Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δικηγόροι: «Ανοιχτό» επάγγελμα στο κεφάλαιο και στην ανεργία

Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη διοικήσεων στους δικηγορικούς συλλόγους όλης της χώρας σε ένα πεδίο έντονης κοινωνικής πόλωσης. Η κυβέρνηση και η ΝΔ με τα όργανα των διεθνών «τζαμπατζήδων» της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν σταματούν να απεργάζονται σχέδια για την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση όλης της κοινωνίας. Στο χώρο των δικηγόρων οι αλλαγές αυτές προωθούνται μέσα από το νόμο για το δήθεν άνοιγμα του επαγγέλματος και σηματοδοτούν το θάνατο του «εμποράκου», δηλαδή του αυτοαπασχολούμενου.



ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ



Επιπλέον αποκρυσταλλώνεται και ευνοείται ο ήδη απαξιωμένος ρόλος του δικηγόρου ως αδίστακτου επιχειρηματία σε αντίθεση με την κοινωνική διάστασή του ως υποστηρικτή των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων εργαζομένων, μεταναστών και αγωνιζόμενων κοινωνικών ομάδων. Έτσι τα όργανα απονομής δικαιοσύνης απαλλάσσονται από φορείς κοινωνικού ελέγχου με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων.
 Η διευκόλυνση μετακίνησης των δικηγόρων χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή για το μικρομεσαίο δικηγόρο, αλλά αντίθετα παρέχει τη δυνατότητα σε δικηγορικές εταιρείες να οργανωθούν πανελλαδικά, να ελέγξουν και όχι να μειώσουν το κόστος των νομικών υπηρεσιών. Επιπλέον δημιουργείται το επιχειρηματικό περιβάλλον για άσκηση νομικών υπηρεσιών από επιχειρήσεις με αντικείμενο διάφορο όπως ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και άλλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
 Το κόστος για προσφυγή στη δικαιοσύνη αυξάνεται και καθίσταται απαγορευτικό για τους ανέργους, τους μικροοφειλέτες του Δημοσίου, τους εργαζομένους των 700 ευρώ.
Η μεγαλύτερη αλλαγή όμως που επιφέρει είναι η βίαιη έξοδος χιλιάδων δικηγόρων από το επάγγελμα και η υπαλληλοποίησή τους σε δικηγορικές, ασφαλιστικές, τραπεζικές κ.ά. εταιρείες.
Εμφανίζεται μια κοινωνική πλειοψηφία συναδέλφων που θα «προσαρμοστεί» με βίαιο τρόπο και θα ενταχθεί με τους χειρότερους όρους στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον παροχής νομικών υπηρεσιών. Χωρίς καμία διαπραγματευτική δύναμη, ο καθένας θα διαπραγματεύεται μόνος του τους όρους που θα πουλήσει εμπειρία, γνώσεις, εργασία, δηλαδή την εργατική του δύναμη σε επιχειρηματικούς νομικούς ομίλους. Η παροχή νομικής εργασίας θα γίνεται χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς κατοχυρωμένο μισθό, χωρίς ωράριο, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα. Το απαράδεκτο και εξευτελιστικό καθεστώς της δικηγορικής άσκησης θα επεκταθεί σε όλους του δικηγόρους.
Στην πολιτική αυτή απόφαση, η κυβέρνηση βρήκε τους συνήθεις συμμάχους τους, την πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ), που όχι μόνο συμφωνούν με τις ανωτέρω ρυθμίσεις, αλλά καταργώντας οποιαδήποτε δημοκρατική διαδικασία παρέχουν ενεργή στήριξη στις επιχειρούμενες αλλαγές. Αρνήθηκαν και κατήργησαν τις διαδικασίες των συνελεύσεων. Διαχωρίστηκαν με τους συλλόγους της επαρχίας όταν αποφάσισαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Διαλέγονταν με το υπουργείο Οικονομικών και Δικαιοσύνης χωρίς ενημέρωση, στις πλάτες της πλειοψηφίας των δικηγόρων, κατήγγειλαν τις αγωνιστικές δράσεις.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι πλην των Αθηνών και του Πειραιώς αποφάσισαν, περιφρουρώντας τα παραδοσιακά συμφέροντα των μελών τους, πολυήμερες κινητοποιήσεις και καταλήψεις, αλλά οι ανωτέρω εκπρόσωποί μας αρνήθηκαν να ενταχθούν σε οποιοδήποτε αγωνιστικό πλαίσιο.
Αυτοί που αρνήθηκαν να ενημερώσουν τους δικηγόρους για τις αλλαγές ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους. Αποδεχόμενοι πλήρως τις αξίες και τις πολιτικές προτάσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, όπως εκφράζονται στη «μνημονιακή» πολιτική, χάρισαν τα δικαιώματα και τις κοινωνικές ανάγκες των δικηγόρων στις επιχειρήσεις και τις εταιρείες. Είναι αυτοί που ανέχονται και προωθούν, χρόνια τώρα, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία των ασκουμένων δικηγόρων. Είναι αυτοί που τόλμησαν να καταγγείλουν την πρωτοβουλία αγώνα για την κατάληψη του κτιρίου του ΔΣΑ και το άνοιγμα του συλλόγου στους δικηγόρους. Συγκεκριμένα την 15 Φεβρουαρίου, μετά από μεγαλειώδη πανελλαδική συγκέντρωση των δικηγόρων όλης της χώρας, ακολούθησε πορεία που κατέληξε σε κατάληψη των γραφείων του ΔΣΑ με σκοπό να ενημερώσει τους δικηγόρους της Αθήνας και το λαό της για τις αλλαγές, κάνοντας δηλαδή αυτό που έπρεπε να κάνει ο ΔΣΑ. 
Στις 27-28 Φεβρουαρίου οι ανωτέρω δυνάμεις θα μας καλέσουν να τους ψηφίσουμε επικυρώνοντας τη μεθόδευση τους και την πολιτική τους αντίληψη. Να τους αψηφίσουμε. Να στείλουμε μήνυμα άρνησης και ανατροπής. Παλεύουμε ενάντια στους νόμο που ξεπουλάει τα δικαιώματα μας, για αξιοπρεπή δουλειά και εργασία των μισθωτών δικηγόρων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασκουμένων δικηγόρων, ενάντια στην «μνημονιώδη» φτώχεια και ανεργία. Διεκδικούμε την άρση των οικονομικών και κοινωνικών φραγμών στην παροχή δικαστικής προστασίας. Παλεύουμε για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΝΔ, της ΕΕ. Συντονιζόμαστε με τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους μετανάστες με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσεις για ένα ανεξάρτητο εργατικό κίνημα.

0 Τοποθετησεις: