Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στον Καιάδα οι φτωχοί!



Ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια και την εξαθλίωση καταδικάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρκετές «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι, έπειτα και από την υπογραφή του μνημονίου με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μια σειρά από επιδόματα και συντάξεις, τα οποία έτσι και αλλιώς αποτελούσαν πενιχρή ως και μηδαμινή βοήθεια για τους δικαιούχους, μειώνονται δραματικά ή ακόμα και καταργούνται οριστικά και αμετάκλητα.

του Κυριάκου Νασόπουλου



 Το όποιο σύστημα κοινωνικών παροχών και πρόνοιας συντρίβεται συθέμελα και για άλλη μια φορά τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα θα κληθούν να πληρώσουν την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, μέσω της περαιτέρω οικονομικής τους αφαίμαξης.
Έτσι, παρότι μέχρι σήμερα κανείς από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει τολμήσει να το πει ξεκάθαρα, αποτελεί μέρος του μνημονίου η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ, του επιδόματος που προστίθεται στις συντάξεις με την συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας από το 2015. Πέρα, λοιπόν, από το ψαλίδισμα των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα υποστούν άλλη μια τεράστια απώλεια του ετήσιου εισοδήματός τους από την εφαρμογή των νέων μέτρων, χωρίς κάποιος να συνυπολογίσει το πάγωμα των συντάξεων για την επόμενη τριετία.
Συν τοις άλλοις, από το 2011 έχει αποφασιστεί να μπει μαχαίρι στις συντάξεις των «κορασίδων», ενώ για τις ήδη καταβαλλόμενες, κατά πάσα πιθανότητα θα τεθούν νέα αυστηρά ηλικιακά όρια και εισοδηματικά κριτήρια. Τέλος, σε ότι αφορά στις συντάξεις χηρείας, θα κοπούν για όσους είναι κάτω των 50 ετών, ακόμη και αν δεν εργάζονται, με το ηλικιακό όριο απόκτησης δικαιώματος καταβολής της σύνταξης  να εκτοξεύεται στα 65 χρόνια, αν και εφόσον δεν υπάρχει δικαίωμα συνταξιοδότησης εξ’ ιδίου.
Σε ό,τι αφορά τώρα τους ανέργους, πέραν της κατάργησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης, που ισχύει για όλες τις κοινωνικές ομάδες που το δικαιούνταν, έχει αποφασιστεί η μείωση του επιδόματος ανεργίας. Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, δηλώνει ότι αισθάνεται «πιο σοσιαλιστής από ποτέ», κόβει κονδύλι 500 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση κατά 15-20% του επιδόματος ανεργίας, το οποίο σήμερα είναι μόλις 454 ευρώ το μήνα. Στην ουσία, βέβαια, δεν μιλάμε για επίδομα αλλά για ελεημοσύνη, αν αναλογιστούμε πως το σημερινό επίδομα ανεργίας ανέρχεται μόλις και μετά βίας στο 62% του κατώτερου μισθού.
Τέλος, έχει ήδη αποφασιστεί η δραματική «αυστηροποίηση» των προϋποθέσεων για την καταβολή όλων των επιδομάτων για τους ανέργους. Από το 2012 και μετά, σύμφωνα με το μνημόνιο, τα επιδόματα θα χορηγούνται με κριτήριο τα «ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης», χωρίς αυτά να προσδιορίζονται περαιτέρω. Εύκολα, πάντως, μπορεί να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό, αν αναλογιστεί πως σήμερα ένα από τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, αποτελεί το να μην υπερβαίνει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ενός ανέργου τα 5.000 ευρώ...