Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Σπύρος Κωνσταντινίδης, επικεφαλής στη Δυτική Μακεδονία: Καρπός των οργισμένων καιρών

Μεγαλύτερη μας κατάκτηση η παρέμβαση στους εργάτες

    ¨


  Ο Σπύρος Κωνσταντινίδης είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Αντικαπιταλιστική Ανατροπή - Ενάντια σε Μνημόνιο, Kυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ στη Δυτική Μακεδονία. Φωτογράφος στο επάγγελμα, πολιτικά μαχόμενος στην Πτολεμαΐδα, είναι μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαουτάρη




– Τι έπαιξε ρόλο για την κάθοδο της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στη Δυτική Μακεδονία;

– Ο συνδυασμός μας, που κατεβαίνει με υπερπροσπάθεια, είναι καρπός της μακρόχρονης δράσης και πολιτικής παρουσίας πολλών αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και ανένταχτων, στην περιοχή και κυρίως στους νομούς της Κοζάνης, των Γρεβενών και σε πολλά μέτωπα. Η πιο μεγάλη κατάκτηση, ωστόσο, ήταν η παρέμβαση στην εργατική τάξη της περιοχής. Πρωτοπόροι σύντροφοι εργάτες, εδώ και 20 χρόνια, παρεμβαίνουν στα ορυχεία και στους σταθμούς της ΔΕΗ, ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης και της ΓΕΝΟΠ, με μια ταξική γραμμή, μέσα από ένα σωματείο με ανεξάρτητη πορεία. Δεν είναι τυχαίο, ότι κατέκτησαν μια έδρα στο Eργατικό Kέντρο Κοζάνης. Πάνω από όλα όμως, η συγκρότηση του συνδυασμού είναι καρπός των οργισμένων καιρών που ζούμε. Γιατί, όπως είπε κάποιος, το δέντρο θέλει την ηρεμία του, ο άνεμος δεν το αφήνει. Και τώρα επικρατεί θύελλα

– Ποιο είναι το κλίμα που υπάρχει;

– Χωρίς τις συνηθισμένες υπερβολές που έχουμε στο χώρο μας, το κλίμα απήχησης των απόψεών μας, είναι πρωτόγνωρο. Δεν ξέρουμε εάν θα εκφραστεί στην κάλπη, αλλά σε κάθε περίπτωση, αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Ο λαϊκός κόσμος είναι πολύ αγανακτισμένος, βουβά αλλά και με θόρυβο πολλές φορές. Επίσης, οι θέσεις μας γίνονται δεκτές με μεγαλύτερη ευκολία από άλλες φορές. Η αίσθηση ότι χρειάζεται μια ανατροπή είναι διάχυτη. Αυτό εκφράζει και ο τίτλος μας. Τώρα, τι είδους ανατροπή; Εμείς λέμε, αντικαπιταλιστική. Φυσικά, το δυσκολότερο είναι η συνείδηση ότι αυτή η ανατροπή θα έρθει μόνο από την ενεργητική παρέμβαση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατεβαίνουν άλλοι δυο αριστεροί συνδυασμοί. Τι λέει ο κόσμος για αυτό; Τι λέτε εσείς;

– Η αλήθεια είναι ότι μαζί με το –ας πούμε– παράπονο της πολυδιάσπασης, πολλοί κατανοούν ότι υπάρχουν διαφορετικές προγραμματικές προτάσεις στην Αριστερά. Εξάλλου, αυτό είναι και η αλήθεια. Και οι αριστεροί δεν ενωνόμαστε για την κουτάλα της εξουσίας, όπως η Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει η αναζήτηση και για μια άλλη Αριστερά, υπάρχει και η εμπειρία: Το ΚΚΕ με την ηγεμονική σεχταριστική του στάση και τη μοναχική του πορεία, μπορεί να συσπειρώνει, αλλά και απογοητεύει. Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενοι να κόψουν τους δεσμούς του με το ΠΑΣΟΚ στους δήμους, στις νομαρχίες, στα εργατικά κέντρα της περιοχής και στη ΓΕΝΟΠ, δεν μπορεί να πείσει ότι θα κάνει σοβαρό αγώνα κατά του ΠΑΣΟΚ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, με λιγοστές δυνάμεις, ήμασταν παρόντες στους αγώνες, είχαμε μια ανατρεπτική λογική. Αλλά δεν είμαστε ακόμη επαρκείς, πρέπει να πούμε την αλήθεια.

– Μιλάτε, όμως για κοινή δράση της Αριστεράς και όχι μόνο.

– Ναι και το εννοούμε. Εξάλλου, και στο εργατικό κίνημα και για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και κατά του πολέμου, είχαμε πάντα γραμμή κοινής δράσης της Αριστεράς. Κάτι που είχε και κάποιους καρπούς, ακόμη και με τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Ωστόσο, δεν ήταν πολιτικά μόνιμη, συνεχής και πολιτική επιλογή, ούτε από τις δυνάμεις του Συνασπισμού, ούτε από αυτές του ΚΚΕ. Μπορούμε, έχοντας τις διαφορετικές πολιτικές μας, να δράσουμε μαζί για την ανατροπή του μνημονίου σ’ όλους τους ζωτικούς τομείς για τον κόσμο της εργασίας. Χωρίς ηγεμονισμούς και εμφύλιους, χωρίς κοινοβουλευτικές αυταπάτες και τεχνικές συγκολλήσεις. Να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζουν οι γραφειοκρατικές ηγεσίες στα συνδικάτα. Να βρει διέξοδο η οργή σε μια θετική φιλεργατική κατεύθυνση. Η τυφλή χωρίς στόχους αντίδραση, χωρίς σχεδιασμό και η συντεχνιακή λογική είναι καταστροφική στη σημερινή συγκυρία. Να βαδίζουμε χωριστά και να δρούμε μαζί για την ανατροπή.

–Το μνημόνιο και η βάρβαρη επίθεση τι ιδιαίτερες επιπτώσεις θα έχουν στην περιοχή;

– Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι η φτωχότερη περιφέρεια με ΑΕΠ στο 59,7% του μέσου κοινοτικού όρου, έχει καταγεγραμμένη ανεργία 14% με πραγματική πάνω από το 20%. Η «μαύρη εργασία» και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις κυριαρχούν. Η κρίση της γούνας δημιούργησε τεράστια προβλήματα, η αποβιομηχάνιση συνεχίζεται. Η επερχόμενη «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας» θα επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση. Πρόσφατα ο θάνατος ενός μικρού παιδιού στην Κοζάνη ανέδειξε με τραγικό τρόπο τα προβλήματα στην υγεία.
Σε παλιότερη έρευνα της ΓΣΕΕ το ποσοστό της «μαύρης εργασίας» στο Nομό Κοζάνης ήταν και συνεχίζει να είναι πάνω από 75%. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ΣΕΠΕ και ΙΚΑ αδιαφορούν. Τα ναρκωτικά σαρώνουν, αλλά δεν υπάρχει στην περιφέρεια συμβουλευτικός σταθμός του ΚΕΘΕΑ, ούτε ένα κέντρο απεξάρτησης. Τώρα, με το μνημόνιο η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Από αυτή τη σκοπιά, έχει μεγάλη σημασία ο συνδυασμός αυτός να μείνει μετά τις εκλογές και να μετασχηματιστεί σε κίνηση μαχόμενων ανθρώπων.

0 Τοποθετησεις: