Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πλούσιο πρόγραμμα στις Αναιρέσεις 2010

Την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει τις πύλες του στην Αθήνα το φετινό πανελλαδικό φεστιβάλ των Αναιρέσεων. Οι πολιτικο - πολιτιστικές εκδηλώσεις Αναιρέσεις 2010 ξεκινούν με το τριήμερο στο χώρο της Γεωπονικής (Ιερά Οδός) στις 4-5-6 Ιούνη.


της Νατάσας Κεφαλληνού




Πρόκειται για το γνωστό πλέον Φεστιβάλ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, που δίνει κάθε χρόνο ραντεβού με τη νεολαία στις αρχές Ιούνη. Με τρεις ημέρες πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, μουσικής, χορού, θεάτρου, το φεστιβάλ των Αναιρέσεων επιδιώκει και φέτος να αναδείξει μια διαφορετική πρόταση, αντιπαραθετική στην κυρίαρχη πολιτική και των αγοραίο πολιτισμό.
Πρόκειται για μια πρόταση πολιτική, κινηματική και πολιτιστική από την αντίπερα όχθη, εμπνεόμενη από τις μελωδίες της ανυπακοής, από τα τραγούδια του αγώνα, από τους ψίθυρους της καθημερινής αντίστασης. Σε αυτή γίνεται προσπάθεια να συμπυκνωθούν οι πιο όμορφές εμπειρίες, τα πιο γενναία αν και μετέωρα βήματα, οι πιο ελπιδοφόρες τροχιοδεικτικές πορείες προς το μέλλον που έχει χαράξει η Αριστερά της ανατροπής, η αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική Αριστερά. Κι όλα αυτά σε μια ξεχωριστή συγκυρία. Σε μια συνταρακτική εποχή που αναταράσσεται από τη δίνη της κρίσης και της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και η νεολαία, αλλά και από τις πρωτοφανέρωτες δυνατότητες που διαγράφονται για να σκιαγραφήσουμε τα συλλογικά μας όνειρα και να υλοποιήσουμε τους χειρότερους τους εφιάλτες.
Έτσι προσπαθώντας να χρωματίσει την παλέτα του μέλλοντος μας, που μοιάζει γκρίζο και δυσοίωνο, το Φεστιβάλ των Αναιρέσεων απευθύνει σε όλη τη νεολαία: εκείνη που αναζητά συνολικές απαντήσεις στα ερωτηματικά των εξεγερμένων Δεκέμβρηδων. Που αντιστέκεται στα εργασιακά κάτεργα. Που δηλώνει μαζικό «παρών» στους πλημμυρισμένους απεργιακούς δρόμους της 5ης Μάη και όχι μόνο. Που φωνάζει «no passaran» μέσα και έξω απ’ τα φοιτητικά αμφιθέατρα. Που ξέρει ή τώρα γνωρίζει την ομορφιά του συλλογικού δρόμου.
Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι αν και το πολιτιστικό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο, ωστόσο η είσοδος παραμένει μόλις πέντε ευρώ, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν όλοι – μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι. Κι αυτό παρόλο που οι δυσκολίες είναι τεράστιες για ένα ανεξάρτητο φεστιβάλ, που δεν στηρίζεται ούτε σε πολιτικές - κομματικές, ούτε σε επιχειρηματικές χορηγίες και χρηματοδοτήσεις. Εμπρός λοιπόν να βαδίσουμε το δρόμο της ανατροπής μέχρι τέλοςŸ




Πιο πλούσιο, πιο ζωντανό, πιο μαχητικό και ενδιαφέρον από ποτέ θα είναι φέτος το πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Αναιρέσεων. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οι παριστάμενοι θα πρέπει ναŸ λύσουν τη σπαζοκεφαλιά για το που θα πρωτοπάνε. Θα το συναπαρτίζουν: συζητήσεις, μουσικές, θεματικά περίπτερα, εκθέσεις, προβολές από τους «κινηματογραφιστές της υπόγειας σκηνής», χοροθεατρικές και θεατρικές παραστάσεις, juggling και stand up comedy, παρουσιάσεις βιβλίων. Επιπλέον στο χώρο θα λειτουργούν βιβλιοπωλείο, μπαρ - ταβέρνα και παιδότοπος για τους μικρούς μας φίλους.
Μεγάλο βάρος δίνεται στις συζητήσεις, οι οποίες επιδιώκεται να γίνουν αφετηρία βαθιάς κουβέντας και προβληματισμού, βήμα για τον κάθε νέο αγωνιστή. Την Παρασκευή 4 Ιούνη στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Η εμπειρία και η προοπτική των εργατικών αγώνων», με ομιλητές τους: Μιχάλη Ρίζο – μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Ερρίκος Ντυνάν και της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ, Στάθη Κατσούλα – από το Συντονιστικό Ωρομίσθιων Καθηγητών, Ντίνο Παλαιστίδη – από το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου, Τάσο Ριζόπουλο – Πρόεδρο του Συνδικάτου Φαρμάκου Βοιωτίας, Νίκο Αδαμόπουλο – Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Νέας Ιωνίας.
Το Σάββατο 5 Ιούνη στις 7 μ.μ. η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το φλέγον ζήτημα των «Διαστάσεων της καπιταλιστικής κρίσης και του στοιχήματος της επαναστατικής Αριστεράς». Με ομιλητές: το στέλεχος του γαλλικού Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος  (NPA) Ιβάν Λεμέτρ, το μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Άγγελο Χάγιο, το στέλεχος του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάνο Γκαργκάνα, το δημοσιογράφο και μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ Πέτρο Παπακωνσταντίνου και τον οικονομολόγο Δημήτρη Καζάκη.
Τέλος την Κυριακή 6 Ιούνη στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Όψεις του σύγχρονου ολοκληρωτισμού και η μετάλλαξη του πολιτικού συστήματος». Με ομιλητές: τη δικηγόρο και μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ Αντωνία Λεγάκη, το μέλος του ΚΣ της νεολαίας Κομουνιστική Απελευθέρωση Κώστα Γούση, τον πανεπιστημιακό και στέλεχος της ΑΡΑΝ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Παναγιώτη Σωτήρη. Στη συζήτηση θα παρέμβουν ο τελευταίος προφυλακισμένος από την εξέγερση του Δεκέμβρη, Θοδωρής Ηλιόπουλος, και αγωνιστές από την Τουρκία.
Στο μουσικό πρόγραμμα οι εκπλήξεις είναι πολλές και στις δύο σκηνές, καλύπτοντας ποικίλα μουσικά γούστα. Την Παρασκευή 4 Ιουνίου στη 2η σκηνή, και ώρα 9.30 μ.μ. θα εμφανιστούν οι Swing Shoes και η Sugahspank!. Σε ρυθμούς swing, blues, gypsy jazz κ.ά. η μπάντα που κατέκτησε την Αθήνα και ετοιμάζει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο Ladies and GentsŸHere’s, συναντά τη Sugahspank! με την πολυεπίπεδη φωνητική της ικανότητα που ξεχώρισε στο The Incredible the Invisible το 2008. Ταυτόχρονα με τη συναυλία η ομάδα Athens Lindy Hop θα κάνει τις ενδιαφέρουσες χορευτικές της παρεμβάσεις.
Την ίδια ώρα στην 1η μεγάλη σκηνή των Αναιρέσεων θα ανεβαίνει ο Γιάννης Χαρούλης και το συγκρότημα του. Από τις πιο ελπιδοφόρες νέες παρουσίες στην ελληνική μουσική τα τελευταία χρόνια θα μας ταξιδέψει με τα τραγούδια του στο νησί του την Κρήτη και όχι μόνο και θα μας υποδεχτεί στο δικό του μουσικό κόσμο μέσα από την προσωπική του αναζήτηση στους στίχους, τις ερμηνείες και τις μουσικές ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Μία αναζήτηση που αποτυπώνεται στη μέχρι τώρα δισκογραφία του. Ετοιμάζοντας τον τρίτο προσωπικό του δίσκο που σύντομα θα κυκλοφορήσει, ο Γιάννης Χαρούλης διασκευάζει τραγούδια δικά του αλλά και όσα αγάπησε, κάνοντας μια ξεχωριστή παράσταση στην οποία συναντιούνται ο «ηλεκτρισμός» με το λαούτο, τα παλιά με τα καινούργια και εμείς με εκείνον. Με το πέρας της συναυλίας θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο ελληνικό πολιτικό τραγούδι του 20ου αιώνα από την αριστερή κολεκτίβα για την τέχνη και το λαϊκό πολιτισμό «Καπνισμένο τσουκάλι».
Το Σάββατο 5 Ιούνη στη μεγάλη σκηνή στις 9.30 το βράδυ, θα ανέβουν οι συντελεστές της Spinalonga Records «ζεσταίνοντας» το κοινό με επιλογές από το πλούσιο κατάλογο του ανεξάρτητου αθηναϊκού label. Θα ακολουθήσουν δύο μπάντες που έχουν τιμήσει όσο λίγες την ελληνική ροκ σκηνή: Οι Last Drive, οι οποίοι μετά την επανασύνδεση τους έχουν ξανακατακτήσει τους παλιούς τους οπαδούς και έχουν δημιουργήσει νέους. Η πρόσφατη επανακυκλοφορία του τελευταίου τους άλμπουμ Heavy Liquid, από την Inner-ear αυτή τη φορά, επιβεβαιώνει και τη νέα τους πορεία. Από την άλλη οι Illegal Operation με καινούργιο υλικό και κομμάτια από τις προηγούμενες δουλειές τους θα παρουσιάσουν αυτό το κράμα από rock n’ roll, blues, folk, funk και τις επιρροές τους από τον Tom Waits και το Nick Cave που έχουν καταφέρει να συνθέσουν. Θα ακολουθήσει after party από τη Spinalonga records. Στη 2η σκηνή από τις 10.30 μ.μ θα έχει λαϊκή βραδιά, στην οποία φιλοξενούνται δύο από τις σημαντικότερες παρουσίες του ελληνικού τραγουδιού: ο συνθέτης και κορυφαίος σολίστα σε μπουζούκι, λαούτο και ταμπουρά Χρήστος Κωνσταντίνου και η ορχήστρα του, μαζί με τη Λιζέτα Καλημέρη, μια από τις πιο καλές ερμηνεύτριες του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού με αξιοπρεπή και ουσιαστική πορεία όλα αυτά τα χρόνια.
