Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

O επόμενος νεκρός Ινδιάνος

Kαλός Ινδιάνος είναι ο νεκρός Ινδιάνος, έλεγαν οι κατακτητές της Άγριας Δύσης. Καλό τρένο στα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού είναι το ιδιωτικοποιημένο τρένο. Αφού οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άφησαν τις δημόσιες σιδηροδρομικές μεταφορές να ρημάξουν, τώρα τους δίνουν τη χαριστική βολή.









            Κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς χρειάζεται έναν «εχθρό», όμως στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ο εχθρός είναι μια μεταβλητή έννοια, το πρόσωπό του αλλάζει ανάλογα με τη συγκυρία. Την άνοιξη ήταν οι υδραυλικοί και οι γιατροί που δεν κόβουν αποδείξεις, το καλοκαίρι ήταν οι λιμενεργάτες, το Σεπτέμβριο οι φορτηγατζήδες, ενώ ο εχθρός αυτού του μήνα είναι οι σιδηροδρομικοί και φυσικά το παμφάγο, το καταχρεωμένο τρένο.

            «Είστε 30 χρόνια σιδηροδρομικός και δεν αισθάνεστε ντροπή για την εταιρεία στην οποία εργάζεστε;» Έτσι αντιμετώπισε ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής, την περασμένη εβδομάδα, έναν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των εργαζομένων στον ΟΣΕ, χωρίς όμως να λάβει την απάντηση «εσύ δεν αισθάνεσαι ντροπή γι’ αυτά που λες;»

            Αν οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται ντροπή, τότε τι πρέπει να αισθάνονται οι διαδοχικοί διοικητές του ΟΣΕ και οι υπουργοί Μεταφορών για ό,τι έκαναν και για ό,τι δεν έκαναν; Nτροπή, όμως, πρέπει να αισθάνονται και οι επιβάτες, αφού, σύμφωνα με υπουργική δήλωση, κάθε ανθρώπινο κεφάλι που είχε το θράσος να ταξιδεύει σιδηροδρομικώς από το Λιανοκλάδι μέχρι τη Λαμία στοίχιζε στο Δημόσιο 200 ευρώ! Και δυο φορές ντροπή πρέπει να νιώθουν οι πολύτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που ώς τώρα πλήρωναν μισό εισιτήριο!

            Τι χρειαζόμαστε τα τρένα στην Πελοπόννησο, αφού δεν τα προτιμούν οι επιβάτες; ισχυρίζονται πολλοί. Μόνο που οι διοικήσεις του ΟΣΕ εγκατέστησαν στις γραμμές αυτές τον «επιβατοδιώκτη»: με καθυστερήσεις δρομολογίων, με παμπάλαια βαγόνια δίχως νερό, με ατέλειωτες μετεπιβιβάσεις, αναμονές και βλάβες. Σε πολλές περιοχές οι άνθρωποι προτιμούν το ακριβότερο ΚΤΕΛ γιατί, παρά το φτηνό εισιτήριο, τα τρένα είναι αναξιόπιστα και υπόσχονται σίγουρη ταλαιπωρία. Προτιμούν το ΙΧ, παρά τα διόδια, παρά την ακριβή βενζίνη, παρά τους φονικούς δρόμους.
            Ποιος θα είναι ο επόμενος «εχθρός», o επόμενος νεκρός Ινδιάνος, ποια η επόμενη «εξυγίανση», ποιοι οι επόμενοι «πλεονάζοντες», οι επόμενες «άγονες γραμμές», τα άγονα πεδία; 

0 Τοποθετησεις: