους λιμενεργάτες ακόμα και αυτή η εργατική νομοθεσία, αποτελούν το πρότυπο εργαζόμενου που θα μας βγάλει από την κρίση. Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων στις ζημιογόνες επιχειρήσεις, βίαιη αλλαγή εργασιακών σχέσεων προς το… ελαστικότερο και αν θέλουμε να κάνουμε απεργία, θα φοράμε μια κόκκινη κορδέλα ακούνητοι από το πόστο μας!
Αυτό είναι το αντάλλαγμα για την «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» που έδωσε με δηλώσεις του στην Αθήνα ο κινέζος πρωθυπουργός. Τέτοια υποστήριξη να μας λείπει!

0 Τοποθετησεις: