Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αίγυπτος το Ουισκόνσιν!

ΗΠΑ: ΠOΛITEIAKO «MNHMONIO»


Πρωτοφανείς κινητοποιήσεις για τα αμερικανικά δεδομένα συνταράζουν την τελευταία εβδομάδα την πολιτεία του Ουισκόνσιν. Ο εικονιζόμενος νεοεκλεγείς κυβερνήτης της, ο Ρεπουμπλικάνος Σκοτ Ουόκερ, προωθεί σχέδιο νόμου που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο τομέα για αυξήσεις άνω του πληθωρισμού, αφαιρεί από τα συνδικάτα το δικαίωμα να διαπραγματεύονται την περίθαλψη και τις συντάξεις και επιτρέπει τις απολύσεις όσων «συλλογικά και οργανωμένα παρακωλύουν την εργασία» ή απουσιάζουν δίχως την έγκριση του εργοδότη. Παράλληλα, το νομοσχέδιο καταργεί τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.





Ο κυβερνήτης αποκάλεσε το νομοσχέδιο «μετριοπαθή απαίτηση» και δήλωσε πως μόνη εναλλακτική είναι να γίνουν πάνω από 10.000 απολύσεις, σε μία πολιτεία που λειτουργεί ως πείραμα για σχέδια «εξυγίανσης» της οικονομίας σε ολόκληρη την Αμερική. Αντίστοιχες απόπειρες για περικοπή των δαπανών γίνονται στο Τέξας, το Οχάιο και την Αριζόνα, ενώ η Μινεσότα και το Ιλινόις πρόσφατα αύξησαν τη φορολογία των πολιτών.
Ο κυβερνήτης Ουόκερ υπολογίζει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο Ουισκόνσιν για το υπόλοιπο του έτους στα 137 εκατ. δολάρια και στα 3,3 δισ. συνολικά για τα επόμενα δύο χρόνια. Οι πολίτες, ωστόσο, καταλαβαίνουν ότι «δεν πρόκειται για τα χρήματα, αλλά για την καταπάτηση των δικαιωμάτων» – όπως δήλωσε ένας από τους εκατοντάδες διαδηλωτές έξω απ’ το τοπικό Καπιτώλιο τη Δευτέρα. Την Τρίτη, οι συγκεντρωμένοι στο κτίριο έφτασαν τις 10.000, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και σε σχολεία σε ολόκληρη την πολιτεία. Τετάρτη και Πέμπτη οι κινητοποιήσεις εντάθηκαν. Τα σχολεία έκλεισαν και οι Δημοκρατικοί αποχώρησαν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συντάχθηκε με τους διαδηλωτές, ονομάζοντας τα μέτρα «επίθεση στα συνδικάτα» – παρόλο που και ο ίδιος πρόσφατα υποστήριξε το πάγωμα των μισθών για τους εργάτες.
Καθημερινά, τα πλήθη αυξάνονται στους δρόμους και η αντεπίθεση απ’ τη δεξιά διαφαίνεται σκληρή. Το Σάββατο, το Κίνημα του Τσαγιού οργάνωσε αντιδιαδήλωση υποστήριξης του νομοσχεδίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται 20 γερουσιαστές για να πραγματοποιήσουν ψηφοφορία για το νομοσχέδιο και, χωρίς τους Δημοκρατικούς έχουν μόνο 19. Εξ ου και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία ζήτησε να σταλεί η εθνοφρουρά στο σπίτι του επικεφαλής των Δημοκρατικών, προκειμένου να διαπιστώσει αν βρίσκεται εκεί! Την Παρασκευή, φήμες έλεγαν ότι το σύνολο των Δημοκρατικών γερουσιαστών αποχώρησαν απ’ την πολιτεία!

0 Τοποθετησεις: