Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Για καρότο η "αναβάθμιση στο δημόσιο



Η τελευταία πράξη της ελληνικής Βουλής πριν τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη ήταν η ψήφιση του νόμου που έδινε το δικαίωμα υπηρεσιακής εξέλιξης στους αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου (Ν.3801/2009). Το ΠΑΣΟΚ, τότε στην αντιπολίτευση, κατήγγειλε τη ρύθμιση ως αντισυνταγματική.

Δέσποινα Κουτσούμπα


 Την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο από το «παράθυρο» κατήγγειλε και η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας οι αορίστου χρόνου να γίνουν μόνιμοι. Τώρα βέβαια τα πράγματα άλλαξαν και ο τότε «αντισυνταγματικός» νόμος ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί από τους «επικριτές» του. Με κατεπείγουσα εγκύκλιο (23-6-2010) το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από όλες τις υπηρεσίες να κατατάξουν τους αορίστου χρόνου σε βαθμούς (εν όψει των επερχόμενων σε όλο το Δημόσιο εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια) και να αναμένουν ΠΔ που θα εξειδικεύει. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά σε απολύσεις αορίστου χρόνου εργαζόμενων από το ΜΕΤΡΟ, την ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ και άλλους οργανισμούς του Δημοσίου, που προγραμματίζει να εντάξει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στο ΙΚΑ από 1/1/2011, ταυτόχρονα κραδαίνει στους αορίστου χρόνου το «καρότο» ότι θα τους δώσει θέσεις προϊσταμένων! Ο σκοπός προφανής: Το νέο τοπίο του Δημοσίου, με καμία εξασφάλιση και καμία μονιμότητα, χρειάζεται και προϊστάμενους που θα σκύβουν το κεφάλι στις πιέσεις και τις απειλές του εκάστοτε υπουργού.


Στη φυλακή ξανά απεξαρτημένοι 

Απίστευτη είναι η αναλγησία των δικαστικών αρχών: Μέσα σε ένα μήνα δύο απεξαρτημένοι που κατάφεραν με τεράστια προσπάθεια να βγουν από την κόλαση των ναρκωτικών ρίχνονται στη φυλακή. Στις 21 Ιούνη ένας άνδρας 31 χρονών, που πριν από τρεις μήνες ολοκλήρωσε το πρόγραμμα απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ και είναι συνολικά πάνω από 2,5 χρόνια καθαρός, καταδικάστηκε από το 5ο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας σε 4 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή. Το «έγκλημα» του, για το οποίο οι δικαστές εξάντλησαν όλη την αυστηρότητα τους, ήταν ότι δεκατρία χρόνια πριν –στα 18 του χρόνια και όντας εξαρτημένος– έκλεψε μιαŸ ζάντα. Πριν από ενάμιση μήνα είχε ληφθεί αντίστοιχη απόφαση
από το Εφετείο Λάρισας και για έναν ακόμη απεξαρτημένο. Το μήνυμα των δικαστών, εφορμούμενο από τη λογική του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι ξεκάθαρο: η θέση των εξαρτημένων και απεξαρτημένων είναι στη φυλακή. Το 18 ΑΝΩ πραγματοποίησε τη Δευτέρα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για την άμεση ανάκληση των απαράδεκτων δικαστικών αποφάσεων.