Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κυβέρνηση-Τρόικα: Γενικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου

Κάτω η κυβέρνηση «πάρ’τα όλα», παύση πληρωμών-διαγραφή του χρέους, έξω από ΟΝΕ και Ε.Ε η απάντηση στην εκποίηση
  
Εικόνα περιδίνησης παρουσιάζει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Από την ανακοίνωση της… πιτζάμας, με την οποία ο Γ. Πεταλωτής «κατακεραύνωσε» την τρόικα, μέχρι το αλαλούμ με τους ημιυπαίθριους, η κυβέρνηση εμφανίζεται ζαλισμένη και αντιδρά σπασμωδικά. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε επικοινωνιακό, ούτε συντονισμού, όπως γράφει ο αστικός Τύπος. Είναι βαθιά πολιτικό. 

                                          (Παλιά "προφητική" αφίσα του ΠΑΣΟΚ
                                            
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ 


Κατ’ αρχήν, πρόκειται για ομολογία αποτυχίας. Γίνεται πλέον καθαρό ότι το Μνημόνιο «δεν βγαίνει». Να γιατί χρειάζεται το μαζικό ξεπούλημα για τα 50 δισεκατομμύρια. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες η συγκρότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, λόγω ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην ΕΕ. Σ’ αυτό το μηχανισμό και στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας όμως, παρά τον εξαιρετικά αντιδραστικό - αντεργατικό τους χαρακτήρα, είχε εναποθέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις ελπίδες της για την αστική διαχείριση του χρέους. Η αποτυχία αυτή γεννά τριβές και μέσα στους αστικούς κύκλους.

Το δεύτερο στοιχείο που προκαλεί νευρικό κλονισμό στην άθλια κυβέρνηση Παπανδρέου είναι η διαρκώς ογκούμενη λαϊκή απονομιμοποίησή της. Δεν είναι μόνο όσοι αντιδρούν, απεργούν, διαδηλώνουν, επιδεικνύουν ανυπακοή. Είναι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού που θέλει αλλαγή πορείας και είναι αρνητική για την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, βλέποντας τους τριγμούς που προκαλεί αυτή η κατάσταση στον κυβερνητικό οδοστρωτήρα δικαιωμάτων, το κεφάλαιο, ο αστικός Τύπος, τα θινκ τανκς (χειρότερα και από κανονικά τανκς) του συστήματος αυξάνουν την πίεση πάνω στον Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση, προειδοποιώντας τους να κάνουν μέχρι τέλους «τη δουλειά», να μην υποκύψουν στο «λαϊκισμό».

«Λαϊκισμό» χαρακτηρίζουν βεβαίως τις δίκαιες κι οργισμένες αντιδράσεις των εργαζομένων στο σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, που παρουσίασε η τρόικα την προπροηγούμενη Παρασκευή. Αντιδράσεις που θορύβησαν το Μαξίμου και υποχρεώθηκε στη χλιαρή αποδοκιμασία των δηλώσεων της τρόικας, για να αποδειχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες ότι το σχέδιο «πουλάω τα ασημικά της οικογένειας» είναι δικό της. Η «οργή Γιωργάκη» ήταν ένας πρώιμος καρνάβαλος…

«Είναι δική μας απόφαση να βάλουμε στόχο τα 50 δισ. Κι ακριβώς επειδή την ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας υπήρξε αυτή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της θλιβερής κυβέρνησης, που κάνει δικές της αποφάσεις τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, των τραπεζών, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Την ίδια μέρα στο Εκοφίν, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάριζε ότι το σχέδιο «πάρ’ τα όλα» θα προχωρήσει. Γι’ αυτό βγήκε αμέσως μετά ο πρόεδρος της ευρωζώνης (και «φιλέλληνας») Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και μίλησε ευθέως για συμφωνία και σε πωλήσεις δημόσιου πλούτου. Ταυτόχρονα βέβαια ο πρωθυπουργός για να θολώσει τα νερά ανακοίνωνε ότι θα καταθέσει νόμο για την απαγόρευση πώλησης δημόσιας γης. Η γραμμή άμυνας του ΠΑΣΟΚ διαμορφώθηκε στη θέση αξιοποίηση και όχι πώληση. Πρόκειται για κοροϊδία, γιατί όταν μιλάμε για «αξιοποίηση» που μπορεί να επεκταθεί από 50 μέχρι και 100 χρόνια (ίσως και παραπάνω) είναι φανερό ότι για αρκετές γενιές επιβάλλεται η απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα του συγκεκριμένου στοιχείου. Μετά από ένα αιώνα, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει…

Αλλά ακόμα κι αυτός ο ισχυρισμός –περί αξιοποίησης όχι πώλησης– είναι ένα ακόμα ψέμα μιας κυβέρνησης, που όχι μόνο κλέβει το λαό, αλλά και τον κοροϊδεύει ασύστολα από πάνω. Η κυβέρνηση Παπανδρέου όχι μόνο έχει μιλήσει για πώληση, αλλά έχει προετοιμάσει και τα κατάλληλα νομικά εργαλεία γι’ αυτό. Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου στις 23 Σεπτέμβρη του 2010 δήλωνε στη Νέα Υόρκη ότι «το δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία πάνω από 270 δισ., όσο και το χρέος περίπου και ξεκινάμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σε μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, με απευθείας πώληση, συμβάσεις παραχώρησης, ιδιωτικοποιήσεις, στρατηγικές συνεργασίας και τη δημιουργία εταιρειών χόλντινγκ…». Τον Ιούλιο του 2010 μάλιστα η κυβέρνηση πέρασε νόμο («καλοκαιρινό»), με τον οποίο αναλαμβάνει διυπουργική επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών να «αξιοποιήσει» με συνοπτικές διαδικασίες την περιουσία του Δημοσίου. Η έννοια αξιοποίηση συμπεριλαμβάνει «κάθε είδους συναλλαγή, δικαιοπραξία και εν γένει ενέργεια ή πράξη, συμπεριλαμβανόμενης και της μεταβίβασης του περιουσιακού στοιχείου, μέσω της οποίας το Δημόσιο θα μπορεί να αποκομίσει άμεση ή έμμεση ωφέλεια»! Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει πωλήσεις! Και για να μην ξεχνιόμαστε, η Δανειακή Σύμβαση που έχει συνυπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με τους πιστωτές του (ΕΕ και ΔΝΤ), στο πλαίσιο του Μνημονίου, χωρίς να έχει πάει ακόμα για έγκριση στη Βουλή (!), ξεκαθαρίζει ότι «ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία»! Αν καταλάβατε καλά ο Δανειολήπτης είμαστε όλοι εμείς! Το ΠΑΣΟΚ δηλαδή μάς έχει τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί… Για ποιο λόγο; Μα για να ενισχυθεί το κεφάλαιο, να μη χάσουν τα λεφτά τους οι τράπεζες, ξένες και ελληνικές. Αποκαλυπτικό: Το δάνειο της τρόικας, για το οποίο υποθηκεύσαμε και υποτιμούμε τη ζωή μας, είναι 110 δισ. ευρώ. Οι ενισχύσεις και εγγυήσεις του ελληνικού κράτους προς τις εγχώριες τράπεζες (δόθηκαν από Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου) έχουν φτάσει τα 108 δισ.! Όλα τα λεφτά στην μπάνκα λοιπόν…

Μήπως όμως η αξιοποίηση - πώληση συμφέρει το λαό; Βγήκαν τώρα στα τηλεοπτικά μπαλκόνια διάφοροι πονόψυχοι, οι ίδιοι που υποστήριξαν φανατικά τις καρατομήσεις μισθών και συντάξεων, και λένε ότι ας τα πουλήσουμε για να μην αναγκαστούμε σε νέες περικοπές αποδοχών… Κατ’ αρχήν, ο δημόσιος πλούτος ανήκει σε όλο το λαό και δεν έχει κανένα δικαίωμα καμία κυβέρνηση να τον ξεπουλήσει. Από 'κει και πέρα: Η εκποίηση σήμερα, εντός της κρίσης και με μαζικούς - συνοπτικούς όρους (όπως θέλουν κυβέρνηση - τρόικα) είναι φανερό ότι θα οδηγήσει σε πώληση με εξευτελιστικές τιμές. Κυριολεκτικά κρεμάμε την πινακίδα «Το αφεντικό τρελάθηκε» στην Ελλάδα. Από τις πωλήσεις τα όποια έσοδα θα πάνε πάλι στους τραπεζίτες - τοκογλύφους (για να αγοραστεί χρέος), ενώ οι εργαζόμενοι θα βγουν χαμένοι. Η ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και κοινωνικών υποδομών θα οδηγήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, στα εισιτήρια παντού. Σε πολλές περιπτώσεις το Δημόσιο θα χάσει έσοδα, γιατί φυσικά θα πουληθούν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις. Η εκποίηση δημόσιων εκτάσεων (παραλιών, δασών, νησιών κ.λπ.) θα οδηγήσει στην τσιμεντοποίηση - μακροπρόθεσμη καταστροφή τους, στην αποκοπή από το λαό των τελευταίων ανασών και δυνατοτήτων επαφής με τη φύση. Σημαίνει για παράδειγμα ότι θα χρειάζεται παντού εισιτήριο για μπάνιο ή ότι ο πνεύμονας του Ελληνικού θα μετατραπεί σε κιτς διασκεδαστήριο και σε μια νέα πόλη, μέσα στην πόλη. Η κυβέρνηση έβαλε ήδη το Ελληνικό στη διαδικασία φαστ τρακ, ενώ ο... υπουργός Ξεπουλήματος (με το αζημίωτο) Χ. Παμπούκης πάει στο Κατάρ την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, διαφημίζει το έργο του Κατάρ στο Λονδίνο για την ανάπλαση του Κάναρι Γουόρφ, όπου μια ματιά στο Διαδίκτυο αποκαλύπτει ένα σωρό ουρανοξύστες, έχοντας σαν κήπο εμπρός τους ένα πάρκο. Ωραίο παράδειγμα… Η πώληση δε της Αγροτικής Τράπεζας θα σημαίνει ότι ο αγοραστής θα βάλει στο χέρι το 65% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που είναι υποθηκευμένες στην ΑΤΕ.

Χαρακτηριστικό είναι και αυτό που έγινε την Πέμπτη στη Βρετανία. Μπροστά στις πρωτοφανείς αντιδράσεις η κυβέρνηση Ντ. Κάμερον υποχρεώθηκε να πάρει πίσω το σχέδιό της για εκχώρηση σε ιδιώτες, με μισθώσεις διάρκειας 100-150 ετών, των μισών από τα δάση και τα πάρκα του δημοσίου (25.800 στρέμματα σύνολο)…
Για να γίνει κατανοητή η κτηνώδης έκταση του κυβερνητικού σχεδίου γενικής εκποίησης για 50 δισ. το διάστημα 2011-2015 (τα 15 μέχρι το 2012), το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων της τελευταίας 15ετίας έγινε προς 16 δισ. ευρώ και μάλιστα σε μια εποχή υψηλών τιμών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το σχέδιο για τα 50 δισ. είναι τελείως εξωπραγματικό (οι μετοχές όλων των εισηγμένων εταιρειών του Δημοσίου δεν αποτιμώνται πάνω από 8 δισ.) και κρύβει άλλα, σκοτεινά σχέδια από πίσω: Κατ’ αρχήν, την πώληση - αξιοποίηση όσο των δυνατών περισσότερων τμημάτων του δημόσιου πλούτου κυριολεκτικά κοψοχρονιά. Από ’κει και πέρα, υπάρχει σκέψη για ουσιαστική υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου αξίας 50 δισ., σε αντάλλαγμα όρων επιμήκυνσης του χρέους! Δηλαδή η κυβέρνηση προετοιμάζει να βγάλει τη χώρα στο σφυρί για να πληρώσει τελικά το χρέος στους τραπεζικούς τοκογλύφους…

Κάθε μέρα γίνεται και πιο φανερό ότι αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί, αυτή η κυβέρνηση να πέσει. Να ηττηθεί και η ΝΔ, που από το καλοκαίρι πρότεινε εκποίηση 50 δισ. ευρώ. Υπάρχει και άλλος δρόμος, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Παύση πληρωμών - διαγραφή του χρέους, έξω από το ευρώ την ΟΝΕ και την ΕΕ, εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση με κοινωνικό έλεγχο, απαγόρευση των απολύσεων - προστασία των ανέργων, καμιά ιδιωτικοποίηση/ΣΔΙΤ – επιστροφή στο Δημόσιο των ΔΕΚΟ και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, συλλογικές συμβάσεις – αυξήσεις στους μισθούς – μείωση των ωρών εργασίας και των χρόνων δουλειάς για σύνταξη. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί την ανατροπή της επίθεσης κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ, την πτώση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και την ήττα κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής για να ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική επαναστατική ανατροπή του συστήματος.

0 Τοποθετησεις: