Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Φτώχεια και πείνα στη Δυτική ¨Οχθη

Καμία πρόοδο δεν έφερε ο δωσιλογισμός του Αμπάς

Ούτε επαρκείς ποσότητες φαγητού στα παιδιά της Δυτικής Όχθης δεν καταφέρνει να προσφέρει ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις και την πολιτική υποταγής απέναντι στην Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ. 
¨Αρης Χατζηστεφάνου




Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση για τα παιδιά και τους νέους, Save the Children UK, τα παιδιά που ζουν στις φτωχότερες περιοχές της Δυτικής Όχθης αντιμετωπίζουν αισθητά χειρότερες συνθήκες από τους συνομήλικούς τους στη Γάζα. Η αναφορά υποστηρίζει ότι οι οικογένειες που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους στη Δυτική Όχθη αντιμετωπίζουν συνθήκες άγριας φτώχειας, συχνά χωρίς φαγητό, φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε τη μελέτη η οποία αποκάλυψε ότι στο 60% των εδαφών της Δυτικής Όχθης, που βρίσκονται υπό άμεσο ισραηλινό έλεγχο, τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού υποφέρουν δυσανάλογα, καθώς το Ισραήλ δεν επιτρέπει την επιδιόρθωση βασικών υποδομών. Σπίτια, σχολεία, συστήματα αποχέτευσης και δρόμοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λειτουργίας με αποτέλεσμα οικογένειες να αναγκάζονται να ζήσουν σε αντίσκηνα χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό. Οι περιορισμοί στην αγροτική χρήση της γης έχουν αφήσει χιλιάδες παιδιά χωρίς επαρκή τροφή γεγονός που επιδεινώνει ραγδαία και την κατάσταση της υγείας τους.
Η έλλειψη τροφίμων έχει μέγιστο αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών που μεγαλώνουν στην περιοχή, με το 44% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα να πάσχουν από διάρροια. Πολλά από τα παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα καθυστερημένης ανάπτυξης, με το ποσοστό τους να είναι διπλάσιο από αυτό της Γάζας και περισσότερα από το 1/10 των παιδιών στη Δυτική Όχθη είναι κάτω του κανονικού βάρους.
Για πολλούς Παλαιστίνιους, σημειώνει η έκθεση της Save the Children UK, η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια είναι δυσκολότερη από ότι είναι για τους συμπατριώτες τους στη Γάζα. Και αυτό ενώ τα μισά νοικοκυριά στη Γάζα, λένε ότι δεν έχουν καμία πρόσβαση στην ξένη ανθρωπιστική βοήθεια.
Η οργάνωση καλεί το Ισραήλ να διακόψει άμεσα τις κατεδαφίσεις σπιτιών και τις κατασχέσεις γης στη Δυτική Όχθη, και υπογραμμίζει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να λάβει άμεση δράση για να αναπτύξει τις υπηρεσίες και την ασφάλεια της διατροφής στις περιοχές με τα σημαντικότερα προβλήματα. «Τα παιδιά των Παλαιστινίων δεν μπορούν να περιμένουν τις “κολλημένες” συνομιλίες μεταξύ της Παλαιστινιακής Aρχής, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, για να επιλυθεί αυτή η κατάσταση» υπογραμμίζεται από την οργάνωση.
Το γεγονός φυσικά ότι ο Αμπάς καταφέρνει να κρατά τμήματα του πληθυσμού σε χειρότερη κατάσταση ακόμη και σε σχέση με τους κατοίκους της Γάζας, που αντιμετωπίζουν πολυετή αποκλεισμό, είναι ενδεικτικό των αποτελεσμάτων που επιφέρει ο δωσιλογισμός του. Ενδεικτικό της στάσης που τηρεί πλέον ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Aρχής είναι ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον στις αρχές Ιουνίου συναντήθηκε με τους 30 ισχυρότερους εκπροσώπους διαφόρων ισραηλινών λόμπι. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες (καθώς τα πρακτικά της συνάντησης δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα) ο Αμπάς φέρεται να καταδίκασε την ένοπλη αντίσταση του παλαιστινιακού λαού απέναντι στην ισραηλινή κατοχή, ενώ υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει τις θέσεις των εβραϊκών ενώσεων σχετικά με το Oλοκαύτωμα. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής και «σουρεαλιστική» από αρκετούς παρευρισκόμενους. Παρ’ όλα αυτά είναι ενδεικτική της ευρείας αποδοχής που απολαμβάνει ο Αμπάς ακόμη και από τα πιο ακραία στοιχεία του ισραηλινού κατεστημένου – ανθρώπους δηλαδή που δεν καταδέχονται να συνομιλήσουν ούτε καν με τους ισραηλινούς βουλευτές αραβικής καταγωγής της Κνεσέτ. Προφανώς στο πρόσωπο του Αμπάς αντικρίζουν ένανŸ δικό τους άνθρωπο.
Την ίδια ώρα το ηλεκτρονικό περιοδικό Electronic intifada υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Παλαιστινιακή Aρχή προέβαλε εμπόδια στις κινήσεις του ΟΗΕ να καταδικάσει με σκληρό τρόπο τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στο στόλο της ελευθερίας. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές η Παλαιστινιακή Aρχή ένωσε τις δυνάμεις της με χώρες της ΕΕ που επιχειρούσαν να μετριάσουν την αισθητά πιο σκληρή φρασεολογία της Τουρκίας. Ουσιαστικά η διορθωμένη τελική μορφή του κειμένου, την οποία αποδέχτηκε η Παλαιστινιακή Αρχή, αρκείται στη διεξαγωγή έρευνας από το ίδιο το Ισραήλ και όχι από ανεξάρτητη επιτροπή όπως ζητούσε η κυβέρνηση Ερντογάν.
Παρά ταύτα ο Μαχμούντ Αμπάς λόγω και της ισχυρής πίεσης που δέχτηκε το Ισραήλ μετά τη δολοφονική επίθεση στο στόλο της ελευθερίας, αρνήθηκε πρόταση του Βενιαμίν Νετανιάχου για άμεσες συνομιλίες των δυο ανδρών στη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ. Την ίδια ώρα με ιδιαίτερα αργά βήματα συνεχίζονται και οι άτυπες συνομιλίες μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς που διερευνούν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν κοινές θέσεις απέναντι στο κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ). Ανταποκριτές μέσα από την κατεχόμενη Γάζα μεταδίδουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ, τα οποία προτιμούν να διατηρήσουν ως μοναδικό συνομιλητή τους την οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία ακόμη ελέγχεται από τη Φατάχ.