Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Φορολογικό Τζάμπα οι επιχειρηματίες, πληρώνουν οι εργαζόμενοι



Νέα προκλητικά προνόμια και φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο, σκλήρυνση της οικονομικής τρομοκρατίας, με πρωτοφανείς διώξεις, ακόμα και φυλακίσεις για τους απελπισμένους και καταχρεωμένους οφειλέτες του κράτους, συνθέτουν το νέο, ακόμα πιο ταξικό φορολογικό νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.






Η καταστολή εντείνεται τόσο δικαστικά όσο και εισπρακτικά. Προβλέπεται αυτόφωρο από το πρώτο ευρώ φόρου! Το αδίκημα της φοροδιαφυγής είναι διαρκές για μέχρι 20 μήνες σε περίπτωση πλημμελήματος και 5 χρόνια για κακούργημα. Το αυτόφωρο ενεργοποιείται ακόμα και για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών. Αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές με κάθειρξη μέχρι 20 χρόνια, από 10 σήμερα, αλλά και οι ποινές σε περίπτωση πλημμελήματος. Δεν ασκείται δίωξη μόνο εάν το Δημόσιο χρωστάει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο με εκείνο του χρέους για το οποίο διώκεται ο φορολογούμενος (το Δημόσιο βέβαια δεν... διώκεται για τα δικά του χρέη). Σε περίπτωση υποτροπής, δεν μπορεί να γίνει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Η μετατροπή γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ, αντί 3 ευρώ σήμερα, δηλαδή αυξάνεται κατά 600%, ενώ καθιερώνεται και πόιντ σύστεμ για την επιλογή των ελεγχόμενων υποθέσεων. Θεσπίζεται εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, που θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι... διευκολύνσεις προς το κεφάλαιο είναι προκλητικές. Η κυβέρνηση μειώνει περαιτέρω το φορολογικό συντελεστή, από το 24% στο 20% για τα κέρδη των ΑΕ, ΕΠΕ και μερισμάτων. Τα διανεμόμενα κέρδη δεν εντάσσονται στη φορολογική κλίμακα, άρα δεν φορολογούνται με 45%, και απλώς παρακρατείται φόρος 25%. Παράλληλα, παρατείνεται κατά 4 χρόνια, η έκπτωση επιπλέον 50% από δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας. Επίσης, με προκλητικό τρόπο επανέρχεται η ιστορία με τα ληξιπρόθεσμα χρέη περίπου 24 δισ. ευρώ που χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης», με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δηλαδή, οι... τζαμπατζήδες επιχειρηματίες και πάσης φύσης λαμόγια του κεφαλαίου τη σκαπουλάρουν, τη στιγμή που μισθωτοί και μικρομεσαίο θα «ματώνουν» στο φορολογικό βωμό της κυβέρνησης και των ΔΝΤ - ΕΕ. Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση από τη μια θα ρουφάει έως το μεδούλι τους εργαζόμενους, τα φτωχά μεσαία στρώματα και τη δημόσια περιουσία για να ξετρυπώσει τα 50 δισ., κι από την άλλη θα αβαντάρει τα κέρδη των καπιταλιστών...

0 Τοποθετησεις: