Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Χωματερή το Άλσος Περιστερίου



ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ

Αντιδρούν οι κάτοικοι του Περιστερίου, στην περαιτέρω υποβάθμιση του χαρακτηρισμένου με προεδρικό διάταγμα, ως «χώρο πρασίνου», που βρίσκεται σήμερα το αμαξοστάσιο του Δήμου, επί της οδού Αγ. Βασιλείου 62, έναντι του Άλσους Περιστερίου.

Η συγκεκριμένη έκταση αποτελεί τμήμα του τετραγώνου, που περικλείεται από τις οδούς Δωδεκανήσου, Αγ. Βασιλείου, Λάρνακος και Αναπαύσεως, το οποίο από το 1981, έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου. Οι δημοτικές αρχές των τελευταίων δεκαετιών, αντί να υπερασπιστούν το θεσμοθετημένο χαρακτήρα της, με τις επιλογές τους και σε πλήρη αντίθεση με τις κάθε φορά προεκλογικές τους δεσμεύσεις, έχουν φροντίσει –στην πράξη– να τον αλλοιώσουν, μεταφέροντας εκεί χρήσεις που κάθε άλλο παράŸ «πράσινες» είναι. Αμαξοστάσιο, νεκροταφείο, εκθεσιακό κέντρο.
Η σημερινή δημοτική αρχή, του Α. Παχατουρίδη, έρχεται –εν κρυπτώ– να εγκαταστήσει σε αυτή έναŸ «μηχάνημα επεξεργασίας ογκωδών απορριμμάτων» (σπαστήρα). Εκεί που μέχρι πρότινος, φιλοξενούνταν τα φυτώρια του Δήμου, τα οποία πλέον δεν υπάρχουνŸ
Το θέμα δημοσιοποίησε η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, προκαλώντας ανοικτή συνέλευση στις 15/7. Στην ανακοίνωση της Κίνησης, τονίζεται ότι οι εργασίες που γίνονται στο χώρο είναι «παράνομες και επικίνδυνες», με σκοπό τη δημιουργία «ενός βρομερού και τρισάθλιου άτυπου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων».

Μέλη της Κίνησης επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται μόνο για την εγκατάσταση ενός μηχανήματος, ενέργεια η οποία από μόνη της συνιστά περαιτέρω αλλοίωση του χαρακτήρα του χώρου. «Στο χώρο μεταφέρονται σκουπίδια, με μικρά σκουπιδιάρικα του Δήμου, συμπιέζονται, φορτώνονται σε φορτηγά ιδιωτών, καμουφλάρονται με την προσθήκη αδρανών (μπάζα) και μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ στα Λιόσια. Όλα αυτά σε χώρους ακαταλλήλους για τέτοιους είδους εργασίες, εκθέτοντας εργαζόμενους σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους».

Κάτοικος τις περιοχής τονίζει ότι η συγκεκριμένη έκταση που γειτνιάζει με το Άλσος Περιστερίου είναι «ο μοναδικός χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου, σε ένα Δήμο που αναλογεί λιγότερο από ένα τετραγωνικό πράσινο σε κάθε δημότη. Γι’ αυτό, το θέμα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για μας».
Τη Δευτέρα το πρωί, οι κάτοικοι του Περιστερίου, με απόφαση της συνέλευσής τους, απέκλεισαν –συμβολικά– την είσοδο του αμαξοστασίου, ενημερώνοντας για το θέμα τους δημοτικούς υπαλλήλους στην καθαριότητα και το πράσινο.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης επισκεφτήκαμε το χώρο όπου γίνονται οι εργασίες εγκατάστασης του σπαστήρα, ο οποίος είχε επιμελώς «περικυκλωθεί» από απορριμματοφόρα οχήματα. Στο συγκεκριμένο χώρο είχε πέσει «πλάκα» (μπετό), ενώ απουσίαζε οποιαδήποτε σήμανση για τον αριθμό αδείας του έργου (ποια η θέση της αρμόδιας Πολεοδομίας;), όπως επίσης και η αναγκαία περίφραξη και σήμανση ασφαλείας που επιβάλλεται σε κάθε τεχνικό έργο.

Το Πριν, απευθύνθηκε στο Δήμο Περιστερίου, προκειμένου να θέσει τα ερωτήματα τα οποία έχουν ανακύψει για το συγκεκριμένο έργο. Σύμφωνα με τη Νεκταρία Ευσταθιάδου, αρμόδια αντιδήμαρχο, «αυτοί που αντιδρούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφεία δεν είναι κάτοικοι του Περιστερίου. Ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι, ενώ οι υπόλοιποι υποκινούνται από μίαŸ κίνηση η οποία δεν εκλέγεται στις εκλογές». Η Ν. Ευσταθιάδου, επιβεβαίωσε την απουσία άδειας για το συγκεκριμένο έργο, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι για τίποτα δεν υπάρχει άδεια, ούτε και για την καρέκλα που κάθομαι», συμπληρώνοντας ότι «υλοποιούμε έργα με βάση τις προτεραιότητες που έχουμε θέση ως δημοτική αρχή. Σήμερα θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να θρυμματίζονται τα ογκώδη απορρίμματα, προκειμένου να μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων προς το ΧΥΤΑ. Όταν μετεγκατασταθεί το αμαξοστάσιο –το οποίο δεν προβλέπω για το άμεσο μέλλον– θα μπορέσει να φύγει και ο σπαστήρας».

Η Επιτροπή Κατοίκων, που προέκυψε από τη συνέλευση στις 15/7, πραγματοποίησε ενημερωτικές εξορμήσεις τα απογεύματα της προηγούμενης εβδομάδας στο κέντρο της πόλης, ενώ ξεκίνησε και η συλλογή υπογραφών. Την Πέμπτη 22/7 πραγματοποιήθηκε νέα συνέλευση των κατοίκων, η οποία αποφάσισε εξόρμηση για την ενημέρωση των εργαζομένων στο αμαξοστάσιο αύριο το πρωί, πικετοφορία την Τρίτη (7 μ.μ.) από το Δημαρχείο (Εθν. Αντιστάσεως) μέχρι το Άλσος, ενημέρωση των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών (ΥΠΕΚΑ, πολεοδομία) προκειμένου να επιβάλουν τη διακοπή των εργασιών και νέα συνέλευση την Πέμπτη 29/7 (8 μ.μ.) στο Άλσος.