Είναι φανερό πως είμαστε στο μέσο της επίθεσης των ιδιοκτητών προς τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Δεν είναι μόνο οι απεχθείς προτάσεις υποταγής που καταθέτουν στην ΕΣΗΕΑ, με μείωση αποδοχών κατά 15-20%, ενοποιήσεις τμημάτων, μη καταβολή της Συλλογικής Σύμβασης σε μη μέλη. Ταυτόχρονα απευθυνόμενοι προς την κυβέρνηση, σε αντάλλαγμα προς την υποστήριξή τους, ζητούν ό,τι μπορούν να φανταστούν. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο, εκτός από το αίτημα να μην πληρώνουν για τις συχνότητες, να ζητούν να μην καταβάλλουν ένα ελάχιστο ποσοστό για τους τυφλούς.
Οι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν την κρίση, με εξαίρεση την περίπτωση του Άλτερ. Θεωρούν πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ισοπεδώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων τους και να δημιουργήσουν ένα νέο «φθηνότερο» και «ευέλικτο σχήμα», που θα τους επιτρέψει να μετέχουν στο παιχνίδι της πολιτικής. Οι επιχειρήσεις τους είναι έντονα ζημιογόνες, όμως οι ίδιοι, από τα χρόνια της διαπλοκής, έχουν δημιουργήσει τεράστιες περιουσίες. Κι είναι αυτές που δεν θέλουν να χάσουν στην εποχή της ύφεσης. Δεν έβαζαν ποτέ λεφτά στις εταιρείες τους –αυτό το έκαναν οι τράπεζες– και δεν επιθυμούν να το κάνουν ούτε και τώρα. Γι’ αυτό και πιστεύουν πως πρέπει να πληρώσουν οι... άλλοι.
Την ίδια ώρα που εμφανίζονται σκληροί στις διαπραγματεύσεις, γνωρίζοντας πως το δημοσιογραφικό σώμα είναι μαλθακό και εύκολα χειραγωγείται, το μέτωπό τους δεν είναι αρραγές. Έχουν αποφασίσει να αφήσουν να πεθάνει, ότι είναι για να πεθάνει. Σε αυτή την κατηγορία είναι οι διάφορες μικρές εφημερίδες, διάφορες αθλητικές που έβγαζαν χωρίς λόγο… Το κομβικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί με το Άλτερ.
Το δίλημμα είναι μεγάλο. Από τη μία πλευρά μπορεί να βγει από την αγορά το κανάλι (αν και ο Γ. Κουρής «είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει») κι από την άλλη ελλοχεύει ο κίνδυνος για συνθήκες ντόμινο. Δηλαδή, ένα πιθανό λουκέτο να συμπαρασύρει μέσω των τοξικών διαφημιστικών συμφωνιών και άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Κι εδώ μπαίνει ξανά το ένστικτο της επιβίωσης. Το Άλτερ είναι στον «αποστειρωμένο» θάλαμο και αν τα καταφέρει, έχει καλώς. Έχοντας στο σχήμα τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση των υποκλοπών ισχυρό άνδρα της Βόνταφον, Γιώργο Κορωνιά, θα πρέπει να πείσει τις τράπεζες να χορηγήσουν και άλλα χρήματα, να πείσει την κυβέρνηση πως θα τα καταφέρει να απολύσει προσωπικό. Τόσο οι πολιτικοί, όσοι και οι επιχειρηματίες των Μέσων «ζυγίζουν» όλα τα ενδεχόμενα.
Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Πίσω από τις κάμερες
Επιτρέπεται, (και ενθαρρύνεται), η -μη εμπορική- αναπαραγωγή των κειμένων του www.prin.gr με παράκληση να υπάρχει και μια αναφορά (link) στην πηγή
at 2:18 μ.μ. 0 Τοποθετησεις
at 2:18 μ.μ. 0 Τοποθετησεις
Κατηγορία:
Πίσω από τις κάμερες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
0 Τοποθετησεις:
Δημοσίευση σχολίου