Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ιλαροτραγωδία σε πολλές πράξεις!


Το κωμικοτραγικό «στάτους» του ελληνικού επαγγελματικού  ποδοσφαίρου βρήκε μεγαλοπρεπή αντανάκλαση στο ντέρμπι των «αιωνίων» και στα... μεθεόρτια. Τραμπουκισμοί, «τσάμπα μαγκιές», λυσσώδη πρωτοσέλιδα, υστερικές δηλώσεις - με ελάχιστες ευεργετικές εξαιρέσεις, όπως ήταν τα λόγια του προπονητή του Ολυμπιακού Ερνέστο Βαλβέρδε και του παίκτη του Παναθηναϊκού, Κώστα Κατσουράνη. Το συνολικό σκηνικό μεταξύ άλλων πιστοποιεί για πολλοστή φορά ότι η Σούπερ Λιγκ, αυτή η δήθεν «σύμπραξη που βασίζεται σε αρχές», δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης πέραν της διεκδίκησης χρημάτων (από ΟΠΑΠ, τηλεόραση, κ.λπ.). Στην όλη υπόθεση δέσποσαν οι επαίσχυντες δηλώσεις του Β. Μαρινάκη: Όποιος τον άκουγε και δεν είχε δει τι συνέβη μόλις έληξε το ματς, θα μπορούσε να πιστέψει ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού που έτρεχαν προς τους παίκτες του ΠΑΟ αναζητούσαν αυτόγραφο ή ...φιλολογική συζήτηση για τη συνέχεια του πρωταθλήματος! Τι άλλο δέσποσε; Φυσικά η ποινή - χάδι που επιβλήθηκε στον Ολυμπιακό, καθώς και τα αμίμητα «επιχειρήματα» των νομικών εκπροσώπων των ερυθρολεύκων, οι οποίοι μίλησαν για «μεμονωμένα», «μη εκτεταμένα» περιστατικά.




ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ


 Έλα όμως που η φαρσοκωμωδία είναι εν πολλοίς ...θεσμοθετημένη! Ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με την προβλεπόμενη, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ποινή (το πολύ - πολύ να επιβαρυνόταν με έναν ακόμη αγώνα σε άδειο γήπεδο). Προβλεπόμενη από τι; Από το «ποινολόγιο» που θεσμοθέτησαν οι ΠΑΕ το περασμένο καλοκαίρι, μαζί με την ΕΠΟ, με βασικό μέλημα να «πέφτουν στα μαλακά», όποτε βρίσκονται κατηγορούμενες, ώστε να μη χάνουν πολλά χρήματα. Το πλαίσιο αυτό, μάλιστα, το θεώρησε αρκούντως αυστηρό και η κρατική εξουσία η οποία νωρίτερα, διά στόματος του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή, είχε προειδοποιήσει  με περικοπή των επιχορηγήσεων, εάν οι ΠΑΕ δεν «έσφιγγαν τα λουριά» στον τομέα της βίας. Υποτίθεται λοιπόν ότι τα ...έσφιξαν! 

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός όχι μόνο είχε συναινέσει στο συγκεκριμένο «στάτους», αλλά φέτος το αξιοποίησε ...μια χαρά – κι αυτή. «Μαργαριτάρια» εκστόμισαν και οι δικοί της εκπρόσωποι προ δυο μηνών, όταν η ομάδα κλήθηκε να απολογηθεί για την εισβολή που έκαναν στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ οπαδοί, καταδιώκοντας τους παίκτες οι οποίοι μόλις είχαν ηττηθεί από το Βόλο. Ακόμη πιο ...λαμπρά «μαργαριτάρια» επιστρατεύθηκαν για να μη «φορτωθεί» η ΠΑΕ την εισβολή που έκανε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης στα «μπουθ» του ΟΑΚΑ, διακόπτοντας την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα ΠΑΟ - Καβάλα, επειδή ο εκφωνητής ...τόλμησε να πει πως κακώς καταλογίστηκε πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού. Εν πάση περιπτώσει, τα φαιδρά «επιχειρήματα» που ...παγίως αναπτύσσουν οι  ΠΑΕ (από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό μέχρι Πανιώνιο και Ηρακλή) ενώπιον της λεγόμενης αθλητικής δικαιοσύνης, καθώς και η... οικειοθελής αφέλεια της τελευταίας, αξίζει να αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστού σημειώματος – να «σκάσει» λίγο και το χειλάκι μας...

Δεύτερη εκκρεμότητα για το εγγύς μέλλον: Να δούμε ποιες ποινές θα μπορούσαν όντως να στριμώξουν τις ΠΑΕ, δεδομένου ότι το «κεκλεισμένων των θυρών» έχει αποδειχθεί ατελέσφορο και επιπλέον ζημιώνει μεγάλο αριθμό φιλάθλων (κάθε ομάδας) που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια διαρκείας.

Τρίτη και σημαντικότερη εκκρεμότητα: Να εστιάσουμε στην αντίληψη που αντιπαραθέτει (;) στον κοινό  χουλιγκανισμό το θεσμικό, ολοκληρωτικό χουλιγκανισμό της γραβάτας. Ήδη αρκετά ΜΜΕ εκδηλώνουν νοσταλγία για τον κατάπτυστο νόμο Ορφανού, βάσει του οποίου είχαν φυλακιστεί άνθρωποι ακόμη και για... βλασφημία! (Συνέχεια την επόμενη εβδομάδα).