Ασυμφωνίες και συμφωνίες
Σημάδια σήψης εμφανίζει το κυβερνών κόμμα, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι τέτοια η ρήξη συμφερόντων ακόμη και με μεσαία και ανώτερα στρώματα που μέχρι τώρα στήριζαν την πολιτική του Μνημονίου, που πλέον όλες οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών κινούνται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Δεν υπάρχει ίσως χαρακτηριστικότερη παρέμβαση από αυτή του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής είπε: «Η χώρα είναι σε κατάσταση πολέμου. Αν συνεχιστεί η κατάσταση τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, να πάμε στο λαό». Προηγήθηκε σειρά παλινδρομήσεων της κυβέρνησης. Αν κάτι δείχνουν όλα αυτά, είναι πως η πλατιά λαϊκή καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής πλέον έχει φτάσει ακόμη και στο κατώφλι του κοινοβουλίου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ
Το πρώτο κρούσμα ήρθε την Πέμπτη με την τροπολογία που κατέθεσε υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος, με την οποία ακύρωνε το νόμο Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, η τροπολογία αποσύρθηκε, ενώ μεσολάβησε και τηλεφώνημα του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, ο οποίος ασθενεί, όπου δήλωσε ότι αγνοεί τις πρωτοβουλίες του υφυπουργού του και ζήτησε την παραίτησή του. Δεύτερο κρούσμα είναι η δημόσια αντιπαράθεση του υπουργού Υποδομών, Δ. Ρέππα, με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, για την πετρελαιοκίνηση των ΙΧ. Το τρίτο κρούσμα ήρθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπα, που απείλησε να καταψηφιστεί από το κόμμα του το νομοσχέδιο για τα «κλειστά επαγγέλματα», αν δεν απαλειφθεί η διάταξη για τις εταιρείες δικηγόρων στην περιφέρεια, ρύθμιση που διαγράφτηκε. Τέταρτο κρούσμα ήταν οι αντιδράσεις των Χ. Καστανίδη, Χρ. Παπουτσή και Β. Βενιζέλου, που έθεσαν θέμα συνταγματικότητας στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου για τον οικονομικό εισαγγελέα. Τέλος, το κυβερνητικό «μπάχαλο» φαίνεται από την πρωτοφανή υπόθεση του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, όπου ο υπουργός Γ. Διαμαντίδης ζητά επιμόνως την παραίτηση του υφυπουργού του, Γ. Βλάχου, αλλά ο τελευταίος αρνείται.
Όπως είναι φανερό, όλες οι κόντρες αφορούν ήσσονος σημασίας ζητήματα, την ίδια στιγμή που η ίδια κοινοβουλευτική ομάδα και το ίδιο υπουργικό συμβούλιο στα σημαντικότερα θέματα συντασσόταν με μια φωνή υπέρ της τρόικας και των επαχθών μέτρων του Μνημονίου. Ωστόσο, η κυβερνητική φθορά ανάγκασε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει με δημόσια δήλωσή του ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. «Το έχω ξεκαθαρίσει 30 φορές! Έχουμε ακόμη μπροστά μας άλλα δύο χρόνια να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, για να επιδιορθωθεί η εικόνα του σπαρασσόμενου κόμματος, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο στις 4 Μαρτίου. Λεπτομέρεια; Θα διαρκέσει λίγες μόνο ώρες, καθώς λίγο αργότερα θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μουσικής η Σοσιαλιστική Διεθνής.
0 Τοποθετησεις:
Δημοσίευση σχολίου