Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κυβέρνηση απατεώνων

του Γιώργου Δελαστίκ

Εμετικός έχει γίνει αυτός ο υπουργός Εργασίας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, τον οποίον «φτύνει» όλη η εργαζόμενη Ελλάδα για το ρόλο του στην κατεδάφιση τόσο του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων. Τη μια δηλώνει ότι δήθεν «δίνει μάχες» για να αλλάξει αυτά που προ ...δεκαπενθημέρου έχει υπογράψει στο επαίσχυντο μνημόνιο υποτέλειας στην ΕΕ και στο ΔΝΤ! Την άλλη διοχετεύει φήμες ότι παραιτείται γιατί δεν αντέχει να προωθεί τόσο αντεργατικά μέτρα. Την παράλλη διακηρύσσει ότι τα μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση είναι άδικα και γι’ αυτό εφαρμόζει ...νέα πακέτα ακόμη πιο αντεργατικών μέτρων!




Ίδια και χειρότερη και η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία μάζεψε ο Γιωργάκης από ένα γυμναστήριο: Θα αυξήσει μέχρι... 30% (!) την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ το φθινόπωρο και σωρευτικά μέχρι... 110% μέσα σε τρία χρόνια! Ο στόχος αυτής της εξαιρετικά επιθετικής πολιτικής είναι τα πολιτικά λαμόγια της κυβέρνησης Παπανδρέου να υπερδιπλασίαζουν την τιμή του ρεύματος προκειμένου στη συνέχεια να πουλήσουν τη ΔΕΗ σε ιδιώτες, πιθανότατα ξένους που δίνουν και τις χοντρές μίζες. «Αδίστακτους πολιτικούς απατεώνες» χαρακτηρίσαμε τον περασμένο μήνα την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και κάθε μέρα που αυτή η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία επιβεβαιώνει απολύτως την ορθότητα αυτού του χαρακτηρισμού. Αυτό όμως είναι το δευτερεύον χαρακτηριστικό της. Το καθοριστικό είναι ότι αυτό το «τσούρμο ανίκανων και γελοίων προσώπων» αποδεικνύεται στην πράξη πιο επικίνδυνο και αντιλαϊκά αποτελεσματικό από όσο φαντάζονται εκείνοι που αρέσκονται απλώς να λοιδορούν τον Γ. Παπανδρέου και τους υπουργούς του για την πολιτική τους ανεπάρκεια.
Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχει ήδη κερδίσει επάξια τη θέση της στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας ως η πλεόν αντεργατική και αντιλαϊκή κυβέρνηση. Μέσα σε οκτώ μόλις μήνες έχει περάσει από τη Βουλή χωρίς το παραμικρό πρόβλημα όλα εκείνα τα αντεργατικά μέτρα –μείωση μισθών, ουσιαστική κατάργηση των συντάξεων, κατάλυση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων– που επί δεκαετίες ολόκληρες ονειρεύονταν να περάσουν αλλά δεν το κατόρθωσαν πάμπολλοι «πανέξυπνοι» πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις. Ο Γιωργάκης - Άβερελ Ντάλτον που «χαζό» τον ανεβάζει, «χαζό» τον κατεβάζει ολόκληρη η Ελλάδα, τα πέρασε στο άψε - σβήσε και μας εκδικήθηκε με τον πιο σαδιστικό τρόπο! Χαζός - ξεχαζός ο πρωθυπουργός, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αποδεικνύεται η πιο πετυχημένη κυβέρνηση υπηρετών του κεφαλαίου στην Ελλάδα! Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν μας πονάει. Οι βαρύγδουπες δημοσιογραφικές μπουρδολογίες περί «κυβέρνησης - παιδικής χαράς» ή περί «κυβέρνησης - μπουρδέλου», για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο που έχει γίνει της μόδας με αφορμή τη Βουλή, περιγράφουν μεν ένα επιφανειακό φαινόμενο, παραγνωρίζουν όμως τη βαθύτερη ουσία των κυβερνητικών επιτευγμάτων.
Ακριβώς επειδή έχουμε να κάνουμε με την πιο επιθετική και την πιο πετυχημένη κυβέρνηση του κεφαλαίου στην Ελλάδα, το καθήκον της Αριστεράς είναι να εργαστεί όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί για να πετύχει αφενός την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου και αφετέρου την πλήρη αναίρεση του κυβερνητικού έργου της. Στόχος μας πρέπει να είναι να παρθούν πίσω όλα ανεξαιρέτως τα μέτρα που εφαρμόζει ο Παπανδρέου σε αγαστή σύμπνοια με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εννοείται ότι το καθήκον των αγωνιστών και του κόσμου της Αριστεράς γενικότερα είναι να εμποδίσουν πάση θυσία την υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων της τρόικας ΠΑΣΟΚ - ΔΝΤ - ΕΕ όσον καιρό η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται ακόμη στην εξουσία. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η ανατροπή της κυβέρνησης αυτής δεν είναι τόσο εύκολη όσο περιγράφεται πολλές φορές ή όσο νομίζει ο κόσμος. Οι πιθανότητες να καταρρεύσει κάτω από το βάρος της δυστυχίας και της μιζέριας στην οποία θα βυθίσει τον ελληνικό λαό η πολιτική της, είναι βέβαια αυξημένες.
Δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι μια κυβέρνηση - δοσιλόγων σαν αυτή του Παπανδρέου έχει τις πλάτες και των Αμερικανών και των Γερμανών και της ΕΕ, οι οποίοι βρήκαν επιτέλους στο πρόσωπό της το ανδρείκελο που τόσα χρόνια ζητούσαν. Θα παλαίψουν με νύχια και με δόντια για να κρατήσουν τον... Γιωργάκη Τσολάκογλου στην εξουσία.
Φυσικά, καμιά δύναμη δεν μπορεί να τον σώσει, αν ξεσηκωθεί ο ελληνικός λαός εναντίον του. Αυτό και μόνο αυτό πρέπει να είναι σε πρώτη φάση το ζητούμενο. Η οργάνωση της γενικής και διαρκούς εξέγερσης των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων εναντίον των μέτρων ΠΑΣΟΚ - ΕΕ -ΔΝΤ. Η συνεχής υπονόμευσή τους ώστε να μην εφαρμοστούν στην πράξη ποτέ και βεβαίως η ανυποχώρητη απαίτηση να ανακληθούν και επισήμως – με πρώτο φυσικά αίτημα να δοθούν πίσω τα λεφτά που κλάπηκαν από τους μισθούς, τις συντάξεις και τα δώρα.