H αστική δημοσιογραφία έδωσε πάλι δείγματα φιλανθρωπίας. Η πρόσφατη αλλά και παλιά είδηση για τις άθλιες μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων - ατόμων με βαριές αναπηρίες στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ν. Ηλείας, συντάραξε την ελληνική κοινωνία. Περισσότερο όμως συντάραξε τους έλληνες δημοσιογράφους τύπου Στάη, τα στελέχη των υπουργείων, τον ίδιο τον υπουργό Υγείας και το γραμματέα Πρόνοιας. Γραμματέα, βέβαια, άνευ αντικειμένου αφού ο τομέας της Πρόνοιας τείνει πλέον να καταργηθεί ή –για να ακριβολογούμε– να περάσει στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.
ΕΛΕΝΗ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ
Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών δεν είναι το μόνο κολαστήριο για τα άτομα με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης. Τα περισσότερα ιδρύματα της χώρας μας λειτουργούν σε άθλιες συνθήκες, αφού η υποχρηματοδότηση του τομέα της Πρόνοιας είναι διαχρονική. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του Μνημονίου και της τρόικας, ούτε μπορεί να αποτελέσει άλλοθι η οικονομική κρίση τους. Η λεγόμενη «αποϊδρυματοποίηση», που ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με διθυράμβους και τυμπανοκρουσίες, στηρίχτηκε σε σαθρά θεμέλια και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που χάθηκαν κάπου στο δρόμο. Όπως ακριβώς έγινε και με τη λεγόμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση». Το σύστημα αυτόνομης και ημιαυτόνομης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία διέπεται από αδύναμο θεσμικό πλαίσιο, που βρίθει από υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Η κρατική χρηματοδότηση αυτού του συστήματος, την οποία περιμένουν εναγωνίως οι γονείς των ατόμων με αναπηρία, είναι πλέον ανέφικτη, αφού με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» οι δήμοι μετατρέπονται σε εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ, στις 31 Μαρτίου 2005, ψήφισε το ν. 3329 για το ΕΣΥ. Στο άρθρο 22, παρ. 2 του νόμου αναφέρεται: «Οι φορείς που μπορούν να ιδρύουν και να λειτουργούν Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) ΑΜΕΑ και να παρέχουν τις υπηρεσίες υποστήριξης και την όλη οργάνωση και επίβλεψη των ΣΥΔ, είναι είτε φυσικά πρόσωπα είτε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα». Ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των ΣΥΔ και γενικώς υποστηρικτικών κέντρων είχε ανοίξει! Το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ, όταν επανεκλέχτηκε, δεν φρόντισε να κλείσει αυτό το δρόμο αλλά τον έστρωσε με νέα επαχθή μέτρα υπέρ του κεφαλαίου και της εμπορευματοποίησης της υγείας.
Τα Προστατευμένα Παραγωγικά Εργαστήρια (ΠΠΕ), που λειτουργούν με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, θεσμοθετήθηκαν με το ν. 2646/1998. Και ενώ η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για τους όρους χρηματοδότησης, λειτουργίας και προϋποθέσεων απασχόλησης του άρθρου 17 του ανωτέρω νόμου αναμένεται από το έτος 1998 (!), η εφορία επιβάλλει φόρο προστιθεμένης αξίας για την παραγωγή αγαθών από τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια…
Παρ’ όλα αυτά οι ειδησεογραφικές εκπομπές της «κρατικής» και ιδιωτικής τηλεόρασης, αναρωτιούνται για την ύπαρξη των «φυλακών ψυχών» μέσα στα οποία βρίσκουν κατά καιρούς φρικτό θάνατο αβοήθητα τα άτομα με αναπηρία. Η είδηση βλέπετε λόγω του ανθρώπινου στοιχείου πουλάει! Η καταδίκη απάνθρωπων πολιτικών που γεννάει το καπιταλιστικό σύστημα δεν περνάει ούτε στα ψιλά.
0 Τοποθετησεις:
Δημοσίευση σχολίου