Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Το «απόλυτο» χτύπημα και στο δημόσιο Πανεπιστήμιο!


 Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση του ΛΑΟΣ και της ΝΔ, επιβάλλει κοινοβουλευτική χούντα σύμφωνα με τις εντολές του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, διαλύει και τα τελευταία υπολείμματα των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και βυθίζει το λαό στη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση, υπέρ της παγκοσμιοποιημένης και εγχώριας καπιταλιστικής ελίτ.

Λάζαρος Απέκης*




Και, ενώ η οργή του λαού ξεχειλίζει, η κυβέρνηση επεκτείνει τη βάναυση επίθεση στην παιδεία και με ιδιαίτερη σκληρότητα στην ανώτατη εκπαίδευση, για να ολοκληρωθεί η μετατροπή του δημόσιου Πανεπιστημίου σε αυταρχικό εκπαιδευτήριο - ιδιωτική επιχείρηση.
Συγκεκριμένα, μετά τις περικοπές της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και των μισθών των πανεπιστημιακών και των άλλων εργαζομένων, με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, που σαρώνει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ψήφισε και ρυθμίσεις για τα πανεπιστήμια (να ορισμένες): Αναγνωρίζονται οι τίτλοι των κολεγίων σαν ισότιμοι με των δημόσιων πανεπιστημίων (κυκλοφόρησε και το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα) και ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία 36/2005 και οι αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων. Ακριβώς ό,τι απαιτεί το άθλιο «μνημόνιο» που επέβαλε η τρόικα και με ζήλο ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών – «αποκαθιστά» και αναδρομικά, μισθολογικά και ιεραρχικά, τους αποφοίτους των κολεγίων που εργάζονται στο Δημόσιο! Και αυτό σε περίοδο άκρας λιτότητας για όλους τους εργαζόμενους! Επίσης, μετά από αίτημα του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ (!) στον πρωθυπουργό, καταργείται το ανώτατο όριο αμοιβής των μελών ΔΕΠ από συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα! Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο θριαμβεύει!
Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού και του υφυπουργού Παιδείας, με διαρροές στον Tύπο, αλλά και με «πρωτοβουλίες» πανεπιστημιακών που πάντα στηρίζουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, η κυβέρνηση ετοιμάζει:
- Την επιχείρηση «χωροταξικού επανασχεδιασμού της ανώτατης εκπαίδευσης» για τον «εξορθολογισμό» της: με κλείσιμο τμημάτων και πανεπιστημίων, με κατάργηση επιστημονικών πεδίων, με απολύσεις πανεπιστημιακών και προσωπικού (την ανάγκη εφαρμογής ενός είδους «Καλλικράτη», πρότεινε η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ!).
- Νέο νόμο - πλαίσιο για «τη συνολική ανατροπή του τρόπου διοίκησης των Ανώτατων Ιδρυμάτων» για να αντικαταστήσει τα δημοκρατικά συλλογικά όργανα –Σύγκλητο και άλλα– με διοικήσεις όπου συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακές «προσωπικότητες», που θα διοικούν τα πανεπιστήμια σαν μάνατζερ ιδιωτικών επιχειρήσεων. Μάλιστα κάποιοι πρυτάνεις προτείνουν και την κατάργηση του ασύλου!
- Την πλήρη «οικονομική αυτοτέλεια» των πανεπιστημίων για να αντιμετωπίζουν τον οικονομικό μαρασμό τους, αναζητώντας πόρους εκτός Δημοσίου και τη χρηματοδότηση τμημάτων και ιδρυμάτων σε εξάρτηση από τις «επιδόσεις» τους. Με κλείσιμο όσων τμημάτων δεν ανταποκρίνονται στα αγοραία κριτήρια (βλ. βρετανικό παράδειγμα).
- «Αλλαγές» με τους μισθούς των πανεπιστημιακών να εξαρτώνται από τις «επιδόσεις» τους και μάλιστα να είναι αποτέλεσμα ατομικής διαπραγμάτευσης με τη διοίκηση και να πάψουν να ορίζονται από ενιαίο μισθολόγιο. Με τη μη πρόσληψη συμβασιούχων του ΠΔ 407, μάλιστα κάποιοι «προτείνουν» ακόμη και την κατάργηση της μονιμότητας και για τους Επίκουρους Καθηγητές
- «Αλλαγές» για τον περιορισμό της φοιτητικής μέριμνας με την ακύρωση του δωρεάν συγγράμματος και της σίτισης. Κάποιοι «προτείνουν» ακόμη και την επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές που αποτυγχάνουν σε δύο εξεταστικές περιόδους!
Επιχειρούν πλέον το «απόλυτο» χτύπημα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, στη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση! Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, όταν δεν πρωτοστατεί, υπερθεματίζει, οι ομάδες του επιχειρηματικού πανεπιστημίου και η Σύνοδος των Πρυτάνεων συναινούν και δεκάδες πανεπιστημιακοί διαγκωνίζονται για το ποιοι θα αναλάβουν πρυτανείες, ενώ επιχειρείται η οριστική κατεδάφιση του δημόσιου Πανεπιστημίου.
Η ηγεσία αυτή (συμμαχία ΠΑΣΟΚ, της «Ανανεωτικής πτέρυγας» του ΣΥΝ και κάποιων γιατρών της ΝΔ) έχει, με την επιχείρηση «ανακατάληψης» της ΠΟΣΔΕΠ, εξουδετερώσει τη λειτουργία των συλλόγων και μετέτρεψε ένα μαχητικό συνδικάτο, ανεξάρτητο από την πολιτική εξουσία και τη διοίκηση των πανεπιστημίων, σε όργανο κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Σήμερα, οι διανοούμενοι είναι σε πρωτοφανή έκταση ενσωματωμένοι στο πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό, όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη ανοιχτή συζήτηση που οργανώθηκε από το Δίκτυο για το Πανεπιστημιακό Κίνημα: Επειδή οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η κοινωνία, η παιδεία, ο πολιτισμός απειλούνται, εμείς οι πανεπιστημιακοί της μαχόμενης Αριστεράς θα αντιδράσουμε. Στο γενικευμένο κοινωνικό πόλεμο που έχουν κηρύξει στις δυνάμεις της εργασίας και στην κοινωνία η ντόπια και η παγκόσμια καπιταλιστική ελίτ. Εμείς θα συμπορευτούμε στον αγώνα με τους φοιτητές, τους νέους, τους άλλους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία.


* Το κείμενο είναι μέρος της εισήγησης του υπογράφοντος στην ανοιχτή συζήτηση που οργάνωσε το Δίκτυο για το Πανεπιστημιακό Κίνημα στις 2 Ιούνη με θέμα "Κρίση και Πανεπιστήμιο: Θα αντιδράσουμε;"