Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αντιστέκονται οι Ρουμάνοι στο ΔΝΤ

Καθημερινές και μαζικές είναι οι διαδηλώσεις που γίνονται από τη μια άκρη της Ρουμανίας ως την άλλη ζητώντας να μπει ένα τέρμα στην αντιλαϊκή πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης, που εφαρμόζεται κατόπιν οδηγιών του ΔΝΤ και της ΕΕ.

της Ειρήνης Κοσμά






Εβδομάδα των παθών» πέρασε η ρουμανική κυβέρνηση, καθώς από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Οι εργαζόμενοι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στο νέο κύμα αντεργατικών μέτρων που η κυβέρνηση του Έμιλ Μποτς, σε συνεργασία με το δεξιό πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου, το ΔΝΤ και την ΕΕ επιχειρούν να επιβάλουν. Το κύμα των διαδηλώσεων κάλυψε ολόκληρη τη ρουμανική επικράτεια με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας και στη συρρίκνωση των ήδη πενιχρών λαϊκών εισοδημάτων. Το θερμό Μάη που βίωσε η χώρα διαδέχεται ένας καυτός Ιούνης, καθώς οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κλιμάκωση του αγώνα τους.
Ο ρουμανικός λαός εκφράζει τις τελευταίες εβδομάδες την οργισμένη αντίθεσή του στα άδικα μέτρα με μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που είναι οι μεγαλύτερες της δεκαετίας. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ξεχύθηκαν και πάλι αυτή την εβδομάδα στους δρόμους. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση, στην υγεία, στους σιδηροδρόμους και οι εκπαιδευτικοί. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις δραστικές περικοπές συντάξεων και μισθών που επιβάλλονται κατόπιν υποδείξεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Βουκουρέστι και στο Ιάσιο, ενώ στην Τιμισοάρα, οι διαδηλωτές πέταξαν αυγά κατά κυβερνητικών κτιρίων. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στις πόλεις Γκαλάτι, Μποτοσάνι, Κράιοβα, Πιτέστι και Τίργκου Μούρες.
Σειρά κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκαν και τον περασμένο μήνα. Στις 19 Μαΐου τα ρουμανικά συνδικάτα είχαν καλέσει σε γενική κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 60.000. Στις 17 Μαΐου είχαν διαδηλώσει δεκάδες χιλιάδες γονείς στο Βουκουρέστι με τα παιδιά τους. Έχοντας γεμίσει μεγάλες κούτες με λερωμένες μωρουδίστικες πάνες, τις άφησαν διαμαρτυρόμενοι μπροστά στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας. Στις 14 Μαΐου, δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί και νοσοκόμες είχαν κατά χιλιάδες συγκεντρωθεί μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο αυτή τη φορά, απαιτώντας με τα συνθήματά τους να σταματήσει η «οικονομική γενοκτονία» του ρουμανικού λαού που διαπράττει η κυβέρνηση της χώρας κατ’ εντολήν του ΔΝΤ και της ΕΕ. Στις 12 Μαΐου, δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι συνταξιούχοι όρμησαν για να καταλάβουν το προεδρικό μέγαρο στο Βουκουρέστι, αλλά φυσικά τους σταμάτησαν οι δυνάμεις ασφαλείας.
Για τη λήψη του νέου κύματος άδικων και σκληρών μέτρων η ρουμανική κυβέρνηση επικαλείται την ανάγκη μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 6,8%, όπως έχει υποδείξει το ΔΝΤ, που χορήγησε δάνειο ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα στις αρχές του 2009. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους, τρεις ρουμάνοι δεξιοί πρωθυπουργοί και οι κυβερνήσεις τους οδηγήθηκαν σε κατάρρευση, λόγω της λαϊκής οργής που είχε προκαλέσει το πρώτο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων του ΔΝΤ. Ο πρόεδρος Μπασέσκου επιβίωσε οριακά, εν μέσω κατηγοριών για νοθεία στις εκλογές, ενώ τα μισά χρήματα του δανείου έχουν χορηγηθεί στη Ρουμανία, κυρίως για να εξασφαλιστεί η πολιτική του επιβίωση. Τώρα όμως το ΔΝΤ και η ΕΕ αποφάσισαν ότι τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά. Έτσι, στις αρχές Μαΐου ανακοίνωσαν ότι δεν θα δώσουν την επόμενη δόση του δανείου, αν η ρουμανική κυβέρνηση δεν λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Η κυβέρνηση του Έμιλ Μποτς έχει ανακοινώσει ότι θα περικόψει κατά 25% τους μισθούς στο Δημόσιο και κατά 15% τις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης σε πρόσωπα με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες. Παράλληλα, η ρουμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε 70.000 απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και, επί μήνες, δεν πληρώνει τις εφημερίες των γιατρών, τις υπερωρίες των αστυνομικών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Με το φόβο ότι και ο ίδιος θα έχει την τύχη των προκατόχων του, ο ρουμάνος πρωθυπουργός, μετά την ψήφιση από το Κοινοβούλιο των νέων μέτρων λιτότητας δήλωσε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα αυξηθούν το 2011. Φυσικά, οι όποιες δεσμεύσεις του δεν θα έχουν καμία αξία, αν το ΔΝΤ κρίνει ότι για να διαθέσει την επόμενη δόση του δανείου, επιβάλλεται επέκταση της περιόδου λιτότητας. Επιπλέον, το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας της ρουμανικής κυβέρνησης με το Ταμείο και την ΕΕ που αφορά συντάξεις και κοινωνικές παροχές δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση, καθώς συνδέεται άμεσα με τις «μεταρρυθμίσεις» στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, έναντι των δανειστών της και των Βρυξελλών.
Σε μια χώρα όπου ο μέσος μισθός δεν φτάνει τα 350 ευρώ και οι συντάξεις είναι κάτω από τα 200 ευρώ, οι νέες μειώσεις οδηγούν σε απόγνωση εκατομμύρια νέους, εργαζόμενους και συνταξιούχους. Ο αριθμός των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα διπλασιαστεί αν εφαρμοστούν αυτά τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας και από 4 εκατομμύρια θα φτάσουν στα 8 εκατομμύρια, σε έναν συνολικό πληθυσμό 21,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της ρουμανικής Γερουσίας, Μιρτσέα Τζοάνα. Για «απανθρωπιά» της κυβερνητικής πολιτικής έκανε λόγο ακόμη και η εκκλησία της χώρας. Ωστόσο ΕΕ και ΔΝΤ επιμένουν να επικαλούνται την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών χωρών για να επιβάλουν αντεργατικά μέτρα, που οδηγούν σε εξοντωτική λιτότητα όλους τους λαούς της Ευρώπης. Οι ηγετικοί κύκλοι της ΕΕ, με τη βοήθεια του ΔΝΤ, μεθοδεύουν την πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, καταδικάζοντας σε εξαθλίωση την πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών. Από την αντίσταση των λαών θα εξαρτηθεί η έκβαση του επαχθούς σχεδίου τους.