Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ: Καταλήψεις από… εκπαιδευτικούς!

Η Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκεται στον αστερισμό του Μνημονίου και μία από τις συνέπειες είναι οι μεγάλες περικοπές σε προσωπικό. Οι πιστώσεις συμβασιούχων διδασκόντων που εργάζονται με βάση το Π.Δ. 407/80 περικόπτονται κατά 15-20%, ενώ οι διορισμοί εκατοντάδων μελών ΔΕΠ είναι στον αέρα και μπορεί να πάρουν έως 3 χρόνια για να γίνουν. Οι προκηρύξεις νέων θέσεων «παγώνουν» έως ότου ολοκληρωθούν οι διορισμοί. Στα ΤΕΙ, όπου οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, θα γίνει πρόωρη εκταμίευση τμήματος του προϋπολογισμού του 2011 για να καλυφθούν τα δεδουλευμένα του 2010, αλλά μετά δεν υπάρχει περίπτωση έκτακτης χρηματοδότησης. Πριν το τέλος του εαρινού εξαμήνου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πιστώσεις για έκτακτο προσωπικό, αφήνοντας τα Ιδρύματα χωρίς το 80% των διδασκόντων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ





Στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Πειραιά είναι σε εξέλιξη κινητοποιήσεις των εκτάκτων εκπαιδευτικών, με επίσχεση εργασίας και κατάληψη των ιδρυμάτων, ενώ σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι συμβασιούχοι διδάσκοντες με βάση το Π.Δ. 407/80 και τα μέλη ΔΕΠ που αναμένουν διορισμό. Στις 22-23 Φλεβάρη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κλείνει προειδοποιητικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές πιστώσεων.

Ωστόσο, η απάντηση του ειδικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλη Παπάζογλου, στα αιτήματα των εκτάκτων εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, των διδασκόντων με βάση το Π.Δ. 407/80 και των μελών ΔΕΠ σε αναμονή διορισμού ήταν ότι τα: «Τα Πανεπιστήμια έχουν ακόμη πολύ λίπος να κάψουν»! Ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος δήλωσε ότι τα Πανεπιστήμια δεν σέβονται «τη φορολογία, τον κόπο, το αίμα και τον ιδρώτα» και ότι οι συμβασιούχοι διδάσκοντες παρέχουν απλώς «συμπληρωματικό έργο», παραβλέποντας ότι χωρίς αυτούς πολλά ιδρύματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Ήδη αρκετά τμήματα περιορίζουν τον αριθμό των μαθημάτων, νέα γνωστικά αντικείμενα δεν καλύπτονται, ενώ τα εργαστήρια μοιάζουν με παραδόσεις, αφού οι φοιτητές απλώς παρακολουθούν. Ο «πανεπιστημιακός Καλλικράτης» και οι συγχωνεύσεις τμημάτων θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εκπαιδευτικού έργου. Όχι μόνο δεν υπάρχει «λίπος» στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ «τρώνε από τις σάρκες τους», ξεκινώντας από τους αδύναμους κρίκους, που είναι οι συμβασιούχοι διδάσκοντες.

Το υπουργείο Παιδείας, ακολουθώντας στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, χρησιμοποιεί τη συρρίκνωση του παρεχόμενου έργου, ως μοχλό για την εμπέδωση της επιχειρηματικής λογική για την ανώτατη εκπαίδευση. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ καλούνται να συμπεριφερθούν ως εν δυνάμει μάνατζερ και να αναζητήσουν άλλους τρόπους να καλύψουν τις ανάγκες τους σε χρηματοδοτήσεις και προσωπικό. Ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή της ανταποδοτικότητας στα ΑΕΙ και την επιβολή διδάκτρων.

Πάντως ο συντονισμός των συμβασιούχων διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και των μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης, που εκφράστηκε στη πανελλαδική συνάντηση που έγινε στις 12 Φλεβάρη, μαζί με τη κατεύθυνση συμμετοχής σε ένα πανεκπαιδευτικό ξεσηκωμό, δείχνουν ότι η αγανάκτηση παίρνει πλέον συλλογικές μορφές.

0 Τοποθετησεις: