Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Διήμερο διαλόγου στο Πάντειο

Θεωρητική και πολιτική συζήτηση με θέμα κρίση, χρέος, ΕΕ και Αριστερά

 Να πάει το βέλος αντίστροφα, καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με αφετηρία την απεργία της 23ης Φεβρουαρίου. Όλες οι δυνάμεις του μετώπου ρίχνονται τώρα για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης, ενώ με το διήμερο διαλόγου που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ. στο Πάντειο και συνεχίζεται το Σάββατο, επιχειρείται μια σοβαρή παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις.






ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ





Η εκδήλωση αυτή αποκτά ξεχωριστή πολιτική διότι θα συμμετάσχουν γνωστοί μαρξιστές οικονομολόγοι αλλά και εκπρόσωποι από πολλά ρεύματα της Αριστεράς, της χώρας μας και του εξωτερικού. Πρώτος στόχος του διημέρου είναι να βαθύνουν οι επεξεργασίες της Αριστεράς για την αντικαπιταλιστική απάντηση στην κρίση που προτείνει. Οι πολιτικές προτάσεις, όπως η διαγραφή του τοκογλυφικού χρέους, χρειάζονται τεκμηρίωση και εμβάθυνση. Γι’ αυτό και η θεματική γκάμα των συζητήσεων αφορά τα πιο σημαντικά αλλά και αμφιλεγόμενα ζητήματα: xρέος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αριστερά. Δεύτερος στόχος της διοργάνωσης είναι, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η αναγκαία προώθηση του διαλόγου αλλά και η αντιπαράθεση θέσεων μεταξύ των ρευμάτων της Αριστεράς που θέλουν να δράσουν από κοινού για την ανατροπή αυτής της επίθεσης. Όπως επισημαίνεται στο κάλεσμα για το διήμερο «για να αποκτήσουν οι αγώνες μας αποτελεσματικότητα και νικηφόρα προοπτική, για να ανατραπεί το Μνημόνιο και το σφαγείο κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, έχουμε ανάγκη από την ακόμα πιο βαθιά αποκάλυψη των αιτιών της κρίσης, της προγραμματικής μας πρότασης και των στόχων μας».

Με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκαν και οι κεντρικοί ομιλητές. Την Παρασκευή στις 6 μ.μ. θέμα της εκδήλωσης είναι «Kρίση του καπιταλισμού και κρίση χρέους», με ομιλητές τους Λ. Βατικιώτη, Α. Βούλγαρη, Δ. Θανάσουλα, Σ. Κοντογιάννη, Κ. Λαπαβίτσα, Σ. Μαρκέτο και Χ. Μπίστη. Το Σάββατο στις 5 μ.μ. η πρώτη συζήτηση έχει θέμα «H ΕΕ και η Αριστερά» στην οποία συμμετέχουν ως κεντρικοί ομιλητές οι Ν. Βαλαβάνη, Π. Γκαργκάνας, Δ. Δεσύλλας, Σ. Κουβελάκης, Αλέν Κριβίν και Δ. Σαραφιανός. Την ίδια μέρα στις 7 μ.μ. θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Το εργατικό κίνημα και η αντικαπιταλιστική Αριστερά», με εισηγητές τους Θ. Διαβολάκη, Π. Κωνσταντίνου, Χ. Σελιανίτη, Π. Σωτήρη και Α. Χάγιο. Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι μετά τις σύντομες εισηγήσεις θα υπάρχει χρόνος για διάλογο και συμπεράσματα.

Βασική εκτίμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ότι η κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου έχει χρεοκοπήσει. «Έχει απονομιμοποιηθεί από το λαό, την ίδια στιγμή που έχει αποτύχει παταγωδώς και στους ονομαστικούς της στόχους», εκτιμούν στελέχη του μετώπου και αναφέρουν ενδεικτικά την εκτίναξη της ανεργίας, την αύξηση αντί για συγκράτηση του πληθωρισμού, τη μείωση αντί για αύξηση των δημοσίων εσόδων. Η εμφανής χρεοκοπία της πολιτικής έχει οδηγήσει όμως και σε κοινωνική χρεοκοπία. Η διαρκής χειροτέρευση των όρων εργασίας και ζωής των εργαζομένων, παράλληλα με το ογκούμενο κύμα ανεργίας που πλήττει νέους, γυναίκες αλλά και μεγαλύτερους εργαζόμενους, συνιστά ένα «καυτό» κοινωνικό μέτωπο. Σύμφωνα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χωρίς τη συντονισμένη και μαχητική δράση του εργατικού κινήματος, αυτή η όξυνση των αντιθέσεων θα οδηγήσει σε νέα επίθεση: «Αυτή η πλατιά απονομιμοποίηση της πολιτικής θα κάνει την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει μια φυγή προς τα εμπρός. Εμείς χρειάζεται να αντιστρέψουμε τη φορά της επίθεσης και να βγούμε μπροστά, ώστε να μην πραγματοποιηθεί η κοινωνική χρεοκοπία», υπογράμμισε στο Πριν μέλος του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, πολιτική πρόταση του μετώπου είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα που τη στηρίζει. Να ανατραπεί το Μνημόνιο και να ανοίξουν οι δρόμοι της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Παράλληλα, να ανατραπεί το πρόγραμμα σταθερότητας, να γίνει ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ. Στόχος είναι η ανατροπή της επίθεσης και η διεκδίκηση του «χαμένου εδάφους», των μισθών και των συντάξεων που κόπηκαν ελέω Μνημονίου, μαζί φυσικά με την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Με τα χαρακτηριστικά αυτά, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ φιλοδοξούν να συμβάλουν ώστε να αποκτήσει η απεργία της ερχόμενης Τετάρτης παλλαϊκό χαρακτήρα. Στη μάχη καλείται να μπει το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, οι άνεργοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι που πλήττονται βάναυσα από την κυβερνητική πολιτική. Με αυτή τη συμμετοχή και με συνολικές πολιτικές αιχμές, οι συγκεντρώσεις της Τετάρτης μπορούν να γίνουν αφετηρία για μια εργατική αντεπίθεση. Άλλωστε, σε όλες τις εστίες αγώνα των τελευταίων ημερών η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνέβαλε με όλες της τις δυνάμεις. Στις απεργίες των γιατρών και την κατάληψη του υπουργείου Υγείας, στην απεργία της Ιντρακόμ, στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, στις απεργίες των εργαζομένων στις συγκοινωνίες.

0 Τοποθετησεις: