Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εθνικοποίηση και εργατικός έλεγχος στις τράπεζες




To Δ.Σ  της Άλφα, σε μακρά συνεδρίασή του το βράδυ της Παρασκευής, απέρριψε τελικά και τη δεύτερη πρόταση της Εθνικής για «φιλική συγχώνευση» (η πρώτη, το 2001). Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση, οι όροι της πρότασης «κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της Άλφα». Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η Εθνική Τράπεζα πρότεινε συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών που θα εξέδιδε η ίδια, με τους μετόχους της Άλφα να παίρνουν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες της Άλφα. Με αυτή την πρόταση, οι μέτοχοι της Εθνικής θα έλεγχαν το 71% και της Άλφα, το 29% του νέου σχήματος, ενώ η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου θα ανερχόταν μόλις στο 0,9% και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης σε 12%.

 Τόσο η κυβέρνηση όσο και το τραπεζικό κεφάλαιο βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η κρίση καθιστά πολύ πιο πιθανή την εκδήλωση επιθετικών κινήσεων εξαγοράς από την πλευρά ξένων ομίλων, οι οποίες καθυστερούν για δύο λόγους: Aφενός, επειδή το πιθανότερο είναι ότι η αξία των ελληνικών τραπεζών στην αγορά θα μειώνεται διαρκώς και, αφετέρου, καθώς πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί με τις επισφάλειες και την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Το επιχείρημα ότι οι τράπεζες πρέπει να σωθούν γιατί αλλιώς θα πεθάνει η οικονομία (για αυτό ταΐζονται με χρήματα του λαού, όπως πρόσφατα, τα 30 δισ. κρατικές εγγυήσεις), όχι μόνο δεν δικαιώνει την ακολουθούμενη πολιτική αλλά είναι και πλήρως αναντίστοιχη με τα λαϊκά συμφέροντα. Άλλωστε, ούτε η κυβέρνηση ούτε οι τραπεζίτες δεν κρύβουν τον πραγματικό τους στόχο: Να δημιουργήσουν νέους ομίλους που θα μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στη νέα πραγματικότητα, διεκδικώντας έτσι σοβαρά μερίδια κερδοφορίας.

Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει καμία αυταπάτη: Το αίτημα της εθνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, με την επιβολή εργατικού - κοινωνικού ελέγχου στη λειτουργία του αποτελεί ώριμο και ταυτόχρονα πειστικό αίτημα της εποχής. Είναι δε ο μοναδικός δρόμος για να διασφαλιστεί, όσο αυτό είναι δυνατό, ότι οι τράπεζες θα εξυπηρετούν τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες.

0 Τοποθετησεις: