Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΕΡΙσκόπιο


Mεταλλάχθηκε ο Μπάρακ Ομπάμα


Τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο βράβευσε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναδεικνύοντας το τεράστιο πολιτικό χάσμα που τον χωρίζει από την περίοδο πριν την είσοδό του στο Λευκό Οίκο και τις εκλογές του 2008. Εκτός από τον Tζ. Μπους, ο Μπ. Ομπάμα βράβευσε και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και το δισεκατομμυριούχο επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ. Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας υποτίθεται πως απονέμεται σε πολίτες που έχουν να επιδείξουν εξαιρετική συνεισφορά στην ασφάλεια ή στα εθνικά θέματα των ΗΠΑ, στην παγκόσμια ειρήνη και στον πολιτισμό.






Πολιτικός πορνο-εκφυλισμός

Το «ροζ σκάνδαλο» σφραγίζει το τέλος της εποχής Μπερλουσκόνι στην Ιταλία. Οι εξελίξεις στη Ρώμη, σηματοδοτούν τον πλήρη εκφυλισμό της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, όπου η λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων επισκιάζεται από την είδηση για την άμεση παραπομπή του ιταλού πρωθυπουργού σε δίκη. Η αρμόδια για την υπόθεση δικαστής καθόρισε πως στις 6 Απρίλη ο μίστερ μίντια, που σημάδεψε την πολιτική ζωή της χώρας, τις τελευταίες δεκαετίες, θα δικαστεί από τρεις δικαστίνες, με τις κατηγορίες της συνέργειας στην εκπόρνευση ανηλίκων και της κατάχρησης εξουσίας.

Κρατική αλαζονεία και καταστολή

Η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, που κερδίζει ευρεία λαϊκή υποστήριξη, επενδύοντας στο όραμα για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στον αραβικό κόσμο και διεθνώς, φαίνεται αποφασισμένη να κλείσει όλες τις «εκκρεμότητες» στο εσωτερικό. Εκμεταλλευόμενη τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητάς της, σκληραίνει τη στάση της απέναντι σε όλους τους πολιτικούς της αντιπάλους και εντείνει την κρατική αυταρχικότητα και καταστολή.
Τις προηγούμενες μέρες, προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις αγωνιστών που κινητοποιήθηκαν για να καταδικάσουν τη φυλάκιση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το 1999. Οι δυνάμεις καταστολής συνέλαβαν περισσότερους από 100 διαδηλωτές και επιτέθηκαν στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες τουρκικές πόλεις. Οι εντολές της κυβέρνησης Ερντογάν ήταν οι συγκεντρωμένοι να διαλυθούν άμεσα, πριν καν ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Την ίδια ώρα, οι τουρκικές δυνάμεις ασφάλειας προχωρούσαν σε συλλήψεις και προφυλακίσεις περισσότερων από 30 εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού, με κατηγορίες που αφορούν τις υποθέσεις «Βαριοπούλα», που σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε σκοπό τη δημιουργία χάους στη χώρα και θα οδηγούσε σε πραξικόπημα. Η τουρκική αντιπολίτευση καταδίκασε τις συλλήψεις.

Ανελεύθεροι και υποδουλωμένοι

Η θλιβερή τρίτη επέτειος της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία, τις προηγούμενες μέρες, βρήκε την πλειοψηφία των Κοσοβάρων σε κατάσταση οικονομικής και ηθικής εξαθλίωσης. Περίπου δώδεκα χρόνια μετά τη νατοϊκή εισβολή, για τη δήθεν απελευθέρωσή τους, οι Κοσοβάροι είναι αντιμέτωποι με σοβαρή πολιτική κρίση, καθώς και με την απειλή της φτώχειας, ενώ εξακολουθούν να ζητιανεύουν την αμερικανική προστασία.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του Ουτσεκά, Χασίμ Θάτσι, που δεν κατάφερε να σχηματίσει τυπικά κυβέρνηση υποσχέθηκε να μειώσει την υψηλή ανεργία που έχει γονατίσει την πλειοψηφία των πολιτών. Η δε Χίλαρι Κλίντον, υποσχέθηκε ότι δεν θα εγκαταλείψει το λαό της…

Γερμανο-ρωσική συμμαχία

Βερολίνο και Μόσχα ενώνουν τις δυνάμεις τους στο στρατιωτικό τομέα, καθώς υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή, από γερμανική εταιρεία, ενός κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Ρωσία. Το σύγχρονο κέντρο έχει ως στόχο την εκπαίδευση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων. Η Μόσχα ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία για τη διεξαγωγή συνομιλιών, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης πολεμικής βιομηχανίας στη Ρωσία, που στόχο θα έχει την κατασκευή ανταλλακτικών και τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού πολεμικού εξοπλισμού.
Η γερμανο-ρωσική συμφωνία έρχεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση μίας άλλης, ιστορικής συμφωνίας συνεργασίας που έκλεισε το Παρίσι με το Λονδίνο, στο στρατιωτικό τομέα και προμηνύει το διαχωρισμό της Γηραιάς Ήπειρος σε νέα υπερστρατόπεδα .

0 Τοποθετησεις: