Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ: Το περιβάλλον στο απόσπασμα της κρίσης

Σε ναυάγιο κινδυνεύει να οδηγηθεί και η νέα προσπάθεια –μετά την Κοπεγχάγη– των Ηνωμένων Εθνών, να δημιουργηθούν οι όροι για μία παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα.



Ο λόγος για τις εργασίες της συνάντησης για το κλίμα, που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βόννη, με τη συμμετοχή 185 κρατών. Από την πρώτη κιόλας μέρα της συνάντησης οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων χωρών εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με το κείμενο που προτάθηκε. Ο εκπρόσωπος της Ν. Αφρικής τόνισε ότι το προτεινόμενο κείμενο, είναι ιδιαίτερα επαχθές για τα αναπτυσσόμενα κράτη, ενώ εκπρόσωποι της Βολιβίας, της Βενεζουέλας και της Κούβας, ζήτησαν πιο υψηλούς στόχους, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη συνάντηση, τόνισε ότι το κείμενο που προτάθηκε είναι ένα «δημιουργικό βήμα στην κατεύθυνση επίτευξης μιας επίσημης συμφωνίας (!)».
Η δυστοκία, για την υπογραφή διεθνούς δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα, η οποία φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στη Βόννη, μάλλον δεν είναι τυχαία και καθόλου ανεξάρτητη από την εν’ εξελίξει οικονομική κρίση. Οι καπιταλιστικά ισχυροί του κόσμου μας, δεν θέλουν να επιφορτιστούν με ένα ακόμα «βαρίδι» (βλ. μέτρα για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος), στις προσπάθειες που καταβάλλουν για έξοδο από την κρίση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας - κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους. Από την άλλη τα αναπτυσσόμενα κράτη φαίνονται αδύναμα, αλλά και απρόθυμα ναŸ σώσουν τον πλανήτη, χωρίς την παχυλή βοήθεια των ισχυρών, οι οποίοι και μπορούν, αλλά και έχουν τα μέσα αν το θελήσουνŸ.