Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Θέατρο: Οι Δίκαιοι του Καμύ από την ομάδα Σημείο Μηδέν

O Aλμπέρ Kαμύ περί επαναστατικής ηθικής

Από την προηγούμενη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου σήκωσε αυλαία η παράσταση Οι Δίκαιοι του Αλμπέρ Καμύ, από την ομάδα Σημείο Μηδέν, στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης, Κοραή 4. Το έργο που έγραψε ο Αλ. Καμύ το 1949, έχει παιχτεί ελάχιστες φορές στην Ελλάδα. Ο νομπελίστας γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας των εμβληματικών μυθιστορημάτων Ο Ξένος και Η Πανούκλα και των δοκιμίων Ο μύθος του Σίσυφου και Ο επαναστατημένος άνθρωπος, τοποθετεί τη δράση των Δίκαιων στη Μόσχα του 1905. 




ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ 



Ο Αλ. Καμύ διερευνά τα κίνητρα και τις εσωτερικές συγκρούσεις μιας ομάδας επαναστατών, οι οποίοι σχεδιάζουν και πραγματοποιούν τη δολοφονία του μεγάλου Δούκα Σέργιου, θείου του Τσάρου. Μέσα σε αυτόν τον παράλογα σκληρό κόσμο που γεννά τη βία και τη βαρβαρότητα, τίθεται το θεμελιώδες ερώτημα: Δικαιούται ο εξεγερμένος να σκοτώνει; Τεκμηριώνονται ηθικά οι πράξεις του; Ή οφείλει να περάσει σε μια επανάσταση της ίδιας της ηθικής και να εξεγερθεί, εν τέλει, ενάντια στο πεπρωμένο του με γνώμονα την αγάπη στον άνθρωπο και τη ζωή; Η επιλογή ενός αμιγώς πολιτικού έργο προκρίνεται από την ομάδα, καθώς στόχος της είναι η «απεύθυνση στον κόσμο της εργασίας και των κινημάτων», όπως τονίζουν.

Η παράσταση παίζεται από την ενδιαφέρουσα ομάδα Σημείο Μηδέν, η οποία έχει δώσει ήδη πολύ θετικά δείγματα γραφής με τις παραστάσεις: Στη Σωφρονιστική αποικία του Φ. Κάφκα και Όπως σας αρέσει – ελεύθερη διασκευή  του Σαίξπηρ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χώρος που δίνεται η παράσταση, καθώς αποτελεί ιστορικό μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, μιας και το δαιδαλώδες υπόγειο της Κοραή 4 επί γερμανικής κατοχής ήταν κρατητήρια της Γκεστάπο. Στους τοίχους του ακόμη διασώζονται γραμμένες σκέψεις των κρατούμενων της εποχής.

Η παράσταση Οι Δίκαιοι παίζεται από τις 10 Φεβρουαρίου 2011, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης, Κοραή 4 (στάση Μετρό Πανεπιστήμιο). Ώρα έναρξης 9 μ.μ. Διάρκεια: 90 λεπτά. Η μετάφραση - σκηνοθεσία είναι του Σάββα Στρούμπου. Παίζουν: Μαρία Αθηναίου, Ελεάνα Γεωργούλη, Ρόζα Προδρόμου, Σάββας Στρούμπος, Μιλτιάδης Φιορέντζης.
Η τιμή του εισιτηρίου είναι προσιτή στα 15 ευρώ, ενώ για φοιτητές/άνεργους είναι 10ευρώ.

0 Τοποθετησεις: