Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αντικαπιταλιστική αγωνιστική πρόταση

Δεν μιλάμε τη «γλώσσα της αγοράς», αλλά των συμφερόντων των εργαζομένων
Θεσσαλονίκη της Ανατροπής Κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ - «Καλλικράτη». Αυτό είναι το όνομα της κίνησης πόλης, με την οποία εκατοντάδες αγωνιστές θα παρέμβουν στις εκλογές για το Δήμο της Θεσσαλονίκης.



ΘΩΜΑΣ ΣΟΥΝΑΠΟΓΛΟΥ



Σήμερα που ο οδοστρωτήρας του μνημονίου ισοπεδώνει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον της νεολαίας, ο στόχος της ανατροπής των πολιτικών αυτών, αλλά και των φορέων υλοποίησής τους, είναι πιο επιβεβλημένος από ποτέ. Γιατί καμιά λύση δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, όταν συνεχίζουμε να μιλάμε στη «γλώσσα της αγοράς», που θέλει τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις να συνεχίζουν να κερδίζουν σε βάρος των παραγωγών του πλούτου, τους εργαζόμενους. Είναι βέβαιο και αποδεικνύεται καθημερινά πως καμία φιλολαϊκή λύση δεν μπορεί να προέλθει σήμερα μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου και των τραπεζών. Ούτε βέβαια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των συνοδοιπόρων τους (ΛΑΟΣ, Ντόρας, ΔΗ.ΑΡΙ., Οικολόγων Πράσινων), γιατί αυτές υιοθετούν πλήρως τις βασικές επιλογές του κεφαλαίου και της ΕΕ.
Για την κίνηση Θεσσαλονίκη της Ανατροπής όμως δεν αρκεί η καταδίκη των πολιτικών αυτών και των εκφραστών τους. Στη Θεσσαλονίκη, όπου η ανεργία επίσημα αγγίζει το 20%, όπου κάθε μέρα δεκάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο, όπου ο ελεύθερος χρόνος, η δυνατότητα εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας, γίνονται άπιαστα όνειρα για όλο ένα μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας, όπου η υγεία, η ύδρευση και οι μεταφορές προσφέρονται στο κεφάλαιο, η ανάγκη αγωνιστικής απάντησης είναι επιτακτική.
Ο δικός μας μονόδρομος είναι οι αγώνες της ανατροπής. Αν σήμερα, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του δηλώνουν ξεδιάντροπα «τα θέλουμε όλα», υλοποιώντας ένα σχέδιο κοινωνικού πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία, η δημοτική κίνηση Θεσσαλονίκη της Ανατροπής αντιστρέφει την «πραγματικότητα τους»: «Τα θέλουμε όλα για τους εργαζομένους και τις ανάγκες τους» δηλώνει ξεκάθαρα η κίνηση. «Δεν πληρώνουμε το χρέος», «να διαγραφεί τώρα», «να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα βασικά κοινωνικά αγαθά (νερό – ρεύμα – μεταφορές – τηλεπικοινωνίες – εκπαίδευση), «να απαγορευτούν τώρα οι απολύσεις», «να αυξηθούν άμεσα οι μισθοί με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων», είναι μερικά από τα αιτήματα που παλεύει.
Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συμμετέχουν στην κίνηση δεν έχουν καμία αυταπάτη για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, το ρόλο του δημάρχου, αλλά της «θεσμικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης». Ξέρουν ότι ο «Καλλικράτης» είναι το ΔΝΤ στην πόλη, ότι η κυβέρνηση με ένα μακιαβελικό σχέδιο καλεί τους εργαζόμενους να ψηφίσουν την ανεργία (5.000 εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα χάσουν άμεσα τις δουλειές τους), την πλήρη διάλυση  και παράδοση της υγείας, της εκπαίδευσης, των μεταφορών και του περιβάλλοντος στο κεφάλαιο.
Στη Θεσσαλονίκη το σύστημα καλεί τους εργαζόμενους να επιλέξουν μεταξύ του Κ. Γκιουλέκα (ΝΔ), του παιδιού της λαϊκής Δεξιάς, που πολιτεύεται με το δόγμα «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια», του Στ. Παπαθεμελή και Μ. Στεργίου (ΛΑΟΣ) που είναι επίσης υπέρμαχοι δεξιών και αντιδραστικών αλλαγών, του πολιτικού χαμαιλέοντα Γ. Μπουτάρη, που είτε ως «κόκκινος» βιομήχανος (υποψήφιος του ΚΚΕ πριν λίγα χρόνια) είτε ως υπέρμαχος της ζώνης πορνό στη δημοτική τηλεόραση (βλ. σχετική του δήλωση), αποτελεί εκπρόσωπο του πιο επιθετικού κεφαλαίου της πόλης, με άξιο συμπαραστάτη τον «οικολόγο» Χρ. Μάτη. Όλες αυτές οι υποψηφιότητες δεν είναι τίποτε άλλο από επιλογές, που θα συμβάλουν με κάθε τρόπο στην περαιτέρω προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Ούτε όμως και η υποψηφιότητα του Τρ. Μηταφίδη (ΣΥΡΙΖΑ), που εκφράζει τη «δημιουργική αντιδεξιά συνεργασία» με το ΠΑΣΟΚ, όπως και η αυστηρά κομματική υποψηφιότητα του Σ. Ζαργιανόπουλου, γραμματέα του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (φαίνεται ότι αυτό δεν είναι τόσο υποταγμένο όσο η ΓΣΕΕ!), μπορούν να δώσουν απάντηση και προοπτική νίκης στους εργαζόμενους της πόλης.
Η στήριξη της Θεσσαλονίκης της Ανατροπής σημαίνει στήριξη ενός προγράμματος πάλης που θα αρνείται και θα συγκρούεται με τους μονοδρόμους της αγοράς. Σημαίνει τη στήριξη στους μαχητικούς εργατικούς αγώνες για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και τη δυνατότητα νίκης τους.  Επικεφαλής του ψηφοδελτίου τέθηκε ο Ζήσης Κλεισιάρης, κατ’ επανάληψη μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) και μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων. Ενώ το ψηφοδέλτιο πλαισιώνεται από μια σειρά αγωνιστών, που πρωτοστατούν στους εργατικούς αγώνες της πόλης, μέσα από το Συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και έχουν πρωτοπόρο ρόλο στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Βασικό κριτήριο συγκρότησης της κίνησης είναι η συνέχιση του εγχειρήματος στη βάση των χαρακτηριστικών μιας συλλογικότητας, που θα έχει οργανικούς δεσμούς με τους εργαζόμενους και θα πρωταγωνιστεί με μόνιμο τρόπο στα κινήματα πόλης της Θεσσαλονίκης, όπου η έλλειψη αντικαπιταλιστικής αγωνιστικής πρότασης είναι παραπάνω από εμφανής.

0 Τοποθετησεις: