Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΑΡΑΝ: Αγώνες και ανασύνθεση της Αριστεράς

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 28-30 Μάη η Δ’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Αριστερής Ανασύνθεσης, με συμμετοχή περισσότερων από 400 μελών της οργάνωσης, πλούσια συζήτηση και γόνιμη αντιπαράθεση.



Οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής απόφασης της Συνδιάσκεψης είναι οι ακόλουθες:
Είναι ανάγκη οι αντιστάσεις να συναρθρωθούν σε ένα πλατύ αγωνιστικό κοινωνικό μέτωπο για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Αυτό απαιτεί την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, το ξεδίπλωμα ενός μαχητικού νεολαιίστικου κινήματος, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αλλά και ανώτερες μορφές συντονισμού. Το αναγκαίο σήμερα αγωνιστικό μέτωπο πρέπει να οργανώνεται γύρω από τους δικούς του θεσμούς, στο επίπεδο των επιμέρους χώρων και κλάδων (σωματεία, ομοσπονδίες, συνελεύσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, πρωτοβουλίες συντονισμού σωματείων, πρωτοβουλίες αγωνιστικού συντονισμού διαφορετικών κλάδων), στο επίπεδο του κινηματικού συντονισμού σε πόλεις και γειτονιές (τοπικές λαϊκές συνελεύσεις, τοπικές επιτροπές, πρωτοβουλίες κατοίκων, επιτροπές αγώνα) και πανεθνικά (μέσα από μια διαδικασία πανελλαδικής συνάντησης των διαφορετικών κινημάτων και πρωτοβουλιών). Αυτό θα επέτρεπε να δοθεί νικηφόρα η μάχη, να ξεδιπλωθεί η κοινή δράση της Αριστεράς, να γίνει η συνάντηση με τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ. Ως κατεύθυνση αντιστοιχεί στην ιστορικά διαμορφωμένη μέσα στην παράδοση του κομμουνιστικού κινήματος κατεύθυνση του Ενιαίου Μετώπου, προσπαθώντας ταυτόχρονα να του προσδώσει στοιχεία κοινωνικής γείωσης αλλά και δημοκρατικής συγκρότησης, με βάση την πρωτοβουλία και την αυτοοργάνωση των λαϊκών μαζών.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να διατυπώσει ανοιχτό κάλεσμα προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς για την από κοινού προβολή των αναγκαίων πολιτικών στόχων που ορίζουν τη ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική (κάτω τα μέτρα κυβέρνησης, ΔΝΤ, ΕΕ – Ανυπακοή σε ΕΕ και ΔΝΤ – Διαγραφή του χρέους – Έξω από το ευρώ και την ευρωζώνη – Εθνικοποίηση Τραπεζών – Αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις), τη στήριξη των αγώνων, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, την πάλη για ένα πραγματικά αγωνιστικό μέτωπο.
Αυτό είναι το καλύτερο έδαφος για την αλλαγή των συσχετισμών μέσα στην Αριστερά σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Η υπόθεση της ανασύνθεσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορεί να τεθεί με όρους πιο μαζικούς, να διευρυνθεί και με αγωνιστές που βγαίνουν στο προσκήνιο μέσα στις κινητοποιήσεις και με δυναμικό που θα απελευθερώνεται μέσα από την κρίση των στρατηγικών της ρεφορμιστικής Αριστεράς. Αυτό σημαίνει την πρόκληση του ριζοσπαστικού αριστερού μετώπου σε μάχιμη αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν αναλογεί να απαντά αμυντικά σε προτάσεις ή απλώς να εντοπίζει ορθά το καιροσκοπικό στοιχείο σε διάφορες λογικές που θα έρθουν στο προσκήνιο. Πρέπει η ίδια να πάρει πρωτοβουλίες, να θέσει το πολιτικό πλαίσιο που σήμερα ορίζει μια πραγματικά ριζοσπαστική Αριστερά και να καλέσει σε συστράτευση όποιον πραγματικά θέλει μια τέτοια κατεύθυνση. Απαιτείται η επεξεργασία των αναγκαίων οριοθετήσεων που σήμερα ορίζουν μια μάχιμη αριστερή κατεύθυνση, η ανοιχτή απεύθυνση και πρόσκληση για συμπόρευση σε όσους αγωνιστές και τάσεις της Αριστεράς επιθυμούν να έρθουν σε ρήξη με τα στρατηγικά αδιέξοδα της επίσημης Αριστεράς, η προβολή της θέσης ότι ένα μέτωπο της Αριστεράς έχει νόημα μόνο σε αντικαπιταλιστική και αντισυνδιαχειριστική κατεύθυνση και όταν λέει ξεκάθαρα «έξω η Ελλάδα από την ΕΕ». Ωστόσο, χωρίς ισχυρή, συγκροτημένη, πολιτικοποιημένη ΑΝΤΑΡΣΥΑ κανένα πολιτικό σχέδιο για την ανασύνθεση της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν μπορεί να προχωρήσει. Η πλήρης ενεργοποίηση της δυνατότητας εγγραφής μελών στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ζωντάνεμα των τοπικών επιτροπών, το άνοιγμα σε ένα ανένταχτο δυναμικό, μπορούν να κάνουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ένα χώρο πρωτότυπων πολιτικών συνθέσεων και ένα χώρο που θα μπορεί να προσελκύει ολοένα και περισσότερους αγωνιστές.
Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές αποτελούν μια κρίσιμη πολιτική μάχη για την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και την καταγραφή της ριζοσπαστικής Aριστεράς. Η απόφαση που έχει παρθεί από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για συγκρότηση αντικαπιταλιστικών ψηφοδελτίων σε όλες τις περιφέρειες, στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις και για τη στήριξη ριζοσπαστικών αυτοδιοικητικών σχημάτων σε όσους δήμους είναι δυνατό, είναι σε θετική κατεύθυνση. Όμως, πρέπει να είμαστε τολμηροί στο άνοιγμα σε τάσεις ή αγωνιστές της ριζοσπαστικής Αριστεράς για να πλαισιώσουν μάχιμα αριστερά αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια και, όπου αυτό είναι εφικτό, να μην περιοριστούμε στην παρουσία «παρατάξεων ΑΝΤΑΡΣΥΑ» στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ως Αριστερή Ανασύνθεση θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το ξεδίπλωμα των αγώνων και για τον πρωτοπόρο ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην υπόθεση της ανασύνθεσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Έχουμε, όμως, επίγνωση της μεταβατικότητάς μας και θέλουμε να αναμετρηθούμε με το ερώτημα της επαναστατικής ανανέωσης της κομμουνιστικής προοπτικής και της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου κομμουνιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία, μέσα από την αναβάθμιση του διαλόγου, των δεσμών συντροφικότητας, της κοινής αναζήτησης με όσους και όσες μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και τελικά μέσα από την υπέρβαση του σημερινού κατακερματισμού των δυνάμεων και των αγωνιστών που αναφέρονται σε μια τέτοια κατεύθυνση.