Την Κυριακή 6 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ. στο χώρο της μικρής σκηνής, θα ανέβει το επίκαιρο θεατρικό έργο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Σπυλιόπουλου από τη θεατρική ομάδα Μεγαλόπολης. Στις 9.30 μ.μ. τα Υπόγεια Ρεύματα, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Γιάννης Κούτρας, θα κλείσουν τις φετινές εκδηλώσεις. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη μουσική συνάντηση τους, ολοκληρώνουν την παρουσίαση της παράστασης «Τους έχω βαρεθείŸ» στις Αναιρέσεις! Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παράσταση, όπου το γνωστό συγκρότημα Υπόγεια Ρεύματα διασκευάζει και ερμηνεύει 25 τραγούδια με πολιτικο-κοινωνικό περιεχόμενο, από το ευρύ ρεπερτόριο του Θάνου Μικρούτσικου, πάνω στους στίχους μεγάλων ποιητών (Β. Μαγιακόφσκι, Μπ. Μπρεχτ, Γ. Ρίτσος, Μ. Αναγνωστάκης, Φρ. Βιγιόν, Κ. Τριπολίτης, Ν. Καββαδίας, κ.ά.). Ο Θάνος Μικρούτσικος παίζοντας πιάνο, θα δυναμώνει τη φωνή του σχήματος, ενώ συνταξιδιώτης τους θα είναι και ο σπουδαίος τραγουδιστής Γιάννης Κούτρας, που θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από το ανυπέρβλητο μουσικό έργο Σταυρός του Νότου, σε ποίηση Νίκου Καββαδία.
Το Φεστιβάλ των Αναιρέσεων 2010 θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις τις Ελλάδας. Ήδη την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές πραγματοποιούνται οι Αναιρέσεις στο Ηράκλειο. Στις 11-12 Ιούνη το Φεστιβάλ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο πάρκο Παραλίας (Σκύλων). Την πρώτη μέρα, Παρασκευή 11/6, το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του στις 6.30 μ.μ. με την εκδήλωση «Καπιταλιστική Κρίση και απάντηση της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος». Ομιλητές θα είναι ο οικονομικός αναλυτής Δημήτρης Καζάκης, ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου, το μέλος του ΚΣ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση Σοφία Τσάδαρη και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Δημήτρης Πατέλης. Από τις 10 μ.μ. και μετά θα ξεκινήσουν οι συναυλίες: Aρχικά θα παίξουν μαθητικά συγκροτήματα, ενώ έπονται οι Γκρόβερ, οι Last Drive και το διεθνούς φήμης συγκρότημα boikot. Το Σάββατο 12/6 στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συζήτηση του Φεστιβάλ με θέμα: «Το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα η εμπειρία των αγώνων μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και η ανάγκη για ένα νέο εργατικό κίνημα». Θα μιλήσουν οι Στέφανος Μάλαμας – μέλος του ΔΣ του Πανελλαδικού Σωματείου της WIND, Νίκος Καβαδάς – πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Ντίνος Παντελίδης – εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων, Παναγιώτης Μαυροειδής – μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και της ΠΕ του ΝΑΡ και ο Θωμάς Σουνάπογλου – μέλος του ΚΣ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Στις 9 μ.μ. θα ξεκινήσει η θεατρική παράσταση Αχταρμίξ 3 – Όλα εδώ πληρώνονται. Και από τις 10 μ.μ. στη σκηνή θα βρίσκεται ο Γιάννης Χαρούλης. Έπεται ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι με τη Φωτεινή Βελεσιώτου. Στο χώρο θα έχει ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας - κόμικ, ενώ θα λειτουργούν μπαρ - ταβέρνα, παιδότοπος και βιβλιοπωλείο. Το εισιτήριο θα είναι 6 ευρώ/ημερησίως, ενώ το ενιαίο –και για τις δύο μέρες– θα κοστίζει 10 ευρώ. Αναμένεται το διήμερο των Αναιρέσεων στα Γιάννενα 11-12 Ιούνη και στο Βόλο στις 12 Ιούνη.