Τα γεγονότα είναι γνωστά: Στις 5 Απρίλη η εργοδοσία του εστιατορίου Banquet, στη Θεσαλονίκη, ενημερώνει τον ανασφάλιστο εργαζόμενο Βαγγέλη Κιτσώνη ότι πρέπει να επιστρέψει τα δυο πουκάμισα της εργασίας του. Ταυτόχρονα δεν τον ενημέρωσε αν και πότε θα ξαναδούλευε.
Η συνέχεια δεν είναι η τυπική ιστορία σιωπηλής υποταγής, άλλου ένα απολυμένου. Ο εργαζόμενος καταγγέλλει τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στην Επιθεώρηση Eργασίας, όπως και άλλοι οχτώ συνάδελφοί του. Υπό την πίεση των εργατικών αντιδράσεων ο ιδιοκτήτης συμφωνεί να δεχθεί πίσω τον απολυμένο και να τηρήσει το εργατικό δίκαιο. Αντί γι’αυτό βάζει λουκέτο, κατηγορώντας ως υπεύθυνους τους εργαζόμενους που αντέδρασαν και την Επιτροπή Aλληλεγγύης. Εφημερίδες όπως η Μακεδονία και η Καθημερινή κατηγορούν τις εργατικές αντιδράσεις για το κλείσιμο του μαγαζιού: «Συνδικαλιστές έκλεισαν ορισιτικά εστιατόριο με 28 εργαζόμενους» είναι η οργουελική διατύπωση της Καθημερινής για το εργοδοτικό λοκ άουτ. Η είδηση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, όμως η λάσπη έχει ήδη χτυπήσει τον ανεμιστήρα.
«Ενα μπιστρό με διακριτική πολυτέλεια και ποιοτική γαστρονομία, που να εμπνέει χαλαρό, καθημερινό ντύσιμο». Ετσι περιγράφεται το Banquet, σε περιοδικό υγιεινής ζωής.
Το τρέντι εστιατόριο, σερβίρει προχωρημένα πιάτα όπως «κονφί πάπιας και καλκάνι με φάβα και λάδι τρούφας» και «ραβιόλι με γέμιση κρέμα μασκαρπόνε, μαύρη τρούφα και κρόκο αβγού, με σπανάκι σοταρισμένο σε φρέσκο βούτυρο» – όπως διαβάζουμε σε γαστρονομικές σελίδες.
Ένα εστιατόριο το οποίο όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν τηρούσε την εργατική νομοθεσία, είχε το προσωπικό ανασφάλιστο και αν τους ασφάλιζε δεν κολλούσε τα κανονικά ένσημα. Επιπλέον δεν κατέβαλλε δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, καθυστερούσε να καταβάλει τα δεδουλευμένα, δεν πλήρωνε υπερωρίες, ρεπό και νυχτερινά, και οι άδειες ήταν άνευ αποδοχών.
«Το ζητούμενο σε μία Brasserie - Bistro είναι να νιώθεις άνετα και βολικά κάθε ώρα της ημέρας και να απολαμβάνεις από ένα σνακ μέχρι ένα γεύμα ή ένα δείπνο. Το Βanquet φαίνεται πώς σου παρέχει τις εγγυήσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο». Αυτά έγραφε πέρυσι γκουρμέ ένθετο κυριακάτικης εφημερίδας, που βράβευσε το συγκεκριμένο εστιατόριο.
Άνετα και βολικά όλες τις ώρες ένιωθαν ίσως οι πελάτες, αλλά όχι οι εργαζόμενοι, που δούλευαν ως και τις 4 τα χαράματα –το ωράριο τελείωνε στις 2– χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες (μόνο οι μάγειροι πληρώνονταν τη μία από τις δύο ώρες). Τα... αλμυρά σε τιμές πιάτα γεύονταν οι πελάτες – μεταξυ τους επιφανείς δικηγόροι, γιατροί, πολιτικοί. Με μισθούς πείνας δούλευαν οι εργαζόμενοι, που μόνο αν ήταν τυχεροί τους έδιναν ένα κομμάτι ψωμοτύρι. Οπως καταγγέλει η Επιτροπή Αλληλεγγύης, ο εργοδότης «ενώ ήταν υποχρεωμένος από τη συλλογική σύμβαση εργασίας του επισιτισμού να προσφέρει φαγητό στους εργαζόμενους, αρνούνταν να το παρέχει σταθερά και μάλιστα έβριζε όποιον εργαζόμενο τσιμπολογούσε κανένα κομμάτι ψωμί προσπαθώντας να ξεγελάσει την πείνα του. Οι μάγειρες είχαν εντολές να ετοιμάζουν γεύματα (πίτσες, ψωμί, τυρί) για τους εργαζόμενους μόνο κατά το κλείσιμο του καταστήματος και μόνο αν δεν είχαν φόρτο εργασίας! Εργαζόμενοι που δούλευαν από τις 14:00 ως τις 04:00 το πρωί έτρωγαν στις 9 το βράδυ ατομικά για δέκα λεπτά, κι αυτό αν προλάβαιναν».
Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι ο εργοδότης «επέβαλε πρόστιμα στους εργαζόμενους αν καθυστερούσαν ένα λεπτό να προσέλθουν στην εργασία τους ή αν κάτι κατά τη γνώμη του δεν έκαναν σωστά. Έχουν επιβληθεί ορισμένες φορές ακόμη και πρόστιμα 20 ευρώ σε συναδέλφους που αργούσαν να πάνε στην εργασία τους δέκα λεπτά, ακόμη και αν η εργασία τους ήταν 4ωρη με αμοιβή 15 ευρώ».
Όσο για τα φιλοδωρήματα, στα οποία βασίζονται οι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι για να συμπληρώσουν το πενιχρό μεροκάματο, οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, καθώς την διαχείριση των φιλοδωρημάτων είχε ίδιο το αφεντικό: «Τα φιλοδωρήματα υπολογίζονται από τους εργαζόμενους σε 400 ευρώ κατά μέσο όρο ημερησίως!» καταγγέλλει η Επιτροπή Αλλληλεγγύης.
Όλα αυτά καθιστούν την υπόθεση Banquet στοίχημα για τους εργατικούς αγώνες του σήμερα και του αύριο.
Η νίκη στο Banquet θα είναι νίκη για το εργατικό κίνημα, όχι μόνο στον επισιτισμό και την επισφάλεια, αλλά ενάντια στην εξαθλίωση που προετοιμάζει ως «οδυνηρή αλλά αναγκαία» η Ιερά Συμμαχία κυβέρνησης - ΕΕ -ΔΝΤ. Οπως είπε στο Πριν ο Βαγγέλης Κιτσώνης «Αυτά που θέλουν να επιβάλλουν σε όλους τους εργαζόμενους, στον τομέα του επισιτισμού τα εφαρμόζουν εδώ και χρόνια. Για μας το ΔΝΤ είναι εδώ από καιρό».
Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού για οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων στο Banquet είναι: ΑΤΕ Βank 211 0102 184877.