Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μάχη για τη στέγαση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ο πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστημίου Δ. Τσουγκαράκης, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία συλλογική διαδικασία διέταξε την απομάκρυνση πάνω από 220 φοιτητών από τις φοιτητικές εστίες της Κέρκυρας. Η κίνηση αυτή του πρύτανη κατήργησε στην πράξη το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση που υπήρχε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ένα από τα τελευταία πανεπιστήμια που το διατηρεί.




 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ




Όπως ήταν φυσικό, αυτό έφερε την αντίδραση των φοιτητών. Συγκλήθηκε συνέλευση στο χώρο της φοιτητικής εστίας όπου οι φοιτητές πήραν απόφαση να μη φύγουν από τα δωμάτια τους και να αντισταθούν στα μέτρα αυτά, που τους πετούν ουσιαστικά στο δρόμο! Τα γεγονότα συνεχίστηκαν, καθώς από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής οι φοιτητές προέβησαν σε κατάληψη της πρυτανείας, η οποία μέχρι τη στιγμή που γράφεται το κείμενο συνεχίζεται. Η ΠΑΣΠ όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά συμφώνησε με την πρυτανεία στην περικοπή της δωρεάν στέγασης με κριτήριο τον αριθμό μαθημάτων που χρωστά ο κάθε φοιτητής με παράταση. Λόγω της πίεσης που άσκησαν οι φοιτητές την Τρίτη πραγματοποιήθηκε Σύγκλητος, στην οποία με οριακή πλειοψηφία αποφασίστηκε η απομάκρυνση 400 φοιτητών από τις εστίες λόγω της περικοπής από την κυβέρνηση κατά 30% του κονδυλίου που δίνονταν για τηστέγαση.
Οι 200 φοιτητές που παρευρέθησαν στο χώρο αποφάσισαν άμεσα τη συνέχιση της κατάληψης και την κατάληψη της Περιφέρειας την επόμενη. Την Παρασκευή συνεδρίασε επίσης η επιτροπή στέγασης με την παρουσία 200 και παραπάνω φοιτητών, η οποία καταψήφισε την απόφαση της συγκλήτου. Ενώ σταδιακά διεξάγονται Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές όπου αποφασίζεται κλιμάκωση του αγώνα. Η επίθεση της κυβέρνησης που μετά το σάρωμα κάθε κοινωνικού δικαιώματος στην εργασία επιχειρεί να βάλει τέλος και στο τελευταίο ψήγμα φοιτητικής μέριμνας δεν θα περάσει. Απαιτούμε τη δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές και την ανέγερση δημόσιας φοιτητικής εστίας που θα πληροί τις προϋποθέσεις για τη στέγαση όλων των φοιτητών. Απαιτούμε την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης και εναντιωνόμαστε στο αλισβερίσι πρυτανείας και τοπικού κεφαλαίου με τη σύναψη εγκληματικών συμβάσεων – 1.200.00 ευρώ το χρόνο και 600 ευρώ το μήνα για ένα δίκλινο δωμάτιο!

0 Τοποθετησεις: